Verwaarlozing van je dakgoten kan leiden tot ernstige problemen. Wanneer bladeren, takken en ander vuil zich ophopen, stroomt het regenwater niet meer weg. Dit kan resulteren in waterschade aan je dak, muren en zelfs de fundering van je huis. Je dakgoot schoonmaken is geen overbodige luxe, maar een noodzaak om dure reparaties te voorkomen.

Een verstopte dakgoot was voor mij de oorzaak van vocht in de keuken: de buitenmuur was continu vochtig, waardoor er schimmel aan de binnenmuur zichtbaar werd. Geen nood, gelukkig was de oplossing simpel: het schoonmaken van de dakgoot.

Om je dakgoot schoon te maken, verwijder je eerst alle bladeren, takken en vuil met handschoenen of een tuinschepje. Spoel vervolgens de goot door met een tuinslang, waarbij je van het ene uiteinde naar het afvoerpunt werkt. Voor hardnekkig vuil gebruik je een schuurspons of staalborstel.

Het beste moment voor dakgootreiniging

Het ideale moment om je dakgoten te reinigen is aan het einde van de herfst. Waarom? Omdat de meeste bladeren dan al gevallen zijn en je zo de grootste hoeveelheid vuil in één keer kunt verwijderen.

Bovendien maakt een lichte regenbui het schoonmaakproces eenvoudiger, omdat vochtig vuil makkelijker te verwijderen is dan kurkdroog vuil. Plan je schoonmaak dus in na een lichte regenbui, maar zorg dat het niet tijdens een zware regen gebeurt.

Essentiële gereedschappen voor dakgootreiniging

Voor een effectieve reiniging van je dakgoten heb je de juiste gereedschappen nodig. Ik raad je aan om te investeren in een stevige ladder die voldoet aan de veiligheidsnormen. Draag werkhandschoenen om je handen te beschermen tegen vuil en scherpe voorwerpen.

Gebruik een tuinschepje voor het verwijderen van bladeren en een schuurspons of staalborstel voor hardnekkig vuil. En vergeet niet een tuinslang te gebruiken om de goot door te spoelen na het schoonmaken.

Voor het schoonmaken van je dakgoot heb je de volgende materialen nodig:

  • Ladder;
  • Handschoenen;
  • Schepje;
  • Vuilniszak of emmer;
  • Schuurspons of staalborstel;
  • Stoffer;
  • Bezem;
  • Tuinslang.
Regen in dakgoot

Stap 1: Zorg ervoor dat de ladder stevig staat

Zet de ladder neer en plaats je voeten tegen de poten vanaf de kant waar je zo meteen op de ladder stapt. Steek je armen nu vooruit. Als je de ladder met gestrekte armen en een rechte rug kunt pakken, dan staat de ladder goed.

Zet de ladder als het mogelijk is vast. Door de ladder vast te zetten, voorkom je dat hij gaat wankelen en wegglijd. Gebruik eventueel een ladderstopper.

Laat de ladder ongeveer 1 meter boven de dakgoot uitsteken en voorkom instabiliteit door altijd zo'n drie treden onder de bovenste trede te blijven met je voeten. Zorg daarbij dat zowel de treden en je schoenzolen schoon zijn zodat je niet van de trap glijdt.

Bevestig een vuilniszak of emmer bovenaan de ladder om het vuil makkelijk af te voeren.

Veiligheid eerst!

Wanneer je een ladder plaatst, zorg dan voor de juiste hoek. Je voeten moeten de poten van de ladder kunnen raken terwijl je met gestrekte armen de ladder vasthoudt. Zet de ladder, indien mogelijk, vast of gebruik een ladderstopper om wegglijden te voorkomen. Een belangrijke regel: blijf altijd minimaal drie treden onder de bovenste trede van de ladder. Dit zorgt voor stabiliteit en minimaliseert het risico op vallen

Stap 2: Dakgoot schoonmaken

Je begint met het verwijderen van de bladeren, takjes, mos en ander spul dat in de dakgoot ligt. Dit kun je met de hand of een schepje verwijderen. Gebruik je je handen, trek dan handschoenen aan.

Maak de vuilniszak of emmer aan de bovenkant van de ladder vast; zo kun je makkelijk al je rommel kwijt en scheelt het je straks weer opruimwerk op de grond.

Is de grond toch vies geworden, dan kun je deze naderhand altijd nog met de beste hogedrukreiniger weer schoonmaken – vooral als dat een taakje is dat toch al een tijdje staat te wachten. 😉

Stap 3: Schrobben en spoelen

Af en toe blijven bladeren of ander afval aan de dakgoot plakken. Door de stoffer te gebruiken kun je proberen dit los te borstelen. Zit het echt goed vast, gebruik dan het schuursponsje of een staalborstel. Doe wel voorzichtig, want je wilt de goot niet beschadigen.

Neem als laatste de tuinslang en beweeg het spuitstuk langzaam in de richting van de regenpijp om zo de dakgoot door te spoelen.

Regenpijp

Schoonmaken zonder ladder?

Heb je geen ladder, of heb je hoogtevrees? Met een telescopische dakgootschraper kun je gemakkelijk vanaf de grond de dakgoten schoonmaken.

Met de voorgevormde dakgootschraper beweeg je vanaf de regenpijp naar de andere kant van de dakgoot. Al het afval schraap je bij elkaar en gooi je met de schraper uit de dakgoot. Het nadeel daarvan is dat je naderhand wel aan het bezemen komt! 🧹

Woon je in een bosrijke omgeving, dan biedt een bladvanger eventueel de uitkomst. Afhankelijk van de precieze vormgeving hiervan, voorkom je eventueel dat bladeren in je goot terecht komen.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van je dakgoot

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.

Hoe bepaal je de juiste lengte van een dakgoot voor je huis?

De juiste lengte van een dakgoot hangt af van de breedte van je dak. Meet de volledige breedte van je dak en voeg 10% extra toe voor een optimale waterafvoer. Zorg ervoor dat je altijd een kleine marge hebt om overstroming tijdens zware regenval te voorkomen.

Hoe diep moet een dakgoot zijn om effectief water af te voeren?

Een dakgoot moet minimaal 10 cm diep zijn om effectief water af te voeren. Deze diepte zorgt voor voldoende capaciteit, zelfs tijdens zware regenbuien. Diepere goten, tot 15 cm, zijn ideaal voor gebieden met frequente zware regenval.

Hoe vaak moet je je dakgoot schoonmaken?

Je moet je dakgoot minstens één keer per jaar schoonmaken, bij voorkeur aan het einde van de herfst. Als je huis dicht bij bomen staat, overweeg dan om het twee keer per jaar te doen om ophoping van bladeren en takken te voorkomen.

Op welke hoogte moet de dakgoot worden geplaatst?

De dakgoot moet direct onder de dakrand worden geplaatst, met een lichte helling van ongeveer 2 mm per meter richting de afvoerpijp. Dit zorgt voor een effectieve waterafvoer en voorkomt dat water zich ophoopt in de goot.

Conclusie

Je maakt je dakgoot schoon om schade te voorkomen, en dat idealiter minstens één keer per jaar. Het schoonmaken van je dakgoten is eenvoudig, zelfs als je niet op de ladder durft – dan gebruik je een telescopische dakgootschraper!

Heb je nog vragen, tips of opmerkingen? Laat ze achter in het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?