Je Dakgoot Schoonmaken in Drie Stappen

Ruth Snijders

Geschreven door: Ruth Snijders

Brandschone dakgoten liggen in het verschiet!

Je Dakgoot Schoonmaken in Drie Stappen

Voorkom toren hoge kosten met het repareren van je dakgoot door deze zelf op tijd schoon te maken! 💸 Je dakgoot schoonmaken doe je daarom minimaal één keer per jaar; woon je in een omgeving met veel bomen dan is het aan te raden om het twee keer per jaar te doen.

Hier is geen professional voor nodig; dit kun je goed zelf doen! In dit artikel leg ik je uit hoe je je dakgoot eenvoudig schoonmaakt in drie luttele stappen.

Benodigdheden

Voor het schoonmaken van je dakgoot heb je de volgende materialen nodig:

  • Ladder;
  • Handschoenen;
  • Schepje;
  • Vuilniszak of emmer;
  • Schuurspons of staalborstel;
  • Stoffer;
  • Bezem;
  • Tuinslang.
Regen in dakgoot

Stap 1: Zorg ervoor dat de ladder stevig staat

Zet de ladder neer en plaats je voeten tegen de poten vanaf de kant waar je zo meteen op de ladder stapt. Steek je armen nu vooruit. Als je de ladder met gestrekte armen en een rechte rug kunt pakken, dan staat de ladder goed.

Zet de ladder als het mogelijk is vast. Door de ladder vast te zetten, voorkom je dat hij gaat wankelen en wegglijd. Gebruik eventueel een ladderstopper.

Laat de ladder ongeveer 1 meter boven de dakgoot uitsteken en voorkom instabiliteit door altijd zo'n drie treden onder de bovenste trede te blijven met je voeten. Zorg daarbij dat zowel de treden en je schoenzolen schoon zijn zodat je niet van de trap glijdt.

Bevestig een vuilniszak of emmer bovenaan de ladder om het vuil makkelijk af te voeren.

Stap 2: Dakgoot schoonmaken

Je begint met het verwijderen van de bladeren, takjes, mos en ander spul dat in de dakgoot ligt. Dit kun je met de hand of een schepje verwijderen. Gebruik je je handen, trek dan handschoenen aan.

Maak de vuilniszak of emmer aan de bovenkant van de ladder vast; zo kun je makkelijk al je rommel kwijt en scheelt het je straks weer opruimwerk op de grond.

Is de grond toch vies geworden, dan kun je deze naderhand altijd nog met de beste hogedrukreiniger weer schoonmaken – vooral als dat een taakje is dat toch al een tijdje staat te wachten. 😉

Het beste weer

Het beste weer voor deze klus is niet na enkele dagen droogte. De dakgoot schoonmaken gaat wat makkelijker als alles wat vochtiger is. Je kunt dan de bladeren en dergelijke wat makkelijker vastpakken, zonder dat de helft wegwaait. Idealiter stem je de dag waarop je dit doet, daarom af op het weer.

Je wilt deze klus niet in de regen doen, maar als het net een beetje heeft gemiezerd, heb je een goed moment te pakken. Let er wel wederom op dat de ladder niet kan wegglijden!

Stap 3: Schrobben en spoelen

Af en toe blijven bladeren of ander afval aan de dakgoot plakken. Door de stoffer te gebruiken kun je proberen dit los te borstelen. Zit het echt goed vast, gebruik dan het schuursponsje of een staalborstel. Doe wel voorzichtig, want je wilt de goot niet beschadigen.

Neem als laatste de tuinslang en beweeg het spuitstuk langzaam in de richting van de regenpijp om zo de dakgoot door te spoelen.

Regenpijp

Schoonmaken zonder ladder?

Heb je geen ladder, of heb je hoogtevrees? Met een telescopische dakgootschraper kun je gemakkelijk vanaf de grond de dakgoten schoonmaken.

Met de voorgevormde dakgootschraper beweeg je vanaf de regenpijp naar de andere kant van de dakgoot. Al het afval schraap je bij elkaar en gooi je met de schraper uit de dakgoot. Het nadeel daarvan is dat je naderhand wel aan het bezemen komt! 🧹

Woon je in een bosrijke omgeving, dan biedt een bladvanger eventueel de uitkomst. Afhankelijk van de precieze vormgeving hiervan, voorkom je eventueel dat bladeren in je goot terecht komen.

Conclusie

Je maakt je dakgoot schoon om schade te voorkomen, en dat idealiter minstens één keer per jaar. Het schoonmaken van je dakgoten is eenvoudig, zelfs als je niet op de ladder durft – dan gebruik je een telescopische dakgootschraper!

Heb je nog vragen, tips of opmerkingen? Laat ze achter in het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?