De’Longhi Dedica Review

DeLonghi Dedica
Axl Crompvoets

Axl Crompvoets

Axl is sinds onze oorsprong redacteur bij Paarshuis. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het creëren & onderhouden van relaties met blogs, journalisten en andere websites. In zijn vrije tijd sport hij veel en bereidt hij zich voor om volgend jaar verder toegepaste psychologie te studeren aan de Hogeschool van Amsterdam.

Inhoudsopgave

De koffiezaak is al lang niet meer de enige plek om een goede espresso te krijgen; er zijn meerdere espressomachines op de markt die dat thuis ook voor je doen. De De’Longhi Dedica is één van die machines. 

In deze De’Longhi Dedica review zet ik alle producteigenschappen en de voor- en nadelen op een rijtje. Lees snel verder!

Dit is een van de meest compacte espressomachines die beschikbaar is en neemt slechts 15 cm ruimte in beslag op het aanrecht. Laat je niet misleiden door het kleine frame; de Dedica is een van de beste espressomachines van De’Longhi.

Qua ontwerp heeft De’Longhi het goed gedaan met de Dedica. Zijn strakke look en matte roestvrijstalen afwerking passen mooi in elke keukenopstelling en mt de duurzame bouwkwaliteit gaat dit apparaat zeker lang mee.

De'Longhi Dedica

Voordelen

Nadelen

Dingen om te overwegen voordat je een pistonmachine koopt

Deze pistonmachine van De’Longhi is een halfautomatisch koffiezetapparaat. Dat betekent dat het meer tijd, moeite en geduld kost om te leren hoe je smaakvolle koffie maakt. Dit gaat een stuk minder gemakkelijk dan bij een volautomatische koffiemachine.

Wat je daarvoor terugkrijgt is veel controle over het zetproces. Je ontwikkelt je persoonlijke smaak met behulp van een machine die professioneel aanvoelt. Je kunt het zien als een compacte versie van een koffiezetapparaat dat je vaker in koffiezaken ziet.

De De’Longhi Dedica heeft geen ingebouwde koffiemolen, maar er bestaan gelukkig genoeg koffiemolens waar je uit kunt kiezen… als je er al niet eentje hebt. 😉

De smaak van de koffie

Wat betreft het uiterlijk, het aroma en de smaak van de dranken, waren alle koffiesoorten die ik met deze machine gezet heb heerlijk. Onder een mooie cremalaag lag een kopje koffie met een volle smaak en body.

Ik heb gebruik gemaakt van de kopjeswarmerprocedure om er zeker van te zijn dat de drankjes niet afkoelden.

Natuurlijk hebben de koffiebonen uiteindelijk echter de grootste invloed op de smaak. Ik adviseer ten eerste om 100% arabica bonen te gebruiken. Deze zijn overal verkrijgbaar en het makkelijkst te malen.

De bediening van de De'Longhi Dedica

Voordat je de De’Longhi in gebruik neemt, moet je de instelprocedure doorlopen. Hier kies je de instellingen voor de koffietemperatuur en selecteer je de hardheid van het water uit je kraan. Ook bepaal je hoe lang het duurt voordat de machine in energiebesparende modus gaat.

Het proces is vrij eenvoudig. De Automatic Flow Stop-functie verdeelt precies de juiste hoeveelheid espresso, waardoor er geen gedoe en giswerk meer is bij het maken van koffie.

De Rapid Cappuccino-functie en thermoblock-verwarmingssysteem houden het systeem op de ideale temperatuur. Zo zet je kopje na kopje zonder tussendoor te hoeven wachten.

Het zetten van grotere kopjes is geen probleem. Je hoeft alleen maar de dubbele lekbak aan te passen of te verwijderen om plaats te maken voor latte-glazen en hoge mokken.

Als het waterniveau laag is, verwijder je het waterreservoir gemakkelijk om deze snel bij te vullen.

De'Longhi Dedica

De ingebouwde stoomregelaar zorgt er tevens voor dat het temperatuurniveau daar is waar het moet zijn. De Dedica is zodoende ook ontworpen voor het bereiden van americano’s en kopjes thee.

Hij heeft ook een professionele drukpomp die 15 bar haalt. Daarmee maak je drankjes met luchtige en zachte geschumde melk.

De’Longhi is een kwaliteitsmerk en levert daarom tevens een aantal functies om het gebruikersgemak te vergroten.  Een van die functies is de meldingsfunctie die je waarschuwt wanneer je de machine moet ontkalken.

Het reinigen en ontkalken

Door de meldingsfunctie geeft de machine aan wanneer je moet ontkalken.

 1. Het ontkalkingslampje licht op, waarna je het waterreservoir kunt verwijderen en legen.
 2. Giet vervolgens 100 ml van het ontkalkingsmiddel van De’Longhi toe samen met water totdat het reservoir tot het streepje is gevuld.
 3. Zet het waterreservoir terug in de machine, zet de machine aan en gebruik de stoomfunctie. Het is belangrijk dat je de piston verwijdert voordat je de stoomfunctie gebruikt!
 4. Zet een grote kom onder de melkopschuimer, zodat het water uit het stoompijpje daarin wordt opgevangen. De machine zal blijven draaien totdat het waterreservoir leeg is.
 

Het kost zoals je ziet niet veel moeite om deze espressomachine te ontkalken. Ik heb ook gemerkt dat het ook niet vaak hoeft te gebeuren, dus dat is fijn voor alledaags gebruik.

DeLonghi Dedica review

DeLonghi Dedica ervaringen

Je hoeft gelukkig niet alleen mij op mijn woord te geloven. Hieronder vind je namelijk een aantal ervaringen die andere gebruikers gedeeld hebben:

De'Longhi Dedica
De'Longhi Dedica
De'Longhi Dedica

DeLonghi Dedica alternatieven

#1 Solis Grind & Infuse Pro 115/A

Voor wie geen zin heeft om een aparte koffiemolen te kopen én professionaliteit wilt, is de Solis Grind & Infuse Pro een uitstekende keuze.

Deze pistonmachine is duurder, maar heeft daardoor meer functies die een professionele espressomachine ook bezit.

Solis Grind & Infuse Pro 115/A
De'Longhi Icona Vintage

#2 DeLonghi Icona Vintage

Als je meer dan een vintage look houdt, adviseer ik deze De’Longhi Icona Vintage. Van binnen is hij nagenoeg hetzelfde als de De’Longhi Dedica, maar wat uiterlijk betreft heel anders.

De jaren ’50 zijn in jaren niet zo dichtbij geweest! 😉

 

Conclusie

De De’Longhi Dedica is de beste koffiemachine voor jou als je een compacte pistonmachine zoekt met functies van een duurder model. Als je controle wilt over het zetproces dan raad ik deze machine absoluut aan!

Heb je vragen over deze pistonmachine of wil je iets kwijt? Ik lees het graag in de reacties!

2 reacties

 1. Delonghi Dedica is echter op nog een aantal punten niet zo een heel goede aanschaf.
  1. Om van cappuccino melkopschuimen terug naar het zetten van de koffie te gaan, moet je de machine eerst laten afkoelen door het water weg te pompen waarmee de melk werd verwarmt . Dit staat niet goed aangegeven in de gebruiksaanwijzing en je snapt wel waarom, dit is namelijk irritant en verspillend
  2.
  Een nog belangrijker punt, de koffiwpuck laat zich moeilijk verwijderen, en de koffiefilterhouder iaat vaker dan eens het filter zelf los tijdens het uitkloppen van de puck.
  Ook mist de machine kracht, lees druk, mocht je de tamper iets teveel hand-druk meegeven. Dit is wel anders bij de quickmillmachines die ik er naast heb staan. Veel professioneler is die. Ik adviseer befatief mocht men de Dedica van Delonghi willen aanschaffen.

  1. Goedemorgen! Het eerste punt dat je aanhaalt is inderdaad een bekend “mankement” van de Dedica. Dit heb ik naar aanleiding van je reactie zojuist toegevoegd aan het artikel, dus bedankt voor het aanhalen hiervan! Met het tweede punt hebben we hier echter geen probleem gehad. Ook tijdens het zoeken naar ervaringen van anderen kom ik hier niks over tegen. Ik vermoed dan ook dat dit wellicht een productiefout is van jouw specifieke Dedica.

   Daarnaast is onze ervaring dat veel pistonmachines niet optimaal presteren wanneer de puck te hard is aangedrukt. Bovendien bevinden de modellen van Quick Mill ook een aantal slagen boven de De’Longhi Dedica qua prijs. Daar mag men dan ook een iets robuuster product van verwachten. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *