Om de allerbeste espresso te zetten onderzoek je de belangrijkste elementen. Het doel: de lekkerste espresso ooit. De ideale doorlooptijd is daarbij niet te missen. Hoe kom je erachter wat de beste doorlooptijd is voor een espresso? Hier leg ik je er alles over uit.

Welke doorlooptijd maakt een goede espresso?

Een goede espresso heeft doorgaans een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden. Echter, de ideale doorlooptijd kan variëren afhankelijk van de koffieboon, maalgraad en machine. Het is essentieel om te experimenteren en te proeven om de perfecte balans te vinden.

Wat is de doorlooptijd bij een espresso?

Hoe werkt een espressomachine? Wanneer je een espresso of ander kopje koffie zet, neemt het water tijdens het proces de koffiemaling op. Hoe lang het hete water hiervoor nodig heeft, wordt de doorlooptijd genoemd. 

Hoe korter het water en de koffie met elkaar in contact zijn, des te minder smaak en aroma opgenomen. Andersom werkt dat ook zo: als de doorlooptijd erg lang is, worden alle smaken opgenomen in je espresso – ook de bitterheid.

De perfecte doorlooptijd heeft dus veel invloed op je espresso en is een stap om zorgvuldig mee om te gaan. Voor de beste smaakbalans ga je op zoek naar de ideale doorlooptijd – en natuurlijk naar de beste espressomachine.

Koffie uit piston

Hoe stem je de doorlooptijd af op een espresso?

De perfecte doorlooptijd hangt niet alleen af van de koffiesoort. Je weet namelijk al wat voor koffie er gezet gaat worden: je gaat een espresso maken. Of je nu de beste pistonmachine gebruikt of niet, de perfecte doorlooptijd bepalen is niet eenvoudig.

De vaste factoren voor een espresso zijn soms al bepaald. De druk, hoeveelheid water, temperatuur en gram koffie bepaal je zelf of staan vast. De doorlooptijd en de maalgraad zijn samen de wisselende stap, waar je een perfecte balans tussen wilt vinden. 

De versheid van de koffie speelt een cruciale rol in de optimale extractietijd. Naarmate koffie ouder wordt, verliest het zijn oliën, wat kan leiden tot een snellere of tragere extractie. Het is dus essentieel om rekening te houden met de leeftijd van de koffie bij het afstellen van de extractietijd.

De maalgraad van je koffie speelt een cruciale rol in de extractietijd van een espresso. Een fijnere maalgraad verhoogt de weerstand waardoor het water langzamer doorloopt, wat kan leiden tot een over-extractie en een bittere smaak.

Zelf heb ik mijn maalgraad op fijn staan, maar niet de hoogste stand. Hierdoor is de extractie perfect, zonder de bittere smaaktonen de bevatten.

Aan de andere kant zorgt een grovere maalgraad voor een snellere doorlooptijd, wat kan resulteren in een onder-extractie en een zure smaak.

De waterdruk is van fundamenteel belang voor de doorlooptijd van een espresso. Een hogere druk zorgt dat het water sneller door de koffie wordt geperst, wat kan leiden tot een kortere extractietijd. Echter, te hoge druk kan over-extractie veroorzaken. De ideale druk voor het zetten van espresso ligt meestal rond de 9 bar.

De perfecte doorlooptijd voor een espresso ligt meestal rond de 25 seconden. Gaat het bij deze stap mis? Als de koffie te slap is, kun je de doorlooptijd verlengen. Dat werkt ook andersom door de doorlooptijd wat te verkorten. 

Dit gaat over minimale correcties, want als het echt flink mis gaat met de doorlooptijd is je maling waarschijnlijk veel te grof of fijn.

Pre-infusie: wel of niet?

Pre-infusie is het proces waarbij een kleine hoeveelheid water wordt gebruikt om de koffie voor te weken voordat de volledige extractie begint. Dit zorgt voor een gelijkmatige bevochtiging en helpt kanaalvorming in de koffie te voorkomen, wat kan leiden tot een meer consistente extractie.

Of de tijd van de pre-infusie moet worden meegerekend in de totale extractietijd is een punt van discussie onder barista's. Echter, veel experts zijn van mening dat, aangezien pre-infusie deel uitmaakt van het extractieproces, deze tijd inderdaad moet worden opgenomen in de totale extractietijd.

Hoelang de pre-infusie moet duren, legt Lee Sill op Quora voor je uit: "Het hangt af van de espresso, temperatuur, dosering en andere factoren. Zodra je denkt dat je de temperatuur en dosering onder de knie hebt, test dan verschillende seconden voorweken, tussen de 2-10 seconden. Proef elk resultaat en maak aantekeningen!"

Hoe herken je de perfecte doorlooptijd?

Hoe weet je wanneer je eindelijk de beste doorlooptijd hebt gevonden? Daarvoor let je op de signalen van de perfecte espresso. Wanneer je het proeft, zul je snel merken of het gelukt is, maar er zijn meer tekenen om op te letten.

Als na het zetten van de espresso direct de heerlijke geur van vers gebrande koffiebonen je tegemoet komt, is dat al een erg goed teken.

Aan de crema kun je ook het een en ander opmerken: die moet egaal verdeeld op de koffie liggen en reebruin van kleur zijn. Als je er wat suiker op laat vallen, moet het een paar seconden duren voordat dit in de espresso zakt.

Espresso op tafel

Conclusie

Om een heerlijke espresso neer te zetten, moet je in het begin wat experimenteren. Je kunt nu een goed begin maken met een passende doorlooptijd. De lekkerste espresso staat binnenkort bij jou op tafel!

Heb je nog een andere tip voor de espresso van je leven? Deel het met ons in de reacties.

Was dit artikel behulpzaam?