Hoe Bepaal Je de Perfecte Doorlooptijd voor Espresso?

Mariska Rietveld

Geschreven door: Mariska Rietveld

Samen met de maalgraad bepaalt dit de smaak van je espresso.

Hoe Bepaal Je de Perfecte Doorlooptijd voor Espresso?

Wat is de perfecte doorlooptijd voor een espresso?

De ideale doorlooptijd voor een espresso ligt tussen de 23 – 30 seconden. Hoeveel seconden dit precies zijn is onder andere afhankelijk van de maalgraad. Die moet niet te fijn en niet te grof zijn voor de espresso.

Om de allerbeste espresso te zetten onderzoek je de belangrijkste elementen. Het doel: de lekkerste espresso ooit. De ideale doorlooptijd is daarbij niet te missen. 

Hoe kom je erachter wat de beste doorlooptijd is voor een espresso? Hier leg ik je er alles over uit.

Wat is doorlooptijd?

Wanneer je een espresso of ander kopje koffie maakt, neemt het water tijdens het proces de koffiemaling op. Hoe lang het hete water hiervoor nodig heeft, wordt de “doorlooptijd” genoemd. 

Hoe korter het water en de koffie met elkaar in contact zijn, des te minder smaak en aroma opgenomen. Andersom werkt dat ook zo: als de doorlooptijd erg lang is, worden alle smaken opgenomen in je espresso – ook de bitterheid.

De perfecte doorlooptijd heeft dus veel invloed op je espresso en is een stap om zorgvuldig mee om te gaan. Voor de beste smaakbalans ga je op zoek naar de ideale doorlooptijd – en natuurlijk naar de beste espressomachine.

Koffie uit piston

Hoe stem je de doorlooptijd af op een espresso?

De perfecte doorlooptijd hangt niet alleen af van de koffiesoort. Je weet namelijk al wat voor koffie er gezet gaat worden: je gaat een espresso maken

De vaste factoren voor een espresso zijn al bepaald. De druk, hoeveelheid water, temperatuur en gram koffie in het kopje zijn er al. De doorlooptijd en de maalgraad zijn samen de wisselende stap, waar je een perfecte balans tussen wilt vinden. 

Wat voor verschil maakt de maalgraad?

De maalgraad en doorlooptijd werken samen. Een korte doorlooptijd is een teken dat de maling te grof is. Andersom heeft een te fijne maling een extra lange doorlooptijd.

De perfecte doorlooptijd voor een espresso ligt meestal rond de 25 seconden. Gaat het bij deze stap mis? Als de koffie te slap is, kun je de doorlooptijd verlengen. Dat werkt ook andersom door de doorlooptijd wat te verkorten. 

Dit gaat over minimale correcties, want als het echt flink mis gaat met de doorlooptijd is je maling waarschijnlijk veel te grof of fijn.

Hoe herken je de perfecte doorlooptijd?

Hoe weet je wanneer je eindelijk de beste doorlooptijd hebt gevonden? Daarvoor let je op de signalen van de perfecte espresso. Wanneer je het proeft zul je snel merken of het gelukt is, maar er zijn meer tekenen om op te letten.

Als na het zetten van de espresso direct de heerlijke geur van vers gebrande koffiebonen je tegemoet komt, is dat al een erg goed teken.

Aan de crema kun je ook het een en ander opmerken: die moet egaal verdeeld op de koffie liggen en reebruin van kleur zijn. Als je er wat suiker op laat vallen, moet het een paar seconden duren voordat dit in de espresso zakt.

Espresso op tafel

Conclusie

Om een heerlijke espresso neer te zetten, moet je in het begin wat experimenteren. Je kunt nu een goed begin maken met een passende doorlooptijd. De lekkerste espresso staat binnenkort bij jou op tafel!

Heb je nog een andere tip voor de espresso van je leven? Deel het met ons in de reacties.

Was dit artikel behulpzaam?

Mariska Rietveld

Mariska Rietveld

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram