Je Doucheputje Ontstoppen in 5 Stappen

Danai Vorgia

Geschreven door: Danai Vorgia

Maak van je douche geen badkuip.

Je Doucheputje Ontstoppen in 5 Stappen

Je doucheputje ontstoppen Iets dat velen – waaronder ik 🙃 – graag overslaan. Het is misschien wel de rotste klus in de nek-aan-nek-race met het toilet poetsen wanneer het tijd is voor de grote schoonmaak.

Als langharig persoon word ik regelmatig geconfronteerd met deze klus. Je kunt wel zeggen dat ik de nodige ervaring heb! Daarom leg ik je hieronder stapsgewijs uit hoe je een doucheputje ontstopt en wat je hiervoor nodig hebt, zodat je douche weer fris ruikt en het putje goed doorloopt.

Dit heb je nodig

Er zijn enkele manieren waarop je een doucheputje kunt ontstoppen. Je doet dit zonder extra hulpmiddelen, met huismiddeltjes, of met een chemische ontstopper – welke vaak in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Welke methode je ook kiest, je hebt de volgende materialen nodig:

  • Iets om het doucheputje los te wrikken (bijvoorbeeld een schroevendraaier met een platte kop, of een haarspeldje)
  • Optioneel: handschoenen (afhankelijk van hoe vies je bent van je eigen doucheputje)
onderzoeker met gezichtsmasker en handschoenen

Voor de huismiddelenmethode:

Voor chemische methode:

Extra schoon

Vaak is de methode zonder extra middeltjes al voldoende om het putje weer goed door te laten lopen. Voor een optimaal en nog schoner resultaat combineer je de methode zonder materiaal met de methode met huismiddeltjes, of die met de chemische ontstopper.

Stap 1: Het doucheputje uit elkaar halen

Afhankelijk van hoe vies je bent van het doucheputje dat je op het punt staat te ontstoppen, raad ik je aan om op dit punt je handschoenen aan te trekken.

Sommige doucheputjes haal je makkelijk met je handen uit elkaar; voor anderen heb je een iets nodig om het dekseltje los te wrikken, zoals een platte schroevendraaier. In dat geval plaats je de schroevendraaier in een ruimte van het dekseltje of tussen het putje en de vloer en til je het putje of het deksel zo rustig op.

Voor sommige putjes is dit voldoende, voor anderen moet je nog wat meer onderdelen losmaken op dezelfde manier.

Stap 2: Onderdelen schoonmaken

Een verstopping wordt meestal veroorzaakt door een prop van zeepresten en haren. Haal de prop los (eventueel met het voorwerp dat je in de vorige stap gebruikte) en gooi deze weg.

Om de volgende schoonmaakbeurt zo lang mogelijk uit te stellen, kun je nu het best alle losse onderdelen schoonmaken. Doe dit door met de douchekop (op de hardste stand) de losse onderdelen en ook het putje zelf schoon te spoelen.

Zijn de onderdelen hierna nog steeds erg vies? Plaats ze dan 10 minuten in een warm sopje en probeer het dan nog eens.

Stap 3: Ontstoppingsmiddel (optioneel)

Voor de huismiddelmethode doe je in een kommetje of glas 80 ml natuurazijn. Weeg in een ander bakje of glas 50 gram baking soda af. Doe de baking soda bij de azijn, roer en giet direct door de afvoer.

Je kunt ook eerst de baking soda in het putje doen en daarna de azijn door het putje gieten. Laat het mengsel hoe dan ook een uur zitten voordat je het wegspoelt.

Mocht dit niet baten? Dan is het tijd voor de chemische aanpak. Giet de op de verpakking aangegeven hoeveelheid chemische ontstopper door de afvoer en laat dit voor de aangegeven duur zitten.

putje waar water in wegloopt

Stap 4: Spoelen met water

Spoel na de hierboven of op de verpakking aangegeven tijd het putje door met een flinke hoeveelheid warm water, tenzij anders aangegeven op de verpakking van de gebruikte ontstopper (indien van toepassing)

Om eventuele resten goed weg te spoelen en te controleren of je doucheputje weer goed doorloopt.

Stap 5: Onderdelen terugplaatsen

Controleer of alle onderdelen vrij van haren, pluisjes en zeepresten zijn. Is dit het geval? Plaats dan alle schone onderdelen weer terug. Je doucheputje is nu ontstopt en schoon!

Conclusie

Zoals je ziet, is je doucheputje simpel te ontstoppen. Voor de methode met de huismiddelen hoef je niet eens de deur uit, en afhankelijk van hoe je keukenkastje er uit ziet, voor de chemische methode ook niet!

Hopelijk heb je met deze informatie een duidelijk antwoord op je vraag: "hoe ontstop je een doucheputje?"

Door je doucheputje geregeld op deze manier te ontstoppen of regelmatig schoon te maken – ook zonder dat hij ontstopt is, ter preventie – kun je een (grotere) opstopping voorkomen en blijft je badkamer fris ruiken!

Was dit artikel behulpzaam?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram