De Beste Manier om Espresso te Maken
Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg
Er zit meer achter dan een druk op een knop.
Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg
Er zit meer achter dan een druk op een knop.
Ben je een liefhebber van espresso? Dan is er niets beter dan deze zelf te bereiden. De smaak van je espresso hangt af van een paar factoren. Denk aan de koffiebonen, de kwaliteit van je espressomachine en de temperatuur. Hier lees je de beste manier om je espresso te maken.
Espresso is de basis van de meeste koffiespecialiteiten. Als je deze perfectioneert, ben je al een heel eind op weg. Je maakt dan niet alleen de perfecte espresso, maar bijvoorbeeld ook een hele lekkere americano of een cappuccino. ☕
Espresso vindt zijn oorsprong in Italie en is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water op een hoge druk door gemalen koffie heen te persen. Een espresso bevat, vergeleken met een gewone koffie, weinig water waardoor een espresso een intense smaak heeft.
Espresso is de basis van vele koffiespecialiteiten, zoals bijvoorbeeld cappuccino of latte macchiato. Als je een goede espresso kunt maken, dan maak je ook gemakkelijk een cappuccino.
Om een goede espresso te maken heb je idealiter een espressomachine nodig. Een filter koffiezetapparaat heeft niet genoeg druk om een espresso te maken. Daarentegen hebben sommige volautomaten wel een espresso-functie.
Daarnaast is de maalgraad van de bonen erg belangrijk: hiervoor heb je een koffiemolen nodig. Als je al een koffiezetapparaat hebt met bonen, hoef je geen aparte koffiemolen aan te schaffen.
Voordat je begint zorg je ervoor dat je espressomachine schoon is. Spoel je machine kort door en spoel het filterhouder onder de kraan af. Maak alles goed droog, want de luchtvochtigheid moet stabiel zijn om de kwaliteit van de koffiebonen te bewaren.
Plaats het filterhouder altijd in de machine als deze niet in gebruik is: deze moet op de juiste temperatuur zijn.
Ik ga ervan uit dat je een espressomachine hebt. Met sommige koffiemachines kun je espresso maken, maar deze leveren niet altijd dezelfde steengoede resultaten als een espressomachine.
Naast de bovenstaande benodigdheden heb je ook koffiebonen nodig. Deze koop je bij de betere supermarkt of bij de speciaalzaak.
Je ziet het belang van de juiste temperatuur steeds terugkeren bij het maken van espresso. Houd je hier ook echt aan, anders beïnvloedt dit de kwaliteit van je espresso. Zo ook bij het voorverwarmen van het glas: de beste espressomachine heeft hier een speciale plaat voor.
Heb je geen warmhoudplaat, vul dan een glas met heet water. Gebruik geen kokend water: dit is vaak nét te warm!
Gebruik je koffiemolen om de koffiebonen fijn te malen. Het kan even duren voordat je de juiste maalgraad bereikt: geen paniek, experimenteren is goed en oefening baart kunst.
De maalgraad moet hoe dan ook behoorlijk fijn zijn om de juiste smaak te bereiken. Hoe fijn? Dat is is even experimenteren. Een grove maling is hoe dan ook niet bedoeld voor espresso.
Nu verdeel je de gemalen koffie over de filterhouder. Maak tevens de zijkanten van de houder schoon zodat er geen koffie naast kan vallen. Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand (dus waar waar de minste koffie zit) en dit beïnvloedt de kwaliteit van je espresso.
Stamp de koffie stevig aan met een tamper: bij voorkeur is deze van roestvrij staal. Draai hem een keer rond en bekijk dan hoe het eruit ziet. Hierbij geldt ook: oefening baart kunst!
Je leert op basis van je resultaten en je eigen smaak uiteindelijk hoeveel kracht je moet zetten om de koffie goed en egaal aangestampt te krijgen.
Een te grote druk bij het stampen leidt tot een langere extractietijd omdat het water niet door de dicht opeengepakte koffie heen kan komen. Te weinig druk resulteert in een kortere zettijd en een suboptimaal eindresultaat. Over het algemeen pas je idealiter de 13,5 kg druk toe om de “puck” te creëren die nodig is voor een goede extractie.
Controleer nog een keer of de randen van de filterhouder goed schoon zijn en plaats hem in de espressomachine. Check alle instellingen. De beste espressomachine zou rond de 30 milliliter water moeten gebruiken.
Druk op de startknop en zet de stopwatch aan. Het moet drie seconden duren voordat de eerste druppel koffie in het glas beland. De ideale doorlooptijd is 25 à 28 seconden.
Dit is waar je de thermometer inzet! Je espresso is namelijk pas klaar om te drinken als hij een temperatuur van 65 °C heeft bereikt. Laat hem dus even staan en geniet van het aroma!
Gezien het belang van de maalgraad van je koffie moet ik er vóór ik je laat gaan nog even op terugkomen. De juiste maalgraad bepaalt immers de kwaliteit van jouw zelfgemaakte espresso. Je leest heel veel af aan de maalgraad.
Hopelijk kun je nu aan de slag en zelf de lekkerste espresso maken! Vergeet niet te letten op de maalgraad, de juiste koffiebonen en de temperatuur van je glas. Alleen door op de details te letten, bereik je de beste resultaten.
Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan hieronder achter. 👇
Bedankt voor het lezen!
Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.