Wat is een espresso?

Een espresso is een klein kopje koffie met grootse smaak. De koffieconcentratie van een espresso is hoog, dus dit koffiedrankje is erg sterk.

Om een espresso te maken, pers je fijngemalen koffie onder hoge druk.

De gevorderde koffieliefhebber weet zo alle koffiesoorten en smaken te benoemen, maar voor een beginner is dat nog niet vanzelfsprekend. Wat is een espresso precies? In dit artikel lees je alles over dit kleine maar krachtige koffiedrankje.

Wat is een espresso?

Elke koffie is weer anders. Er zijn verschillende soorten koffiebonen, koffieapparaten en koffiedrankjes. De espresso valt onder de laatste categorie. 

Een espresso herken je aan het formaat, de maling, de sterkte en de manier van het koffiezetten. Voeg al deze unieke factoren samen en je hebt een espresso! Om te beginnen is een espresso dus altijd een klein kopje koffie.

De maalgraad is ook een belangrijk detail: een espresso wordt altijd gemaakt van fijn gemalen bonen. Een grove maling zit er dus niet bij. De koffie wordt onder hoge druk in de koffiemachine geperst. Een kopje espresso is geboren. ☕

Het is dan al een klein kopje, maar in vergelijking tot andere koffiedranken heeft een espresso er een krachtige verhouding tussen koffie en water die leidt tot de sterkte van de espresso.

Een espresso zet je zelf met een espressomachine of een Nespresso-apparaat. Een filterkoffiezetapparaat is minder geschikt omdat je de gemalen koffie niet onder de juiste hoeveelheid druk kunt zetten.

Espresso in de maak

Waar komt de espresso vandaan?

De espresso vindt zijn oorsprong in het prachtige Italië. De naam espresso heeft dan ook te maken bereiding die zoals gezegd onder druk plaatsvindt. 

In Italië wordt de espresso nog steeds regelmatig gedronken. Sterker nog, als je in Italië een caffè bestelt, kun je een kopje espresso verwachten. Een gewoon bakje koffie zoals we die in Nederland kennen is daar niet de standaard.

Zo herken je een goede espresso

De perfecte espresso spotten? Let dan op de crema. Ziet de crema laag er dik, romig en goudbruin uit, dan heb je waarschijnlijk met een goed kopje espresso te maken.

Verschillende soorten espresso

Je hebt nu het een en ander gelezen over espresso, maar eigenlijk is dat nog maar het begin. Het standaard espresso shotje is niet de enige variant; er zijn allerlei verschillende soorten espresso! Maak kennis met de espresso familie. 

De standaard espresso waar we het tot nu toe over hadden is een kopje sterke koffie van 30 – 40 milliliter. In overige soorten espresso is de verhouding met water anders of wordt er melkschuim gebruikt.

De espresso doppio is een simpele variant: dit is een dubbele espresso. De naam “doppio” staat in het Italiaans voor dubbel, dus dat is een makkelijk ezelsbruggetje. Doe twee espresso shots in een koffiekopje en je hebt een doppio, een koffiedrankje van 60 – 80 milliliter.

Een espresso lungo is juist een minder sterke soort espresso, want deze leng je aan met 150 milliliter water. Tijdens bereiding gebruik je ook een langere doorlooptijd. Het formaat van dit kopje is dan ook vergelijkbaar met een normale kop koffie voor Nederlandse begrippen.

Houd je van melkschuim? Dan is de espresso macchiato wat voor jou. Om een macchiato te maken voeg je aan een espresso shot een heerlijke toef warm melkschuim toe. Dit drankje heeft dus ongeveer hetzelfde formaat als een gewone espresso.

Voor de liefhebber van erg sterke koffie is de espresso ristretto er eentje om te proberen. Om een ristretto te maken gebruik je minder water op de zelfde hoeveelheid gemalen koffie. Je eindigt met een nóg meer geconcentreerde en intense espresso!

De espresso cortado lijkt een beetje op de macchiato, maar is toch net iets anders. Aan een shot espresso wordt niet alleen melkschuim toegevoegd, maar ook vloeibare melk of schuim dat meer aan de vloeibare kant is. Hier wordt de espresso zelf wat milder van.

Zo zie je maar: er is voor iedereen wel een soort espresso die bij diens voorkeuren past. Laat de lekkerste espresso je smaken!

Conclusie

De espresso kent misschien wat meer variaties dan je aanvankelijk dacht! Dit sterke kopje koffie komt dan wel uit Italië, maar weet inmiddels overal zijn weg wel te vinden. Wat is jouw favoriete soort espresso? Laat het ons weten in een reactie!

Was dit artikel behulpzaam?