De French press – ook wel cafetière genoemd – is één van de simpelste manieren om slow coffee te maken.

Nog een reden waarom de French press te gek is? Je kunt overal koffie zetten zolang je heet water hebt. Perfect voor op de camping of onderweg als je het mij vraagt!

Zelf heb ik wel even tijd nodig gehad om van de French press te gaan houden. Nu ik erop terug kijk deed ik van alles fout. Hoe simpel de methode ook is, toch kan er van alles fout gaan – met zeer bittere koffie met veel bezinksel tot gevolg… 🤢

Omdat ik graag wil dat jullie het wél direct goed doen; hierbij een stappenplan voor het gebruik van de French press! 

French press op houten tafel
De oorsprong van de French press

Dat moet wel Frankrijk zijn, toch? Nou, nee. Het eerste verzoek voor een patent op de French press is ingediend in 1929 door Attilio Callimani, een Italiaan (uit Milaan, om specifiek te zijn). Had je die zien aankomen?

Wat heb je nodig?

Zoals altijd geldt ook hier: een goed begin is het halve werk. Verzamel onderstaande benodigdheden en laat het French press feestje beginnen!

Belangrijk: De juiste koffie en maalgraad!

Welke koffie gebruik je voor de French press? Je kunt natuurlijk 'all purpose' koffie kopen die reeds gemalen is. Voor het beste resultaat gebruik je echter vers gemalen koffie.

Erg belangrijk is de maalgraad van de koffiebonen. Deze dienen medium grof en consistent gemalen te zijn. 

Wanneer je de bonen te fijn maalt, wordt je koffie erg bitter. Dit komt doordat er bij fijngemalen koffie veel extractie van de bittere smaak is. 

Ook komt deze fijne koffie door het metalen filter van de French press heen, met bezinksel tot gevolg. Dat wil je natuurlijk niet!

Om dit resultaat te bereiken dien je een instelbare (hand)koffiemolen te gebruiken. Als dat niet lukt, kun je je koffie ook laten malen bij een koffie speciaalzaak. Meteen een leuk uitje!

Handmatige koffiemolen

Aan de slag!

Zodra je alle benodigdheden bij elkaar hebt en de koffiebonen zijn gemalen kun je aan de gang. 

Dit stappenplan gebruikt de water-koffie verhoudingen voor 2 koppen medium sterke koffie. Dit kun je naar smaak of hoeveelheid aanpassen.

Stap 1: Water koken

Breng ongeveer een halve liter water aan de kook. Puristen gebruiken gefilterd water, hoewel Nederlands kraanwater ook prima is! 

Meet 300 milliliter van het gekookte water af en laat dit 4 minuten afkoelen. Meten = weten, dus stel de timer in! Na 4 minuten is het water op de perfecte temperatuur voor het maken van de koffie.

Gebruik de rest van het gekookte water en giet dit in de lege French press. Dit doe je om de French press alvast op te warmen zodat het water straks niet te veel afkoelt. 

Ook zorgt dit ervoor dat de French press straks stof- en vuilvrij is, mocht deze al even in het keukenkastje staan! 😇

Waerketel op open vuur

Stap 2: Koffie in de pot

Gooi het “opwarmwater” uit de French press. Verwijder het deksel en haal filter eruit en doe de gemalen koffie in de pot.

De gouden regel hierbij is: 7 gram gemalen koffie per 120 milliliter water. 

7 gram komt overeen met 1 eetlepel gemalen koffie. Indien je het zeker wilt weten, kun je dit afmeten met een weegschaal. We gebruiken 300 milliliter water, hiervoor heb je dus 17.5 gram koffie (= 2.5 eetlepel) nodig.

Je kunt natuurlijk altijd experimenteren om de perfecte smaak voor jou persoonlijk te vinden. De verhoudingen in dit artikel zijn slechts deze voor het basisrecept.

Is het eindresultaat te sterk? Dan kun je altijd nog heet water toevoegen. De volgende keer kun je dan iets minder gemalen koffie gebruiken.

Stap 3: Heet water toevoegen

Schenk het water (dat 4 minuten heeft afgekoeld bij stap 1) met vaste hand in één keer bij de gemalen koffie in de French press. 

Er kan een karamelkleurig schuim ontstaan. Dit heet de “bloei” van de koffie. Dit houdt in dat de CO2 uit de koffie wordt uitgestoten. Hoe verser je koffie gemalen is, hoe meer hiervan te zien is!

Stap 4: Timen en roeren

Zodra het hete water is toegevoegd zet je snel de timer. Wederom zet je hem op 4 minuten voor dit basisrecept. Je kunt later natuurlijk altijd experimenteren met de koffie langer of korter te laten trekken.

Als er 1 minuut is verstreken roer je met de lepel de koffie even door, zodat alle koffie goed omringd is door water. 

Tik niet te hard op het glas

Pas bij een glazen French press wel op dat je niet te hard tegen het glas tikt! Dit kan namelijk onder druk van het hete water breken bij een te harde tik.

Tijdens de resterende 3 minuten kun je het deksel met het metalen filter alvast op de French press plaatsen. Dan blijft de warmte in de pot. Je mag het nu alleen nog niet naar beneden drukken!

Stap 5: Press it!

Na 4 minuten is het eindelijk zover! Druk het metalen filter van de French press helemaal naar beneden. 

Dit zorgt ervoor dat de gemalen koffie onder het filter blijft en de drinkbare koffie erboven. Zo kun je gemakkelijk de koffie uitschenken.

Koffie die je voor later wilt bewaren kun je het beste overgieten in een thermoskan of beker. Als je de koffie namelijk in de French press laat zitten, dan wordt deze almaar sterker en bitterder. 

Stap 6: Relax en geniet

Waar je ook bent; neem een momentje om van jouw kopje koffie te genieten! Ben je geïnspireerd geraakt en wil je nog meer slow coffee manieren ontdekken? Dan kun je misschien ook aan de slag met een Chemex of een poging tot cold brew-koffie wagen!

"DEPRESSO: The feeling you get when you run out of coffee. "

Conclusie

Hopelijk zit jij inmiddels van een verse kop koffie uit je French press te genieten. Als je alle stappen hebt opgevolgd, kan er weinig fout gaan! 

Vooral de maalgraad van de koffie, de temperatuur van het water en de verhouding tussen koffie en water zijn belangrijk! Met deze kennis kun je er vanaf nu zelf verder mee gaan experimenteren.

Heeft het stappenplan je geholpen? Je ervaringen zijn meer dan welkom, dus laat hieronder vooral een reactie achter!

Was dit artikel behulpzaam?