Frituren zonder frituurpan? Dat doe je zo!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Frituren in een gewone pan? Ja, dat kan!

Frituren zonder frituurpan? Dat doe je zo!

Een frituurpan mag dan gebruiksgemak bieden en een lekkere frikandel of portie frietjes maken, maar zo'n groot ding neemt veel ruimte in beslag. Dat is verre van ideaal als je een kleine keuken hebt.

Wist je dat je ook prima frituurt zonder frituurpan? Lees hier hoe je frituurt in een normale pan!

Wat je nodig hebt

  • Een stevige, zware pan – bijvoorkeur van gietijzer
  • Plantaardige olie
  • Schuimspaan of mandje
  • Eventueel: een frituurthermometer

Het is erg belangrijk dat je pan stevig staat. Je wilt ongelukken met heet vet voorkomen. Is jouw fornuis onstabiel, begin er dan niet aan gebruik bijvoorbeeld een goede airfryer.

Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en gebruiken minder vet, waardoor je bovendien op een gezondere manier frituurt.

Loempia in frituurpan

Het is voor de veiligheid belangrijk dat je een zware pan gebruikt. Een gietijzeren pan leent zich uitstekend om mee te frituren en houdt de warmte goed vast. Een lichtere pan met een anti-aanbaklaag is vaak niet stabiel, waardoor de temperatuur te veel schommelt.

Er zijn overigens ook speciale pannen verkrijgbaar om mee te frituren. Deze zijn vaak van staal of gietijzer en je krijgt er een mandje bij. Sommige van deze pannen zijn zelfs geschikt voor gebruik op een inductieplaat.

Stap 1: De pan vullen

Vul de pan met olie. Hoeveel olie je gebruikt, hangt van de inhoud van de pan af. Zorg er altijd voor dat er genoeg olie in je pan zit en dat je frietjes en/of je snacks volledig bedekt zijn. Als dit niet het geval is, worden ze niet egaal bruin.

Plantaardige oliën zijn over het algemeen de beste keuze om mee te frituren. Onder de plantaardige oliën is kokosolie de meest gezonde keuze. Kokosolie kent bovendien allerlei gezondheidsvoordelen!

Stap 2: De temperatuur controleren

Nadat je de pan op de warmtebron hebt gezet, controleer je na een minuut of tien de temperatuur. Idealiter ligt de temperatuur van de olie rond de 185 °C.

Je controleert de temperatuur door een goede frituurthermometer te gebruiken, of door simpelweg er een stukje brood in te frituren. Is je stukje brood na 60 seconden bruin, dan heeft de olie de juiste temperatuur bereikt.

Stap 3: Frietjes frituren

Nu kun je gaan frituren. Laat voorzichtig wat frietjes zakken in je pan. Dit doe je door je schuimspaan of mandje te gebruiken. Frituur er niet teveel tegelijkertijd. Hierdoor riskeer je dat je frietjes niet gaar worden en dat je olie overstroomt.

Stap 4: Wachten...

Laat je frietjes een minuut of vier in het vet en kijk halverwege even of ze niet aan elkaar vast geplakt zitten. Heb je een mandje, schud je frietjes dan voorzichtig.

Heb je geen mandje, gebruik dan je schuimspaan om je frietjes als het ware even goed door te roeren. Hierdoor weet je zeker dat ze allemaal egaal gaar worden.

Versgesneden frietjes bakken?

Geef je de voorkeur aan vers gesneden frietjes? Bak deze dan eerst een minuut of vier op ongeveer 140 °C. Ze moeten gaar zijn, maar nog niet goudbruin.

Laat ze hierna afkoelen tot kamertemperatuur en bak ze opnieuw, deze keer op ongeveer 185 °C. Bak ze maximaal twee minuten. Vervolgens laat je ze even uitlekken en klaar is Kees!

Stap 5: Klaar!

Haal je frietjes uit het vet en laat ze een paar seconden uitlekken. Leg wat keukenpapier in een schaal om de laatste restjes vet op te vangen. Nu is het een kwestie van serveren en genieten. Eet smakelijk!

Frituurpan, schuimspaan en gefrituurde banaantjes

Conclusie

Hopelijk maak je nu de lekkerste frietjes zonder een goede frituurpan. Heb je zelf nog goede tips voor de lekkerste frietjes? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen! 🍟

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.