Je hebt een nieuwe keuken aangeschaft en moet daarom de beslissing nemen: koken op inductie of op gas. Koken op inductie lijkt steeds populairder te worden, maar koken op gas heeft ook voordelen. De twee worden hier met elkaar vergeleken.

#1 Waar kook ik beter op?

Met een inductiekookplaat stel je de hitte – en met de beste inductiekookplaat zelfs de exacte temperatuur – nauwkeurig in. Dit is nauwkeuriger dan met een gaskookplaat. Bovendien is de temperatuur stabieler dan bij een gaskookplaat, waardoor je preciezer kookt.

Daarnaast gaat er geen warmte verloren bij een inductiekookplaat omdat de kookzone alleen verhit wordt waar de magnetische velden contact maken. De vlam van een gaskookplaat verhit ook de omgeving van de pan wat zonde is van de energie.

Het verhittingsproces gaat sneller bij een inductiekookplaat. Doordat de kookzone sneller verhit, kookt je water bijvoorbeeld veel sneller.

#2 Welke is veiliger?

Een inductiekookplaat werkt met magnetische velden, wat betekent dat alleen het gedeelte van de kookplaat, waar deze in aanraking komt met de pan, warm wordt. Bovendien koelt deze ook weer heel snel af. De gebruikte kookzone blijft wel iets warm, maar je zult je er niet aan verbranden. Voorzichtigheid is natuurlijk altijd geboden.

Doordat bij een gaskookplaat de vlam niet alleen de pan verhit, maar ook de omgeving, moet je na het koken hiermee juist wél voorzichtig zijn om verbrandingen te voorkomen. 

Niet alleen je pan is heet, maar ook de pandragers en het fornuis zelf. Daarom moet je wachten met het schoonmaken van de pandragers. 

Hoewel de meeste gaskookplaten tegenwoordig een beveiliging hebben die de gastoevoer stopt zodra er geen warmte wordt gedetecteerd, hebben lang niet alle gasplaten deze beveiliging. Vooral als je kleine kinderen hebt, is dit dan ook een risico. Gas is een gevaarlijk goedje waar je geen risico’s mee neemt.

Een inductiekookplaat is in alle opzichten dan ook de veiligste manier van koken.

#3 Wat is goedkoper: inductie of gas?

De aanschafprijs van een gaskookplaat ligt lager dan die van een inductiekookplaat. Op dit moment liggen ook de kosten van gas lager dan van elektriciteit. Dit betekent dat het koken op gas vooralsnog goedkoper is.

Of dit zo blijft, is nog maar de vraag. De gasprijzen stijgen elk jaar en de Nederlandse gasvoorraad begint op te raken. 

De prijs van elektriciteit blijft bovendien dalen doordat mensen investeren in het winnen van elektriciteit uit duurzame bronnen zoals zonnepanelen of windmolens. Het kan dus best zo zijn dat koken op inductie over een paar jaar goedkoper is.

Daarnaast is het vanaf 2050 niet meer mogelijk om op gas te koken: dit is opgenomen in de klimaatwet.

#4 Het onderhoud van de kookplaat

Voor zowel een inductiekookplaat als een gaskookplaat geldt dat het reinigen kort na het koken voorkomt dat je kookplaat onnodig zwaar bevuilt raakt. Als je een inductiekookplaat niet tijdig schoonmaakt kan dit zelfs zorgen voor onherstelbare schade.

Indien je bijvoorbeeld suiker morst en je zet je pan hier vervolgens op, krijg je diepe krassen. Je loopt zelfs het risico om een barst te trekken in het glas: suiker krimpt tijdens het afkoelen sneller dan glas, waardoor het het glas met zich meetrekt wat tot scheuren kan leiden.

Een inductiekookplaat maak je schoon met een vochtige doek of met wat glas-spray en een droge doek. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor inductiekookplaten verkrijgbaar, maar deze zijn overbodig.

Heb je daarentegen een gaskookplaat, dan reinig je depandragersdoor deze even te laten weken in een sopje en vervolgens schoon te maken met een sponsje. De plaat neem je af met een vochtige doek. Hardnekkig vuil kun je het beste even laten weken en daarna met een sponsje afnemen.

Al met al is een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken dan een gaskookplaat omdat deze van glas gemaakt is.

#5 De stijl van de keuken

Beide kookplaten misstaan in geen enkele keuken, al is het wel zo dat een fornuis met een gaskookplaat waarschijnlijk beter staat in een industriële keuken dan in een moderne keuken, maar dit komt vooral neer op persoonlijke voorkeur.

#6 Kan ik ze zelf aansluiten?

Het aansluiten van een gaskookplaat is in principe niet moeilijk en het is mogelijk om dit zelf te doen als je weet waar je hebt over hebt.

Heb je echter twee linkerhanden of weet je niet zeker of je dit wel kunt, laat het dan over aan een vakman. Het is namelijk erg belangrijk dat dit goed en veilig gebeurt. Het verkeerd aansluiten van een gasslang kan grote gevolgen hebben.

Een inductiekookplaat sluit je alleen zelf aan als je al een 5-polig Perilex-stopcontact in je keuken hebt. Heb je deze niet, dan moet de meterkast worden omgebouwd. In dit geval laat je het aansluiten van je inductiekookplaat over aan een vakman.

#6 De kookbeleving

Koken wordt vaak met vuur geassocieerd en dit mis je bij een inductiekookplaat. Ook al bereik je met een inductiekookplaat vaak betere resultaten, als koken één van jouw grootste hobby’s is, dan mis je waarschijnlijk de ervaring van het koken op vuur.

Uiteraard wen je hier uiteindelijk wel aan, maar dit neemt niet wel dat de ervaring anders is én blijft. Wokken op een inductieplaat blijft bijvoorbeeld een uitdaging in tegenstelling tot wokken op gas.

Voor- en nadelen van een gaskookplaat

Voordelen

  • Lagere aanschafprijs
  • Lagere energiekosten
  • Betere kookervaring
 

Nadelen

  • Minder veilig
  • Lastiger om schoon te maken
  • Minder goede prestaties

Voor- en nadelen van een inductiekookplaat

Voordelen

  • Veilig tijdens en na gebruik
  • Gemakkelijk schoon te houden
  • Temperatuur is nauwkeurig
 

Nadelen

  • Hogere aanschafprijs
  • Hogere energiekosten
  • Je hebt bijna altijd een vakman nodig voor de installatie

Conclusie

Hopelijk heb ik je met dit artikel een beetje geholpen met het maken van een keuze. Één ding is in ieder geval zeker: welke van de twee je ook kiest, jij zet straks een heerlijke maaltijd op tafel! 🥘

Laat me hieronder weten of jij nog tips hebt of zelf de overstap wilt maken van het een naar het ander! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?