Zo krijg Jij Je Gaspitten Weer Schoon

Schone gaspitten
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Als je een gasfornuis hebt, dan worden je gaspitten hoe dan ook, vies. Soms kookt je pan over, een andere keer mors je wat saus. Je gaspitten schoonmaken is geen leuke klus waardoor het vaak uitgesteld wordt. Vervolgens krijg je te maken met hardnekkig vuil en ben je lang aan het schrobben.

Geen nood! Volg ons stappenplan en binnen no-time zijn je gaspitten weer schoon. Je hoeft er weinig moeite voor te doen en houdt hierdoor tijd over om leuke dingen doen!

Gaspit met vlammen

Dit heb je nodig

Je gasfornuis kan erg vies worden, of deze nu op gas of inductie werkt. Het is belangrijk je gaspitten goed te onderhouden en deze regelmatig schoon te maken. Als je dit niet doet, kan het vuil aankoeken en moeilijk te verwijderen zijn. Geen nood, dit vuil krijg je er ook af. Zorg ervoor dat je het volgende in huis hebt:

  • Keukenhandschoenen
  • Kokend water
  • Soda
  • Afwasmiddel
  • Pannenspons
  • Oude doek

Je kunt ervoor kiezen om tegelijkertijd je pannendragers, de knoppen en de kookplaat schoon te maken. Met uitzondering van de kookplaat, laat je alles weken. 

Stap 1: Sopje maken

Vul de gootsteen met kokend of erg heet water en voeg een flinke schep soda toe. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je gootsteen is, maar voeg in ieder geval genoeg toe om er een goed sopje van te maken.

Glazen gaskookplaat zij-aanzicht

Stap 2: Laten weken

Leg de gaspitten in het sopje en laat deze een half uurtje weken. Zijn je pannendragers ook erg vies? Leg deze dan ook in het hete water. 

Stap 3: Schoonmaken

Gebruik nu een pannenspons of een staalsponsje om de gaspitten (en de pannendragers) schoon te schrobben. Gebruik wat afwasmiddel op je spons. Het vuil en vet zou nu gemakkelijk los moeten laten.

Krijg je het toch niet goed schoon? Laat het dan nog wat langer weken, maar zorg wel dat het water goed heet blijft. Is het afgekoeld? Herhaal stap 1 dan.

Stap 4: Drogen

Gebruik nu een oude, droge doek om de gaspitten en pannendragers te drogen. Simpeler wordt het niet!

Stap 5: Terugplaatsen

Zodra alles droog is, plaats je de gaspitten terug op de branders en de pannendragers terug op het gasfornuis. Zorg ervoor dat de gaspitten goed op de brander passen. Passen deze niet goed, dan kun je steekvlammen krijgen wat de nodige risico’s met zich meebrengt.

Conclusie

Door de bovenstaande stappen te volgen heb je binnen no-time weer schone gaspitten. Een schoon gasfornuis ziet er verzorgd, netjes en strak uit. Maak je gasfornuis regelmatig schoon en de volgende keer wordt het schoonmaken een stuk gemakkelijker.

Heb je nog goede tips? Laat ze dan hieronder achter! 👇 Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *