Help, mijn Plant Heeft Gele Bladeren!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Groen is mooier dan geel.

Help, mijn Plant Heeft Gele Bladeren!

Planten voegen sfeer toe aan je huis. Al het groen geeft je huiskamer een warme uitstraling, maar hoe hou je die planten groen in plaats van geel? Hieronder vind je tien tips tegen gele bladeren en andere veelvoorkomende problemen.

Wat je precies doet wanneer de bladeren van je planten geel worden of zijn, hangt af van de oorzaak. Niet alle bladeren worden om dezelfde reden geel. Daarom beschrijf ik hieronder de signalen en oorzaken, waardoor je eenvoudig een oplossing vindt.

#1 Gele verschrompelde blaadjes

Oorzaak: Te veel water.

Oplossing: Wanneer het water nergens heen kan, worden de wortels van je plant zacht en verdrinken ze. Zorg er daarom altijd voor dat er een gat onderin de pot zit. Heeft je plant gele, verschrompelde blaadjes, voeg dan nieuwe, droge aarde toe of vervang alle aarde. Voordat je de plant verpot, laat je de wortels drogen door de plant in de zon te leggen.

Het teveel water geven is het meest voorkomende probleem bij zowel kamerplanten, planten in de keuken en luchtzuiverende planten.

Pant met gele en bruine blaadjes in het midden, vooraanzicht

#2 De bladeren zijn droog en knapperig

Oorzaak: Te weinig water.

Oplossing: Geef de plant elke week een beetje meer water. Doe dit niet in een keer, want dan loop je het risico de wortels te verdrinken.

#3 De randjes van de bladeren worden gelig

Oorzaak: Je plant krijgt niet genoeg kalium. Dit is een belangrijke voedingsstof die je plant gezond houdt.

Oplossing: Begraaf citrusschillen in de potgrond of gebruik compost dat rijk is aan fruit- en groente.

Blaadje van plant met gele randjes, vooraanzicht

#4 De randjes en nerven worden geel

Oorzaak: Tekort aan stikstof.

Oplossing: Voeg koffiegruis, mest of andere organische compost toe aan je plant.

#5 Bladeren vervormen

Oorzaak: Tekort aan calcium.

Oplossing: De potgrond is alkalisch of zuur. Wanneer de grond alkalisch is, voeg je gips toe. Is de grond zuur, dan voeg je kalk toe. Welke van de twee van toepassing is, kun je alleen zeker weten door een pH-meter te kopen.

Geldboom met vervormd blad met gele plekken

#6 Bladeren worden geel en hebben kleine, groene nerven

Oorzaak: Tekort aan ijzer.

Oplossing: Een goede potgrond bevat voldoende ijzer, maar de plant kan dit niet opnemen wanneer de pH-waarde te hoog is. Zorg er daarom voor dat de pH-waarde van je grond 7 is. Is deze hoger, dan maak je de bodem zuurder. Hierna verminder je het fosforgehalte door de grond te spoelen met pH-gecontroleerd water.

#7 Witte strepen bij de nerven

Oorzaak: Tekort aan magnesium.

Oplossing: Voeg bitterzout of kalk toe aan de grond. Er is ook magnesiumrijke grond verkrijgbaar die dit probleem oplost.

#8 Bladeren vervagen en hangen

Oorzaak: Niet genoeg zonlicht.

Oplossing: Verplaats de plant naar een plaats waar hij meer licht krijgt. Dit probleem zie je vooral bij slaapkamerplanten, omdat het in slaapkamers vaak donkerder is. Vergeet daarom vooral je gordijnen niet open te doen in de ochtend!

Yucca plant, vooraanzicht. Gele blaadjes onder

#9 Opgepeuzelde bladeren

Oorzaak: Tekort aan calcium.

Oplossing: De potgrond is alkalisch of zuur. Wanneer de grond alkalisch is, voeg je gips toe. Is de grond zuur, dan voeg je kalk toe.

#10 Verkleuring tussen de nerven

Oorzaak: Ongedierte.

Oplossing: Probeer uit te vinden met wat voor ongedierte je te maken hebt. Vervolgens kies je een helende olie of een doelgericht insectendodend product.

Conclusie

Hopelijk hebben mijn tips je geholpen en heb je binnenkort weer een gezonde plant! Wist je trouwens ook dat er planten tegen muggen zijn? Heb jij nog goede tips, laat dan zeker een reactie achter. Hoe meer tips, hoe beter. Bedankt voor het lezen. 🪴

Was dit artikel behulpzaam?