Help! Mijn gootsteen stinkt

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Hangt er een vreemd luchtje in je keuken? Geen nood!

Help! Mijn gootsteen stinkt

Je keuken is vaak het centrale punt in huis. In sommige huishoudens is het een oase van rust, in andere huishoudens is het juist de plaats waar de diepste gesprekken plaats vinden of waar je altijd gezelligheid vindt. Welke uitstraling je keuken ook heeft: nare luchtjes zijn niet welkom.

Na verloop van tijd kan je gootsteen minder prettig gaan ruiken of zelfs gaan stinken. Dit verandert je keuken van die rustige oase of bruisende sociale ontmoetingsplaats tot een straatput qua geur.

Geen nood! Hieronder leg ik je uit hoe je een stinkende gootsteen voorkomt en wat je eraan kunt doen.

Voorkomen is beter dan genezen!

Dit klinkt natuurlijk een beetje cliché, maar het is echt waar. Je gootsteen vrijhouden van viezigheid voorkomt vieze geurtjes. Spoel bijvoorbeeld nooit frituurolie door je gootsteen en ook geen dweilwater.

Frituurolie gaat terug de fles in en lever je bij de meeste gemeente in zodat er biodiesel van gemaakt kan worden. Dweilwater bevat stof, haartjes en ander klein vuil wat je beter door de wc spoelt. Laat het water even in je wc staan en maak hem daarna schoon. Beter voor het milieu en jouw keuken blijft fris ruiken!

Vieze geurtjes bestrijden

Zoals je nu inmiddels weet, veroorzaakt rommel in de afvoer of in je gootsteen vieze geurtjes in de keuken vaak. Het is belangrijk de afvoer daarom schoon te houden. Helaas hebben we het tegenwoordig allemaal druk.

Ook ik moet eerlijk bekennen dat ik echt niet dagelijks de afvoer schoon spoel. Je bent dus niet de enige!

#1 Maak de gootsteen goed schoon

Gebruik een sponsje en wat afwasmiddel. Sop je hele gootsteen in en schrob hem goed schoon. Spoel je gootsteen daarna goed schoon met heet water.

Gebruik je liever geen afwasmiddel. Liever gebruik je als milieuvriendelijker alternatief een halve citroen. Je moet hiervoor wel iets harder schrobben.

#2 Met kokend water doorspoelen

Soms zit er vuil vast in je gootsteen, wat kan gaan stinken. Als het minimaal is, is kokend water het enige wat je nodig hebt. Zet je waterkoker aan, maak een kop thee en spoel de rest van het kokende water door je gootsteen heen.

Baking soda in een schaaltje

#3 Gebruik baking soda en kokend water

Strooi wat baking soda in je afvoer: een kopje is genoeg. Schenk daarna wat kokend water in de afvoer. Niet teveel, want je wilt niet alles weg spoelen. Idealiter zie je nog een witte pasta in je afvoer.

Laat dit voor een half uurtje weken en spoel het daarna weg met heet water.

#4 Gebruik ontstopper

Chemische ontstopper krijgt bijna alle viezigheid weg uit je afvoer, maar daar staat wel tegenover dat het niet de meest goedkope en milieuvriendelijke manier is.

Kies je toch deze manier, wees dan voorzichtig: gebruik voldoende bescherming. Draag handschoenen om je huid te beschermen en zorg ervoor dat niets op je kleding terechtkomt.

Volg de instructies op de verpakking en laat het chemische goedje wederom weken. Soms is het een goed idee om het de hele nacht te laten weken, maar dit hangt af van het product wat je gebruikt.

#5 Losse onderdelen schoonmaken

Soms kun je het putje los schroeven of eruit klikken. Als dit mogelijk is, maak dan alle losse onderdelen waar je bij kunt goed schoon. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oude tandenborstel en wat afwasmiddel.

Keukengootsteen Omring Met Afwas Bij Een Raam

#6 Gebruik een lange borstel

Er zijn speciale borstels te koop, ook wel ragers genoemd, die ideaal zijn om je putje mee schoon te maken. Hoe langer de rager is, hoe beter. Een sterke maag heb je ook nodig, want dit kan best een vies klusje zijn!

Je gaat met de rager het putje in, en trekt er zo allerlei viezigheid uit. Als je vaak je emmer met dweilwater wegspoelt, kan het zijn dat je er zo hele dotten haar met andere viezigheid uit trekt. Nog een goede reden om dweilwater door de wc te spoelen!

#7 Bel een loodgieter

De loodgieter bellen omdat je gootsteen stinkt? Ja hoor, dit gebeurt wel vaker. Als je alle bovenstaande manieren hebt geprobeerd en het stinkt nog steeds, kan het zijn dat het probleem ergens anders vandaan komt.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de stankafsluiter of ontluchter in de pijp niet goed meer werkt. Om dit te repareren, heb je een vakman nodig.

Conclusie

Hopelijk heb je iets aan mijn tips gehad en ruikt je keuken nu weer heerlijk fris! Heb je zelf nog een goede suggestie? Vertel het me in de reacties 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram