Het Stappenplan: Gordijnen Verven!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Een nieuw kleurtje doet wonderen!

Het Stappenplan: Gordijnen Verven!

Zo af en toe is iedereen zijn interieur beu. Helaas is jaarlijks je hele interieur vernieuwen voor de meeste mensen niet realistisch. Daarom is je gordijnen verven een handige truc om je huiskamer op een prijsvriendelijke manier nieuw leven in te blazen. Lees hier hoe je je gordijnen verft!

Textielverf

Het spreekt voor zich dat je textielverf nodig hebt. Voordat je textielverf koopt, kijk je eerst van welke stof je gordijnen zijn gemaakt. Heb je gordijnen van een synthetische stof, bijvoorbeeld polyester, dan pakt de textielverf niet goed.

Je kunt nog steeds je gordijnen verven, maar hou er rekening mee dat je gordijnen alleen een gloed van de nieuwe kleur krijgen. Soms pakt de verf helemaal niet. Het is natuurlijk altijd het proberen waard!

Gordijnen die gemaakt zijn van een natuurlijke stof, zoals katoen, zijn wel goed te verven. De verf hecht zich goed aan katoen. Dit is dus niet het geval bij synthetische stoffen. Iets om rekening mee te houden!

Dit heb je nodig

Behalve textielverf, heb je nog meer nodig. Hieronder zet ik het voor je op een rijtje.

waspoeder om je gordijnen te verven

Stap 1: Voorbereiden

Haal je gordijnen van de rails en verwijder eventueel alle haakjes. Zijn je gordijnen erg stoffig, dan is het een goed idee om ze buiten even uit te kloppen. Zo voorkom je dat alle stof zich in de wasmachine ophoopt.

Stap 2: De machine in!

Stop je gordijnen in de wasmachine en volg de instructies van de textielverf. Meestal was je de gordijnen op 30ºC of 40ºC. De textielverf is vaak een poeder die je toevoegt aan het bakje van de wasmachine, of direct in de trommel doet. Kies een standaard programma en laat je machine de wonderen verrichten.

Wil je je creativiteit kwijt?

Geen zin om het hele gordijn te verven? Als je een beetje creatief bent aangelegd kun je ervoor kiezen om een patroon te maken. Dit doe je met een kwast en speciale textielverf.

Ook tie-dye of dip-dye behoort tot de mogelijkheden. Hou er rekening mee dat deze processen vaak meer tijd in beslag nemen dan verven in de wasmachine.

Stap 3: Nog een keer wassen

Wanneer het programma is afgelopen, was je je gordijnen nog een keer, maar nu met wasmiddel. Het maakt niet zoveel uit of je waspoeder of vloeibaar wasmiddel gebruikt. Kies weer een standaard programma en was op een lage temperatuur.

Stap 4: Drogen

De meeste gordijnen zijn niet geschikt voor in de wasdroger, maar dit is afhankelijk van de stof waarvan je gordijnen zijn gemaakt. Het liefste hang je ze nat op, zodat ze op een natuurlijke manier drogen. De kreukels gaan er door de zwaartekracht vanzelf uit.

Heb je je gordijnen opgehangen en ben je toch niet helemaal tevreden over de kleur? Herhaal dan het hele proces. Gebruik dezelfde verf om de kleur intensiever te maken. Vind je ze te donker? Een paar keer wassen zal de gordijnen wat lichter maken, maar verwacht geen wonderen.

Gordijnen verven in paarse kleur

Conclusie

Hopelijk heb je je huiskamer wat nieuw leven ingeblazen met je 'nieuwe' gordijnen. Fleur de boel ook wat op met accessoires in dezelfde kleur, koop luchtzuiverende planten en geniet! Wat is jouw ultieme tip om je huiskamer een opkikker te geven? Laat het ons via een berichtje weten!

Was dit artikel behulpzaam?