Alles Wat Je Moet Weten over Gras Maaien

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Lastig is het niet, als je je aandacht er maar bijhoudt.

Alles Wat Je Moet Weten over Gras Maaien

Is het gras bij jouw buren altijd groener? Laten we daar eens wat aan doen! Ik heb alle info, tips en tricks verzameld voor het perfecte gazon. Gras maaien is immers één van de belangrijkste klussen in de tuin.

Door je gras goed en regelmatig te maaien krijg je de grasmat van je dromen. Zeg de dorre en kale plekken alvast vaarwel! 👩‍🌾

Waarom is gras maaien belangrijk?

Natuurlijk wil je dat het gazon er strak en netjes bij ligt. Gras maaien draagt bij daaraan. De kwaliteit van het gazon heeft dan ook baat bij enige regelmaat van de maaibeurten.

Zon en zuurstof kunnen na het maaien de wortels van het gras beter bereiken. Dit bevordert de groei van het gras waardoor het stevig en vol wordt. 

Last van onkruid in het gras? Gras maaien verwijdert eveneens onkruid en mos, wat op zijn beurt bijdraagt aan de kwaliteit van je grasmat.

Wanneer gras maaien?

Maai het gazon alleen als de grondtemperatuur boven 5 graden is. Vanaf deze temperatuur begint het gras te groeien. Meestal valt deze periode in maart.

In mei, september en oktober krijgt het gras doorgaans een echte groeispurt. Tijdens de zomermaanden groeit het gras echter minder hard, terwijl vanaf november het gras bijna helemaal stopt met groeien.

Heb je net graszoden aangelegd? Laat het gras dan eerst 10 centimeter groeien vóór de eerste maaibeurt! Dan weet je zeker dat de graszoden goed hebben geworteld.

Te vaak gras maaien bestaat eigenlijk niet. Te kort maaien kan wel, maar hier kom ik nog op terug. Hoe vaker je het gras maait, hoe sterker het wordt. Groeit het gras snel, maai dan minimaal 2 keer per week. Wanneer het gras langzamer groeit, dan is 1 keer per week voldoende.

Nu je weet waarom, wanneer en hoe vaak je het gras moet maaien kunnen we door met de 9 grasmaai tips!

#1 Plan maken

Elk gazon heeft een andere vorm met andere obstakels. Voor je begint, bedenk je daarom wat de beste strategie is

Begin bijvoorbeeld aan de buitenkant en werk naar binnen. Houd ook rekening met bepaalde gebieden zoals bloemperken of uitgedroogde gebieden, zodat je deze niet beschadigt.

#2 Juiste grasmaaier

Een goed begin is altijd het halve werk. Dus maai jij je gras met de beste grasmaaier voor jouw gazon. Kijk je liever met je armen over elkaar toe terwijl het werk voor je wordt gedaan? Dan is een goede robotmaaier echt iets voor jou!

#3 Gazon opruimen

Loop voor je je grasmaaier aanzet even een rondje over het gazon en haal alles dat geen gras is uit de weg. Stokjes, steentjes, afgevallen bladeren en speelgoed – deze dingen kunnen je grasmaaier allemaal beschadigen.

Dit voorkomt niet alleen schade maar ook ongelukken. Niemand wilt in de buurt zijn wanneer een steentje in de rondte geslingerd wordt! Let ook op de egeltjes in je tuin. Verwijder hen van het gazon zodat ze niet overreden worden.

#4 Scherpe messen

Zorg dat de messen van de grasmaaier scherp zijn. Botte messen scheuren het gras alleen maar af. Hierdoor verdorren de grassprieten aan de bovenkant en wordt het gazon dor en geel. 

Controleer dus regelmatig de messen van de grasmaaier en slijp ze indien nodig.

#5 Lengte van het gras

Maai het gras op een lengte van 3 centimeter bij normaal gebruik. In geval van spelende kinderen houd je idealiter 4 à 5 centimeter aan. Zorg dat je gras met 6 centimeter lengte de winterperiode in gaat. Dan is het goed beschermd tegen de kou en vorst.

Wanneer het een periode warmer is dan 25 °C, laat het gras dan langer groeien. Hiermee voorkom je dat de zon de wortels van het gras verbrandt.

#6 Droog gras

Dé gouden regel van het gras maaien: maai het gras alleen als het droog is.

Nat gras geeft ten eerste een ongelijk resultaat. Dit komt doordat het gras ombuigt onder het gewicht van het water. Droog gras daarentegen staat rechtop en wordt op gelijke lengte afgesneden.

Nat gras verstopt ten tweede je grasmaaier. Dat wil je niet, geloof me maar. Ik heb hier net wat teveel ervaring mee, dus bespaar jezelf een middagje grasmaaier ontstoppen en maai alleen wanneer het droog is!

#7 Neem de tijd

Je kunt natuurlijk honderd leukere dingen bedenken om te doen. Daarom wil je zo snel mogelijk je gras maaien, maar dat is niet erg verstandig!

Neem je tijd om het gras te maaien. Wandel op een rustig tempo achter de grasmaaier. Dit kan hét verschil maken voor een strak gazon. Rondrennen met de grasmaaier leidt dikwijls tot een slordig resultaat waar je naderhand alleen maar van baalt.

"Het leven vangt aan op de dag dat je gaat tuinieren."

Chinees gezegde

#8 Strooi mest

Net zoals alles dat leeft, heeft ook gras soms wat voedingsstoffen nodig. Bestrooi je gazon daarom twee keer per jaar op onderstaande momenten met mest:

  • 1e bemesting in maart – juni
  • 2e bemesting in juli – september

Gebruik daarbij het liefste een natuurlijke of natuurvriendelijke mest. Dat werkt het best! 

#9 Maairichting

Verandering van spijs doet eten. Dat geldt ook voor het gazon. Maai het gras daarom iedere keer in een andere richting. 

Doordat je het gras telkens een andere kant op duwt, wordt de grasmat sterker. Ook voorkom je een vast patroon van de grasmaaier wielen in het gras. Een echte win-winsituatie dus! 

Conclusie

Inmiddels weet je zoveel van grasmaaien, dat je er bijna je carrière van kunt maken. Je las wanneer, hoe en hoe vaak je het gras maait. Dat wordt een mooi gazon dit jaar!

Wil je me laten weten hoe jouw grasmat erbij ligt na het toepassen van deze tips? Laat hieronder dan een berichtje achter! 🌱

Was dit artikel behulpzaam?

Luca Nowak

Luca Nowak

Luca is de hoofdredacteur en een content writer voor Paarshuis. Naast zijn werk bij ons studeert hij psychologie en spendeert hij zijn vrije tijd aan creatieve hobby’s, zoals het schrijven van fictie en blog posts over allerlei sociale kwesties.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram