Jouw tuin is misschien niet zo groot als die hierboven op de foto, maar het oog wil ook wat – en wel een mooi, verzorgd gazon. Gras onderhoud is niet lastig, maar je moet wel even weten hoe je dit doet. Daarom heb ik acht handige tips over gras onderhoud voor je op een rij gezet.🍀

Gras onderhoud

Een gezond gazon behouden is eenvoudig met de juiste zorg. Belangrijk is diep bewateren in droge zomerperiodes, ongeveer 3 keer per jaar bemesten en regelmatig maaien op een hoogte van ongeveer 5 cm om een dicht en gezond gazon te behouden. Volg deze basisprincipes voor een prachtig gazon. 

Voorkomen is beter dan genezen

Al heeft dit weinig met onderhoud te maken, maar meer met “een goed begin begint bij jezelf”. Hierbij is het zaaien van het juiste gras erg belangrijk. Als je zelf gras gaat zaaien, gebruik dan het juiste graszaad. Voor een siergazon gebruik je ander zaad dan voor een speelgazon. 

Hieronder een kleine opsomming van de meest populaire grassoorten:

Engels raaigras 

  • Kiemt en groeit snel
  • Biedt goede weerstand tegen droogte, betreding en bespeling
  • Blijft groen in de zomer
  • Minder 'mooi', dus minder geschikt voor siergazons


Roodzwenkgras

  • Groeit langzaam dus minder maaien
  • Kan goed tegen vochtige en beschaduwde plaatsen
  • Minder goed bestand tegen bespeling
  • Er zijn ook soorten verkrijgbaar die uitlopers vormen, wat deze soort ideaal maakt voor het dicht laten groeien van kale plekken

Veldbeemdgras

  • Biedt goede weerstand tegen betreding en droogte
  • Door de ondergrondse uitlopers is dit zaad nuttig voor het opvullen van kale plekken
  • Niet geschikt voor doorzaaien
  • Ziektegevoelig

Gewoon struisgras

  • Langzaam groeiend
  • Ideaal voor vochtige gronden en kan goed tegen kort maaien
  • Niet goed bestand tegen betreding

#1 Ziektes op tijd herkennen

Ziet je gazon er ongezond uit? Dan zou het zomaar kunnen dat er een ziekte schuil gaat. Ongezond gras herken je aan bruine vlekjes, het aan elkaar plakken het gras, anderszins verkleurde plekken of soms zelfs hele kale plekken. 

Zodra je ook maar denkt dat er iets mis is met je gras, is het een goed idee om een hovenier hiernaar te laten kijken zodat het bestreden kan worden. Er zijn vele verschillende grasziekten en een vakman weet precies wat hiertegen gedaan moet worden.

Tuin met een mooi gazon.

#2 Regelmatig maaien

Het regelmatig maaien van je gras is belangrijk! Zorg ervoor dat je gras in de zomermaanden altijd 3 à 5 cm lang is. Op deze manier groeien er nieuwe grassprietjes aan en wordt je grasmat mooi en vol. 

Maai je het korter, dan wordt het teveel blootgesteld aan de zon en kan het, zeker in de zomer, verbranden. Bovendien krijgt onkruid meer kans bij kort gras dan wanneer het gras wat langer is.

Als je daarentegen je gras te lang laat, komt er niet genoeg zonlicht op de bodem en krijgt je gras daardoor niet genoeg licht. Dit kan ervoor zorgen dat je gazon niet gelijkmatig groeit. Gebruik daarnaast een goede grasmaaier: een maaier die het niet goed doet of botte messen heeft, beschadigt je gras.

Wil je het ultieme gebruiksgemak, overweeg dan om een goede robotmaaier te kopen. Deze maait je gras terwijl je vanuit je luie stoel toekijkt.

De eerste keer maaien

Je maait je gras voor de eerste keer als het ongeveer 10 cm hoog is. Dit doe je stapsgewijs: bij elke maaibeurt maai je het een paar centimeter korter. Dit doe je om schade aan je gras te voorkomen.

#3 Verticuteren van het gazon

Uiteindelijk zal er een laagje vilt onder het gras ontstaan. Dit bestaat uit mossen, dode grassen en ander tuinafval. Hierdoor ziet de onderkant van je gras geen zonlicht meer en je gras gaat ongelijkmatig groeien. Er ontstaan zelfs kale plekken.

Dit laagje vilt moet worden weggehaald. Dit doe je met een hark of met een verticuteermachine. Harken is lichamelijk erg zwaar werk: je harkt eerst alles los en daarna mag je al het afval handmatig verder los pulken en opruimen. 

Een verticuteermachine is dus een betere oplossing, maar let op: verticuteren doe je niet op een jong gazon. Als de wortels nog niet voldoende vertakt zijn, beschadig je het gazon. Verticuteren doe je daarom pas als je gras drie jaar oud is. 

#4 Onkruid voorkomen

Onkruid ontstaat door uitwerpselen van vogels, het te kort maaien van het gras of een achterstallig onderhoud in het algemeen.

Als je gras bovendien korter dan 3 cm is, creëer je de perfecte groeiomstandigheden voor mossen en klavers. Als je gras daarentegen te lang is, krijgt de onderkant van het gras niet genoeg zuurstof waardoor de ideale groei-omstandigheden voor andere soorten onkruid ontstaan. 

Hoewel het gras dus niet te lang of te kort moet zijn, is het wel belangrijk dat de grassprieten dicht op elkaar groeien. Hiervoor moet je het gras niet te kort maken. David Hall heeft talloze boeken en tijdschriften gelezen over gazonverzorging en gazons bij acht huizen gedurende zijn leven verzorgd. Hij legt dit op Quora uit:

"De meeste grassen zijn het dichtst wanneer ze redelijk hoog en regelmatig worden gemaaid. Dicht gras houdt onkruid tegen, houdt de grond koeler en gebruikt minder water dan dun gras. Hoger gras groeit niet sneller dan kort gras en ziet er ook niet eerder slordig uit. Zodra al je gras dezelfde hoogte heeft, ziet hoog gras er gewoon weelderig uit. Dus regelmatig maaien op de juiste hoogte bevordert een dicht, weelderig gazon dat onkruid onderdrukt en water bespaart. "

Maai regelmatig je gras en je helpt onkruid dus te voorkomen. Heb je toch onverhoopt veel onkruid tussen je gras groeien? Verwijder dit dan met een onkruidsteker of gebruik een bestrijdingsmiddel waardoor het onkruid zich niet verder kan ontwikkelen.

#5 Mollen in de tuin

Ze zien er schattig uit en zijn nog nuttig ook: ze eten aardrupsen en zelfs babymuizen. Helaas zijn ze niet erg populair, want ze maken een bende van onze tuin. Weghouden is een lastige klus, maar mollen houden niet van beplanting en geven de voorkeur aan een egale tuin. 

De enige echte succesvolle – en humane – manier om mollen te weren is om mollengaas of een mollennet aan te (laten) leggen. Hierdoor kunnen mollen geen gangen graven en zoeken ze een ander onderkomen. 

Grasmaaier op gras

#6 Voldoende water geven

Het gras moet eigenlijk altijd vochtig en nooit droog zijn. De ondergrond in Nederland is in principe altijd wel vochtig genoeg, maar in langere periodes van droogte is het wel verstandig om je gazon te besproeien

Besproeien doe je alleen in de zomer als het erg warm is. Doe dit alleen in de avond als de zon weg is, anders loop je het risico dat je gras verbrandt. Wees daarnaast ook voorzichtig: je wilt niet dat de ondergrond te nat wordt, want dit beschadigd je gras.

#7 Regelmatig bemesten

Door je gazon te bemesten, geef je je gras als het ware extra voeding. Je bemest in de lente voor de eerste keer: op deze manier bevorder je een goede groei. Vervolgens bemest je in de zomer weer om zo je gazon mooi groen te houden. Om je gazon winterklaar te maken bemest je als laatste in het najaar.

Volgens een studie is organische bemesting bovendien de beste optie.1Kym Pokorny, Oregon State University (2015). 'Here's the scoop on chemical and organic fertilizers' Waar wacht je nog op?

#8 Speelgoed verplaatsen

Wij hebben in de zomer een zwembadje in de tuin, een trampoline en het nodige speelgoed waar twee keer mee gespeeld wordt en daarna een onderdeel van de tuin wordt.

Het klinkt vrij logisch, maar door alle drukte schiet dit er nogal eens bij in: verplaats speelgoed regelmatig of haal het zelfs van je gras af. 

Je gras krijgt geen zonlicht als er een zwembadje of glijbaan boven op staat. Daarnaast wordt het platgedrukt en wordt het uiteindelijk geel. Ik verplaats mijn zwembadje nu elke keer als ik er vers water in doe, elke twee of drie dagen. Dit is natuurlijk wel moeilijker met een groter zwembad.

Specifieke behoeftes per maand

Elke maand vraagt je gazon om specifieke zorg. Daarom heb ik hieronder een overzicht voor je gemaakt, zodat je goed weet waarop je moet letten per maand.

  • In januari, houd het gazon vrij van bladeren en loop er niet op als het vriest.
  • In februari begin je al met de voorbereidingen voor de lente, zoals het harken van het gazon.
  • Vanaf maart kun je het gazon beluchten en voor de eerste keer bemesten.
  • In april is het tijd voor het verticuteren en het herstellen van kale plekken.
  • Mei is de maand voor regelmatig maaien en eventueel wekelijks water geven, vooral tijdens droge periodes.
  • In juni doe je een tweede bemesting met zomerbemesting.
  • Juli vereist frequent maaien en eventueel een herhaalde bemesting.
  • Augustus is cruciaal voor water geven vanwege de hoge temperaturen.
  • September is ideaal voor het zaaien van nieuwe gazons of het doorzaaien van bestaande.
  • In oktober bereid je het gazon voor op de winter met het opruimen van bladeren en het toepassen van een herfstbemesting.
  • November en december zijn rustige maanden, maar blijf bladeren verwijderen en vermijd het betreden van het gazon bij vorst.

Conclusie

Ik hoop dat ik je met dit artikel in de stemming heb gebracht om te gaan tuinieren! Vergeet vooral je gras niet te besproeien en het op tijd te maaien waardoor je onkruid geen kans geeft. Mocht je nog goede tips hebben voor een perfect gazon, dan kun je hieronder een berichtje achterlaten. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen