Welke Handmatige Koffiemolen is de Beste?

Handmatige koffiemolen
Mariska

Mariska

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

Inhoudsopgave

Wist je dat de eerste handmatige koffiemolen al in 1709 werd uitgevonden? Ruim 200 jaar later gebruiken we die nog steeds, want ondanks alle technologische ontwikkelingen gaat er niets boven een heerlijke, verse kop koffie. En dat malen doe je makkelijk zelf.

De beste handmatige koffiemolen vinden kan wat lastiger zijn, maar daarbij schiet deze top vijf natuurlijk te hulp! Ik verklap alvast dat de Hario Bonenmalen Skerton een absolute topper is. 

Top 5 Beste Handmatige Koffiemolens

Zassenhaus Santiago Espresso

Zassenhuis Handmatige Koffiemolen
Beste handmatige koffiemolen
4.7/5

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 1174 gram
Materiaal: Hout | Maalschijven: Gesmeed staal

Bialetti Bonenmaler

zwarte handmatige bonenmaler voorkant
Beste koop
4.5/5

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 400 gram
Materiaal: Kunststof | Maalschijven: Keramisch

SKYX Koffie Grinder

Handmatige koffiemolen
Beste moderne handmatige koffiemolen
4.3/5

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 910 gram
Materiaal: RVS | Maalschijven: Keramisch

Cosy & Trendy Retro Koffiemolen

Houten Handmatige Koffiemolen Vooraanzicht
Beste vintage keuze
4.1/5

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 374 gram
Materiaal: Hout | Maalschijven: Keramisch

Hario Bonenmaler Skerton

Handmatige koffiemolen
Beste compacte bonenmaler
4/5

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 633 gram
Materiaal: RVS | Maalschijven: Keramisch

Wat is de juiste maalgraad?

De handmatige koffiemolens werken vrij simpel: je stopt de koffiebonen erin, kiest de koffie maalgraad en begint vervolgens met het malen.

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je welke maalgraad goed is? Een geoefende barista weet daar het antwoord wel op, maar voor een beginner is dat nog een vraagteken. De perfecte espresso is echter alle moeite waard!

De maalgraad heeft veel invloed op de extractie van aroma’s tijdens het zetten en maakt of breekt uiteindelijk de smaak van je koffie. Daar wil je dus wel een goede keuze in maken!

Zo bepaal je de maalgraad

Het slechte nieuws is dat de maalgraad erg verschilt per zetmethode. Het goede nieuws is dat daar handige richtlijnen voor bestaan! 

Als jouw handmatige koffiemolen enorm veel maalstanden heeft probeer je die op de richtlijn af te stemmen en houd je wat ruimte over om te experimenteren met de details. Tijd voor het koffie malen!

De maalgraad indicatie per zetmethode is als volgt:

  • Turkse koffie: Zeer fijne maling
  • Espressomachine: Fijne maling
  • (Snel)filterkoffie: Grove maling
  • Cafetière: Grove maling

De Beste Handmatige Koffiemolens op een Rij

#1 Zassenhaus Santiago Espresso – Beste handmatige koffiemolen

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 1174 gram
Materiaal: Hout | Maalschijven: Gesmeed staal

Ben je er van overtuigd dat je niet meer anders wil dan handgemalen koffie? De Zassenhaus Santiago Espresso is in dat geval een topkandidaat.

Daar hebben de fabrikanten het volste vertrouwen in, want op het stalen maalwerk zit 25 jaar garantie! De meeste maalwerken zijn keramisch, maar het maalwerk in de Zassenhaus Santiago Espresso is handgesmeed van staal.

Zassenhuis Handmatige Koffiemolen
4.7/5

Je ziet zo dat er aardig wat persoonlijke aandacht en vakmanschap in deze handmatige koffiemolen is geschonken.

Het ontwerp is simpel en duidelijk: de koffiebonen kunnen erin, je stelt de fijnheid van de maling af en het laatje vangt de gemalen koffie op.

Je ziet niet meteen goed wat het is, maar de behuizing is gemaakt van zwart hout. Om dit te onderhouden wordt er sterk aangeraden om contact met water zo veel mogelijk te vermijden. Uitborstelen is voldoende.

Voordelen

Nadelen

bialetti handmatige koffiemolen zwart
4.5/5

#2 Bialetti Bonenmaler – Beste koop

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 400 gram
Materiaal: Kunststof | Maalschijven: Keramisch

Voor een kleine prijs dat handmatig koffiezetten eens uitproberen? Met deze Bialetti Bonenmaler maak je dan een makkelijke start!

Het is een net model en bevat verschillende onderdelen die zijn gemaakt van kunststof. De maalschijven zijn keramisch.

Kunststof kan wel wat hebben en het is dus niet zo dat de eerste barst er al in springt als je er te lang naar kijkt.

Deze handmatige koffiemolen maalt je koffiebonen egaal is makkelijk te gebruiken. Je stelt de maalgraad af en kunt direct gaan malen. Het apparaat heeft een keramische, antibacteriële afsluiting die de koffie langer lekker en vers houdt. Dat zijn details waar ik blij van word.

Deze handmatige koffiemolen heeft een doorzichtige opvangcontainer waar een maatverdeling op staat. Handig, want zo zie je meteen hoeveel koffie je hebt gemalen en maal je niet snel te veel of te weinig koffie.

Voordelen

Nadelen

#3 SKYX Koffie Grinder – Beste moderne handmatige koffiemolen

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 910 gram
Materiaal: RVS | Maalschijven: Keramisch

Dit is een handmatige koffiemolen met een strak, modern design.

Hij heeft een smalle, lange vorm waarbij het glanzende RVS je al bijna tegemoet komt. 

Handmatige koffiemolen
4.3/5

De SKYX Koffie Grinder heeft wel 18 maalstanden, wat best wel veel is voor een apparaatje van dit formaat!  De juiste maling zit er dus in ieder geval tussen. De maalschijven zijn daarbij ook nog eens keramisch, waardoor je koffiebonen niet onnodig verhit worden.

Bepaalde onderdelen zoals het handvat zijn makkelijk te demonteren en weer terug te plaatsen. Dat maakt deze handmatige koffiemolen ook best handig om op reis mee te nemen. Hij kan natuurlijk ook gewoon netjes in de keuken blijven staan.

Een apart detail: op de SKYX Koffie Grinder zit geen fabrieksgarantie. Heeft de fabrikant zo weinig vertrouwen in de levensduur van dit product? De gebruikte materialen voor deze koffiemolen zijn RVS en keramiek voor de maalschijven.

Dat zijn goede tot prima materialen voor een kwalitatief product. De recensies op Bol.com geven voornamelijk 5 sterren, dus er lijkt geen gek complot achter het gebrek aan garantie te zitten. 

Voordelen

Nadelen

retro koffiemolen van hout
4.1/5

#4 Cosy & Trendy Retro Koffiemolen – Beste vintage keuze

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 374 gram
Materiaal: Hout | Maalschijven: Keramisch

De echte vintage liefhebber die dat nostalgische koffiegevoel in huis wil halen zal zich helemaal thuis voelen met de Cosy & Trendy Retro Koffiemolen!

Het ontwerp is echt een kunstwerkje op zich. Mocht je niet al te vaak zelf bonen willen malen, dan kun je deze molen altijd nog als pronkstuk neerzetten. 😉

De schoonheid doet niets af aan de functionaliteit! Er zit een keramisch maalwerk in en de grofheid van de maling is instelbaar. Verder is het apparaat van hout gemaakt.

De lade voor de koffie is volledig uitneembaar. Borstel deze op zijn tijd uit, want koffieresten kunnen vast komen te zitten in de houtgroeven. Je snapt dat je daar geen water bij moet gebruiken: dat neemt het hout alleen maar op, waardoor hij lang moet nadrogen.

De lade is op zich niet erg groot, dus houdt daar rekening mee en zet alvast een potje klaar om je koffie in te bewaren!

Voordelen

Nadelen

#5 Hario Bonenmaler Skerton – Beste compacte koffiemolen

Instelbare maalgraad: Ja | Gewicht: 633 gram
Materiaal: RVS | Maalschijven: Keramisch

Perfect gemalen bonen geven je koffie een heerlijke smaak. Dat is precies waar deze handmatige koffiemolen je bij helpt! 

Het is een compact model met een simpel maar elegant ontwerp. Met een lengte van 15 centimeter kun je dit apparaatje bovendien makkelijk kwijt in je reistas! 

Handmatige koffiemolen
4/5

Door de compactheid is de inhoud niet erg groot, maar nog steeds ruim voldoende om koffie voor ongeveer 4-6 koppen te malen. Het zal dan waarschijnlijk ook niet veel voorkomen dat je binnen korte tijd meer koffie drinkt.

Het malen zelf gaat soepel met de Hario Bonenmaler Skerton en duurt daardoor ook niet al te lang. De maling is in 6 stappen instelbaar en de gemalen koffie erg consistent in structuur. Naast het keramische maalwerk komt de koffiesmaak absoluut ten goede!

Deze handmatige koffiemolen is ook nog eens makkelijk schoon te maken, want alle onderdelen zijn makkelijk te demonteren. Deze borstel je vervolgens uit of spoel je om onder de kraan.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe kies ik de beste handmatige koffiemolen?

Als er één productsoort is waarvan de modellen ontzettend verschillen is het wel de handmatige koffiemolen. Hoe kies je nu de beste koffiemolen uit al die variatie?

Handmatige koffiemolen of elektrisch?

Er bestaat voor beide soorten een ruim aanbod. De elektrische varianten mogen dan wel sneller zijn, maar een handmatige koffiemolen maakt geen geluid en heeft meer aanleg voor een consistente maling.

Prijs

Zo variërend als de modellen zijn, zo groot kan het verschil in de prijs zijn. Een duurdere koffiemolen hoeft ook niet per se beter te malen. De prijs hangt namelijk ook af van eigenschappen als het materiaal, het maalwerk, de stijl, enzovoorts.

Als beginner is het dus goed te doen om voor een laag prijsje een fijne koffiemolen te scoren. Investeren in een meer duurzaam of specifiek model kan met een hoger prijskaartje komen. Het ligt er maar net aan waar je zelf naar op zoek bent.

Ontwerp en stijl

Van een klassiek, adembenemend plaatje tot een modern, compact RVS ontwerp: in de wereld van handmatige koffiemolens vind je het allemaal.

Wil je echt dat authentieke, nostalgische koffie gevoel in huis halen? Dan is een klassieker duidelijk de mooiste optie voor jou. Als het je puur om functionaliteit gaat is er genoeg keuze uit modernere, praktische koffiemolens.

Handmatige Koffiemolen Ingezoomd

Materiaal

Ook de materialen waarvan de handmatige koffiemolens worden gemaakt zijn lang niet altijd hetzelfde.

RVS oogt vaak strak, is kwalitatief en onderhoudsvriendelijk. Hout zul je voornamelijk bij de klassieke modellen tegenkomen en is wat bewerkelijker qua onderhoud. Daarnaast zul je ook zien dat er wel eens gebruik wordt gemaakt van glazen en rubberen onderdelen. 

Maalschijven

Het maalwerk is natuurlijk de plek waar het allemaal gebeurt! Dat moet goed in elkaar zitten, en het liefst ook zo duurzaam mogelijk. De maalschijven zijn doorgaans van een ander materiaal dan de rest van de koffiemolen.

Keramische maalschijven gaan vaak langer mee en worden niet warm tijdens het malen. De smaak van de koffiebonen blijft dus ongedeerd. Zo’n keramisch maalwerk kom je het meest tegen, maar er zijn ook metalen maalwerken. Die zijn gevoelig voor wrijving, waardoor er nog wel eens wat warmte ontstaat. 

Een metalen maalwerk maalt niet per se slechter, maar kan dus enige invloed hebben op de aroma’s. Dit verschil is echter zo klein dat dit alleen voor echte fijnproevers en experts te merken is.

Gebruiksvriendelijkheid

De basis van handmatige koffiemolens werkt natuurlijk heel simpel: je stelt de maalgraad in en maalt handmatig. Geen gedoe met technologische snufjes en knoppen. Toch zijn er wel degelijk verschillen in de gebruikersvriendelijkheid, en dan met name in het onderhoud.

Een moderne koffiemolen van roestvrij staal kun je bijvoorbeeld makkelijk omspoelen, terwijl dit bij een houten koffiemolen flink wordt afgeraden. Contact met water is niet goed voor de levensduur van het hout. In plaats daarvan veeg je de lade schoon met een geschikte borstel. Goed om te weten!

Veel gestelde vragen

De klassieke retro, vintage handmatige koffiemolens met een klassiek uiterlijk zijn ruim verkrijgbaar. Hiervoor kun je onder andere bij Bol.com terecht.

Conclusie

Een handmatige koffiemolen kiezen kan misschien lastig zijn, maar met de Hario Bonenmaler Skerton zit je goed! Dankzij de kwaliteit en het gebruikersgemak krijgt deze bonenmaler een welverdiende eerste plaats.

Kriebelt het toch meer om zo een prachtige, klassieke handmatige koffiemolen in huis te halen? Dan is de Generik Vintage koffiemolen perfect!

Heeft functie of schoonheid jouw voorkeur? Ik ben erg benieuwd welke koffiemolen jou het meest aantrekt! Deel het in de reacties hieronder.

2 reacties

    1. Ai, sorry hiervoor! Dat productstatus schommelt altijd een beetje en kan dan ook snel veranderen. Ik zie inmiddels dat #3 weer beschikbaar is en ik heb de andere kleurvariant bij #5 neergezet. Ik zal voor de andere twee even rondneuzen of een gelijksoortige vervanging plaatsen. Bedankt voor de tip in ieder geval! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *