Een HEPA-Filter, Wat is Het en Waar is het Goed Voor?

Mariska Rietveld

Geschreven door: Mariska Rietveld

Je hebt het misschien al in stofzuigers gezien, maar wat doet het?

Een HEPA-Filter, Wat is Het en Waar is het Goed Voor?

Wat is een HEPA-filter?

Een HEPA-filter is één van de filtersoorten die je in een stofzuiger vindt. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Absorbing. Dat wilt zeggen dat dit filter erg efficiënt de allerkleinste stofdeeltjes opzuigt!

De stofzuiger met een HEPA-filter is sterk genoeg om zelfs de lucht te filteren in plaats van alleen stof en vuil op te zuigen.

De wereld van stofzuigers gaat dieper dan je denkt, van de simpelste modellen tot de beste steelstofzuiger. Er zijn verschillende stofzuigers van allerlei soorten en maten – en dus ook met verschillende filters. Het HEPA-filter is er daar één van. 

Wat is een HEPA-filter precies? In dit artikel leg ik je er alles over uit én geef ik wat extra tips mee!

Wat houdt een HEPA-filter in?

HEPA is een Engelse afkorting die staat voor High Efficiency Particulate Absorbing. Een hele mond vol, maar het betekent eigenlijk iets heel simpels: deze filtersoort houdt de allerkleinste stofdeeltjes tegen. 

Sta je er wel eens bij stil dat er uit een stofzuiger ook lucht komt? Dat hoort bij de luchtcyclus die tijdens het stofzuigen ontstaat. Een HEPA-filter zorgt ervoor dat de lucht die de stofzuiger verlaat grondig gefilterd is – en tevens een stuk schoner dan de lucht die erin gaat!

Hoe efficiënt een HEPA-filter precies is? Minstens 85% van luchtdeeltjes worden gefilterd door dit uitstekende stukje technologie. Fijn voor gezondheid én voor de levensduur van een stofzuiger.

Rode stofzuiger op vloer

Waar let je op bij een HEPA-filter?

Niet alle HEPA-filters zijn hetzelfde. Als je tussen de stofzuigereigenschappen een HEPA-filter vindt, zie je dat er een cijfer achter staat. Het cijfer achter een HEPA-filter geeft aan hoe goed het filter is. De een houdt namelijk meer fijne deeltjes tegen dan de ander!

Houd deze makkelijke vuistregel in gedachten: hoe hoger het cijfer, des te sterker het filter. Een HEPA 14-filter filtert dus meer dan bijvoorbeeld een HEPA 12.

Naast de kwaliteit let je ook op de maat van het filter. Bij een stofzuiger of kruimeldief is het namelijk belangrijk dat het filter precies past, anders kan het zijn werk niet goed doen. Als er een open kier in de stofzuiger is vliegt er alsnog allerlei stof rond!

Waar vindt je een HEPA-filter?

Een HEPA-filter maakt duidelijk verschil, maar wist je dat ze ook in luchtreinigers worden gebruikt? Het HEPA-systeem filtert zelfs zo sterk dat dit luchtreinigingssysteem zelfs in de luchtvaart en ruimtevaart wordt ingezet!

Welke stofzuigers hebben een HEPA-filter?

Niet alle stofzuigers hebben een HEPA-filter. Tijdens de zoektocht naar een goede stofzuiger zoek je in de productspecificaties naar het soort filter.

Let er wel op dat stofzuigerlijnen een bijpassend, eigen HEPA-filter hebben. Om er zeker van te zijn dat je het filter makkelijk kunt vervangen, is het slim om bij aankoop van de stofzuiger meteen een reservefilter mee te kopen. Dat scheelt je later weer een zoektocht!

Conclusie

Een HEPA-filter is eigenlijk gewoon hét type filter dat je in de stofzuiger wilt hebben! Zo ben je verzekerd van een krachtig filter dat schone lucht uitblaast.

Heb jij wel eens gelet op het soort filter dat er in je stofzuiger zit? Laat het ons weten en laat een reactie achter!

Hoe vaak moet je een HEPA-filter vervangen?

Onder gemiddelde omstandigheden vervang je een HEPA-filter ongeveer elke 6 maanden. Een uitzondering is het wasbare HEPA-filter; die kun je gewoon zelf reinigen en gaat dus langer mee.

Kun je een HEPA-filter wassen?

Niet alle HEPA-filters zijn wasbaar, maar je komt er heel eenvoudig achter of je jouw HEPA-filter kunt wassen. Controleer of het een wasbaar filter door de specificaties of omschrijving op de verpakking te lezen. Als je de productverpakking niet meer hebt, zoek het dan online op.

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Mariska Rietveld

Mariska Rietveld

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram