Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb mijn haar het afgelopen jaar waarschijnlijk minder gewassen dan in elk ander jaar. Laten we eerlijk zijn: het was zo'n beetje de perfecte situatie om de shampoo te dumpen en de hele dag in je pyjama te werken of gewoon te bankhangen.

Het feit dat ik veel meer tijd thuis door bracht en een virtueel leven leidde, zorgde ervoor dat niemand mijn haar zag. Onverzorgd en soms een beetje vet, maar who cares?

Mijn luie aanpak van haarverzorging zette me aan het denken: hoe vaak moeten we ons haar eigenlijk wassen?

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?

Als algemene regel raden de meeste deskundigen aan je haar om de 3 - 4 dagen te wassen. Dit varieert natuurlijk naargelang jouw haartype.

Wat je regime ook is: we zijn het er allemaal over eens dat timing cruciaal is als je wilt dat je haar er op een bepaalde dag fris uitziet, maar het lijkt erop dat dit gouden venster voor iedereen verschilt en afhankelijk is van je haartype.

Het antwoord op de vraag "hoe vaak moet ik mijn haar wassen" is daarom helemaal niet zo voor de hand liggend.

Ik heb dik haar

Dik haar is in de meeste gevallen droger dan dunner haar, waardoor het beter is dat je dik haar minder wast. We weten inmiddels dat het wassen van je haar, je haar uitdroogt. Was je haar daarom zo min mogelijk. Zo voorkom je dat je haar nog droger wordt.

Als je dik, droog haar hebt, gebruik dan een goede shampoo voor droog haar. Verwen je weelderige dos ook af en toe met een heerlijk haarmasker voor droog haar. Hier knapt je haar echt van op!

Ik heb krullen, wat nu?

Mensen die krullen hebben, hebben vaak ook dikker haar. Krullend haar is van nature droger omdat het talg dankzij alle hoekjes en bochtjes in krullend haar, niet overal komt. Hierdoor voelt het vaak droog aan.

Heb je krullend haar, behandel dit dan hetzelfde als droog haar en was het zo min mogelijk. Gebruik een shampoo speciaal voor krullend haar of verwen jezelf met een hele verzorgingset voor krullend haar.

Een vrij nieuwe trend voor mensen met krullen is de Curly Girl Method. Als je deze methode volgt, gebruik je alleen producten met bepaalde ingrediënten, geen hitte, geen borstels en geen handdoeken. Hierdoor herstel je de balans in je haar volledig en hoor je te eindigen met een mooie, volle en verzorgde bos krullen.

Ik heb dun haar

Dun haar wordt sneller vet dan dik haar. Het talg verdeelt zich gemakkelijker en bereikt alle haren. Hierdoor ziet je haar er sneller onverzorgd uit. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat je elke dag je haar moet wassen. Veel wassen kan de aanmaak van talg stimuleren, waardoor je haar nog sneller vet wordt.

Ook gebruiken mensen met dun haar vaker een goede krultang om op die manier meer volume te creëren. Dit mag dan tijdelijk werken, maar de hitte droogt je haar alleen maar meer uit. Probeer overmatig gebruik daarom te voorkomen.

Probeer je haar niet meer dan drie keer per week te wassen en gebruik een speciale shampoo voor dun haar. Probeer verschillende shampoos, of gebruik helemaal geen shampoo. Experimenteren is altijd een goed idee en je kunt tegenwoordig altijd reisverpakkingen kopen, waardoor je de shampoo uit kunt testen.

Ik heb droog haar

Mensen met krullen hebben vrijwel altijd droog haar, maar je hoeft niet per se krullen te hebben om droog haar te hebben. Je haar te vaak wassen, je stijltang te veel gebruiken, je haar verven, veel zwemmen of de verkeerde producten gebruiken, dragen allemaal bij aan het uitdrogen van je haar. Als je droog haar hebt, was je je haar zo min mogelijk.

Als je droog haar hebt, bestaat de kans dat je last krijgt van een jeukende hoofdhuid en daarmee ook schilfers. Het voelt alsof iedereen deze kan zien, maar dit is vaak echt niet zo. Heb je er echt last van, gebruik dan een goede anti-roosshampoo. Deze helpt ook tegen een jeukende hoofdhuid.

Welke shampoo is het beste?​

Als je haar al droog is, droogt regelmatig wassen je haar alleen maar meer uit, waardoor het nog meer styling nodig heeft. Als je niet oppast met de keuze van je shampoo, wordt dit probleem alleen maar erger.

Uitdrogende sulfaten moet je zo snel mogelijk uit je haarwasroutine schrappen. Deze chemicaliën worden aan formules toegevoegd als schuimmiddel. Het enige wat sulfaten doen is het laten schuimen van de shampoo.

Laat producten op basis van sulfaten in de winkel staan. Het zijn extreem agressieve middelen die je haar ontdoen van zijn natuurlijke oliën en voedingsstoffen.

Een goede natuurlijke shampoo bevat geen sulfaten. Naast het kiezen voor een shampoo zonder sulfaten, geloven sommige experts dat de pH-waarde van je shampoo ook een grote rol speelt.

Persoon met flesje shampoo

Als je echt elke dag je haar moet wassen, omdat je bijvoorbeeld in een stoffige omgeving werkt, of je sport elke dag waardoor je veel zweet, zorg er dan voor dat je een shampoo gebruikt met een lage pH-waarde. Deze behouden het vocht in je haar beter en drogen je haar minder uit.

Zoals hierboven ook al in het kort beschreven: het is altijd een goed idee om een shampoo te gebruiken die gespecialiseerd is in jouw type haar. Heb je echter even geen tijd om je haar te wassen en is je haar eigenlijk aan een wasbeurt toe? Gebruik dan een droogshampoo. Deze ontvet je haar, waardoor het schoner lijkt.

Hoeveel shampoo gebruik ik?

Gebruik je goede shampoo, dan heb je hier niet veel van nodig. Afhankelijk van de lengte van je haar, is een cirkel ter grootte van een Euro meer dan voldoende. Gebruik je teveel shampoo, dan is het risico groot dat er wat achter blijft waardoor je haar wederom vettig aan voelt.

Hoe deden ze dat vroeger dan?

Tot ongeveer 1840 waste men het haar niet met shampoo. Het draaide allemaal om het borstelen: twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, borstelde de Victorianen hun haar. Als je rijk was, werd dit voor je gedaan. Er werd een witte doek over je schouders gelegd waardoor je al het vuil wat er uit je haar kwam, goed kon zien.

Pas na 1840 begonnen mensen producten te gebruiken. Dat wil zeggen: water met bijvoorbeeld rozemarijn. Hierdoor rook je haar weer lekker en rozemarijn werkt licht ontvettend, waardoor je haar (redelijk) schoon werd.

Rozemarijn op witte ondergrond

Conclusie

Waarschijnlijk wist je al dat je haar te vaak wassen niet goed is. Hopelijk weet je nu ook waarom dit zo is en heb je wat gehad aan alle tips en achtergrondinformatie. Bedankt voor het lezen! 👩‍🦱

Was dit artikel behulpzaam?