Hoe een Mobiele Airco Werkt

AEG Chillflex in de huiskamer naast de bank
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Hoe werkt mobiele airco?

Een mobiele airco zuigt warme lucht naar binnen. Deze lucht wordt vervolgens naar een warmtewisselaar met koelvloeistof geleid. Deze koelvloeistof onttrekt de warmte uit de lucht, waarna de (nu koude) lucht weer de kamer in wordt geblazen.

De koelvloeistof is inmiddels verdampt en de warme lucht wordt via de afvoerslang – door het raam of de dakdoorvoer – naar buiten geblazen.

Het is hartje zomer en het is niet te harden in je slaapkamer. Het wordt maar liefst 29 °C in de mijne! Je slaapt zelfs op het beste matras slecht en wordt continue wakker.

Een mobiele airco biedt dan de ideale oplossing. Deze brengt de temperatuur omlaag waardoor jij weer lekker slaapt. Bovendien gebruik je een mobiele airco ook als ventilator én als luchtontvochtiger (indien gewenst).

Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en gebruiksklaar. Daarnaast zijn ze in het algemeen zeer gebruiksvriendelijk, maar hoe werkt zo’n mobiele airco eigenlijk? Op deze vraag ga ik in dit artikel antwoord geven.

Hoe verkoelt een mobiele airco de lucht?

Je vergelijkt de werking van een airco met de werking van een koelkast of diepvries. Hij haalt de warme lucht uit een ruimte en voert deze af naar buiten.

Het belangrijkste element hierbij is de compressor met koelvloeistof. Door de warmte verandert deze vloeistof in gas waarin de hitte van de lucht wordt opgeslagen.

Dit gas wordt vervolgens naar een zogeheten “condensor” gestuurd, waardoor het gas wordt omgezet naar vloeibare vorm. Hierdoor kan de warmte weer worden afgegeven aan de buitenlucht – die in het geval van een mobiele airco via een buis direct naar buiten wordt afgevoerd.

Mobiele airco: het koelvermogen

Het koelvermogen is een van de belangrijkste eigenschappen van een airconditioning systeem. Dit wordt aangegeven met BTU (British Thermal Units).

Hoe hoger de BTU-waarde, hoe groter het maximale koelvermogen. Hoe groter het maximale koelvermogen, hoe groter het te koelen oppervlak dat de airco aan kan.

Hieronder volgt een richtlijn om een beter beeld te krijgen van wat je met welke koelvermogens kunt bereiken:

 • Gemiddeld: 7000 – 9000 BTU (maximaal 15m²)
 • Bovengemiddeld: 9000 – 12000 BTU (maximaal 25m²)
 • Hoog: 12000 – 14000 BTU (maximaal 34m²)
 • Zeer hoog: 14000+ BTU (maximaal 46m²)

Let op: bovengenoemde maximale oppervlakten zijn berekend met lage warmtelasten in gedachten. Dit betekent dat de omstandigheden optimaal zijn.

Als het enorm warm is in de kamer, voordat je de mobiele airco aanzet, zijn de omstandigheden niet optimaal en wordt de effectiviteit nadelig beïnvloed.

Mobiele airco bovenaanzicht

Extra functies

De meeste mobiele airco’s hebben handige extra functies. Over het algemeen geldt: hoe meer je betaalt voor je mobiele airco, hoe meer extra functies het apparaat heeft. 

Ventilator

Elke mobiele airco heeft een ventilatorfunctie waarbij je alleen de ventilator aan kunt zetten. Een ventilator brengt de temperatuur niet omlaag, maar blaast de al circulerende lucht de kamer in waardoor dit voelt als een briesje. Het voelt fris aan omdat de gevoelstemperatuur omlaag gehaald wordt.

Luchtontvochtiger

Elke mobiele airco dient ook als luchtonvochtiger waardoor de lucht minder klam aanvoelt. Hij onttrekt het vocht uit de lucht en dit wordt opgevangen in een reservoir dat eenvoudig leeggemaakt kan worden.

Verwarmen

De beste mobiele airco‘s hebben ook een verwarmingsfunctie. Deze functie werkt precies hetzelfde als het koelen: je stelt de temperatuur in en de machine doet de rest.

Dit komt vooral tijdens koude winteravonden. Als je liever niet je verwarming aan wilt zetten, zet je gewoon de airco aan. Zo hoef je het apparaat tijdens de wintermaanden niet op zolder stof te laten verzamelen!

Blaasrichting instellen

Een mobiele airco koelt de kamer af door koude lucht de ruimte in te blazen. Als deze koude lucht bijvoorbeeld precies in je gezicht wordt geblazen is dit erg vervelend, vooral als je in bed ligt.

Als je de blaasrichting kunt aanpassen zonder de airco zelf te verplaatsen is dit probleem snel opgelost. Het alternatief is uiteraard om de airco net een meter of twee naar links of rechts te verplaatsen.

Optimaliseren van de kamer

Jouw mobiele airco werkt het beste als de ruimte die hij moet koelen hiervoor ook geoptimaliseerd is. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

De temperatuur zo laag mogelijk houden

Als het erg warm is buiten, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, laat je alle ramen dicht waardoor er geen warme lucht naar binnen kan komen.

Je sluit hiervoor tevens de gordijnen zodat het zonlicht wordt tegengehouden. Dit helpt de temperatuur zo laag mogelijk te houden.

Het raam goed afdichten

Heb je geen dakdoorvoer? Dan moet je de buis uit je raam laten hangen. Niet alle mobiele airco’s worden echter standaard geleverd met een kit om je raam mee af te sluiten. Sterker nog, maar weinig lijken zo’n kit standaard mee te leveren.

Heb je niet zo’n kit? Dan is het de moeite om erin te investeren. Als je de afvoerbuis van de airco uit het raam hangt zonder het raam goed af te sluiten, gaat er koude lucht verloren en komt er warme lucht binnen. Hierdoor moet de airco harder werken waardoor er onnodig veel energie wordt verbruikt.

Om je mobiele airco zo efficiënt mogelijk te laten werken zorg je er dus voor dat er zo min mogelijk lucht ontsnapt en binnenkomt. Ik heb het tijdelijk opgelost door mijn gordijn tussen de opening van het raam te proppen, maar elegant was het niet.

Dat niet alleen, een gordijn is natuurlijk niet bedoeld om je raam mee dicht te maken en is hier dan ook niet goed in! Een raamafdichtingset kopen is zodoende écht de moeite en het geld waard. Op de onderstaande foto zie je hoe zo’n afsluiting uitziet.

raamafdichtingkit bovenaanzicht

Conclusie

Hopelijk weet je nu hoe een mobiele airco werkt en wat je ervan kunt verwachten. Een mobiele airco is de ideale oplossing als je een kamer in je huis wilt koelen, maar geen vast apparaat wilt laten installeren.

Heb je tips of wil je gewoon een berichtje achterlaten, dan kan dat hieronder. 👇 Bedankt voor het lezen!

4 reacties

 1. Geachte Mevrouw Leeuwenberg,
  In de laatste paragraaf staat de volgende zin:
  “Als je de afvoerbuis van de airco uit het raam hangt zonder het raam goed af te sluiten, gaat er koude lucht verloren en komt er warme lucht binnen.”
  Mijn opmerking is:
  Wanneer je het vertrek goed afsluit dan zal door de afgevoerde lucht er een onderdruk ontstaan als de afgevoerde hoeveelheid niet wordt aangevuld. Dat moet dan via kieren etc. gebeuren anders zal er op een bepaald moment een balans ontstaan waarbij de ventilator alleen maar draait en geen lucht meer verplaatst. M.i. maakt het energetisch dus niets uit. Gaarne uw reactie.
  Hoogachtend,
  Piet Westerhof

  1. Beste Piet,
   Daar heeft u inderdaad gelijk in – het is belangrijk dat de lucht zich constant blijft verplaatsen. Grote openingen zoals bijvoorbeeld een raam wat open staat, zorgen er helaas wel voor dat de mobiele airco minder efficiënt werkt, vooral als het erg warm is. We willen deze warme lucht natuurlijk buiten houden, en dat doe je het beste door de opening zo goed mogelijk af te sluiten met bijvoorbeeld een speciale kit om het raam mee af te dichten. Kleine openingen zoals kieren laten lang niet zoveel warme lucht binnen en hebben daarom veel minder effect op de uiteindelijke efficiëntie van een mobiele airco.

   Een prettige dag toegewenst!

   Mvg,
   Sylvia

 2. Goedemorgen, vanwege het probleem met de afvoerslang vraag ik mij af, of er berekend/uitgerekend hoeveel water er wordt afgevoerd. Wellicht kan de afvoerslang in een emmer gelegd worden, mits de hoeveelheid water niet overtollig is.

  1. Goedemiddag!

   Voor zover ik weet is hier geen berekening voor, maar wat u wel kunt doen is de afvoerslang in een emmer plaatsen en vervolgens elke twee uur even kijken hoeveel water er in de emmer zit. Op deze manier kunt u zelf berekenen hoeveel water de emmer moet op kunnen vangen als de airco de gehele dag aan staat.
   De hoeveelheid water hangt natuurlijk ook af van de luchtvochtigheid: is deze hoog, dan zal er meer water worden afgevoerd, maar veel zal het niet uitmaken. De meeste mobiele airco’s hebben overigens een reservoir om het water mee op te vangen. De grote afvoerbuis moet uit het raam worden gehangen.

   Ik hoop dat ik u hiermee heb geholpen. Fijne dag nog!

   Mvg,
   Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *