De Ultieme Gids tot Inductie Koken
Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg
Het koken op inductie kan lastig zijn in het begin maar wanneer je het onder de knie hebt wil je niks anders meer!
Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg
Het koken op inductie kan lastig zijn in het begin maar wanneer je het onder de knie hebt wil je niks anders meer!
Als je eenmaal op inductie hebt gekookt wil je vaak nooit meer anders.Het is even wennen, maar zodra je het door hebt, is het niet alleen de snelste en meest precieze manier van koken, maar ook de veiligste. Inductie koken is ook niet meer zo prijzig als vroeger en wordt daardoor steeds populairder.
Toch zijn er misverstanden en mythes over het koken op inductie. In dit artikel bekijk ik de meest voorkomende mythes en misverstanden en schep ik meer duidelijkheid over deze ideale manier van koken.
Koken op inductie is een manier van elektrisch koken en wordt vaak "de opvolger van keramisch koken" genoemd.
Inductie koken gebeurt op een glazen plaat die je gemakkelijk schoonmaakt. Bovendien is het koken op inductie een van de veiligste manieren om te koken.
Inductie werkt met magnetische velden waardoor de kookplaat alleen warm wordt waar er contact wordt gemaakt met de pan: de rest van de kookplaat blijft dus koel. Bovendien koelt een inductie kookplaat heel erg snel af.
Nee, dit is niet waar. Het zijn beide manieren van elektrisch koken, dat dan weer wel. Inductie koken werkt met magnetisme: er wordt alleen warmte afgegeven daar waar de pan contact maakt met de kookplaat.
Een keramische kookplaat werkt met verwarmingselementen die zich in of onder het glas bevinden. Hierdoor straalt de warmte uit waardoor de hele plaat warm wordt en ook langzamer afkoelt.
Koken op inductie verschilt dus sterk met koken op een keramisch kookplaat. Beide hebben voor- en nadelen.
Koken op inductie is duurder dan koken op gas. Daarentegen is koken op inductie wel efficiënter: er gaat veel minder energie verloren omdat de kookzone alleen wordt verhit waar deze in contact staat met de pan.
Kook je op gas, dan verlies je al snel 50% van de hitte doordat de vlam niet altijd de pan raakt. Ditzelfde geldt voor keramische kookplaten: als je pan niet direct op de kookzone staat, gaat er ook hitte verloren. Helaas betaal je echter wél voor deze verloren warmte.
In aanschaf zijn inductie kookplaten bovendien niet zo prijzig meer en de prijzen blijven dalen door de groeiende populariteit van inductie. Bovendien zijn inductie kookplaten duurzaam: ze gaan zo’n 10 tot 15 jaar mee!
Net zoals men aan veel dingen moet wennen in het begin, is ook koken op inductie even wennen. Weinig mensen houden echt van verandering en wij, als mens, bieden hier in veel gevallen maar wat graag weerstand tegen.
Overstappen van gas naar een inductie kookplaat is lastig, maar zodra je het door hebt, bereik je de beste resultaten en wil je niet meer terug.
Inductie koken is veel sneller en preciezer dan op gas. Je pan wordt veel sneller warm en daardoor moet je zeker in het begin voorzichtig zijn met het instellen van de standen.
Zodra je gewend bent aan de temperaturen en de instellingen van je inductiekookplaat, gaat het vanzelf.
Je maakt je misschien zorgen over het verlies van voedingstoffen, vitamines en mineralen. Inductie koken doet echter precies hetzelfdemet je gerecht als elke andere manier van koken: het voedsel wordt verhit en gegaard, meer niet.
Hierbij gaan net zo veel vitamines en mineralen verloren als bij elke andere manier van koken. Inductie koken werkt met magnetische velden die steeds razendsnel wisselen.
Het is dus geen mysterieuze magie die je eten op een onbekende manier beïnvloedt: het is wetenschap. Magnetisme heeft geen negatief effect op je eten.
Jawel hoor! Het is alleen lastiger, dat geef ik toe. Wokken is een techniek waarbij de hele pan, dus ook de zijkanten, worden verhit: de pan wordt boven het vuur gehouden waardoor alle kanten van de pan bovendien gelijkmatig worden verhit.
Een authentieke wok is bolen gaat inderdaad niet goed samen met inductie, maar ook niet op keramisch. Zonder hulpmiddel zoals een ring gaat deze zelfs ook niet goed samen met een gasfornuis.
Tegenwoordig zijn de meeste wokpannen daarom plat aan de onderkant waardoor je een wok, mits deze van magnetiseerbaar metaal is, ook op inductiegebruikt.
De techniek is echter wel andersop inductie: je warmt alleen de onderkant van de pan op. Bij wokken is het belangrijk dat de gehele pan heet is, dus het hebben van de beste wok is dan ook geen overbodige luxe als je goede resultaten wilt bereiken met het wokken.
Een goede wokpan geleidt de warmte optimaal en is daardoor goed in het snel verhitten van je gerecht.
Sudderen is geen probleem op een inductie-kookplaat. De beste inductie kookplaat heeft verschillende warmtestanden en als je de laagste stand gebruikt, kun je prima sudderen. Het is wel even afwachten of die laagste stand daadwerkelijk warm genoeg is.
Op sommige kookplaten stel je de warmte heel laag in, terwijl het bij een andere wat hoger is. Weer een andere inductiekookplaat heeft een speciale stand voor sudderen. Dit is afhankelijk van merk en model, dus hier zul je zelf even mee moeten stoeien!
Dat klopt misschien! Of jouw oude pannen op inductie werken hangt af van jouw pannen. Een inductie kookplaat werkt zoals gezegd met magnetische velden, dus als jouw (bestaande) pannen magnetiseerbaar materiaal bevatten, gebruik je deze pannen en hoef je geen nieuwe pannen te kopen.
Dit is gemakkelijk te testen: pak een magneetje (bijvoorbeeld een koelkast magneetje) en houd deze tegen de onderkant van de pan aan. Als deze blijft plakken, dan is de pan geschiktvoor inductie koken.
Blijft het magneetje niet plakken, dan bevat de pan niet genoeg magnetisch materiaalen is deze niet geschikt voor het koken op een inductiekookplaat.
Pannen die geschikt zijn voor inductie zijn tegenwoordig verkrijgbaar in alle prijsklassen. Lees in dit artikel meer over goede pannen voor inductie.
Alles wat je doet heeft risico’s, zo ook koken op inductie. Je pan kan van het aanrecht vallen, je kunt je verbranden, je water kan overkoken: al deze dingen zijn risico’s die bij het koken komen kijken en niet alleen bij het koken op inductie. 🚨
Inductie koken is juist één van de veiligste manier om te koken:
Ja, dit klopt als een bus. Een inductie kookplaat is van glas waardoor je deze gemakkelijk schoonmaakt. Na het koken neem je deze af met een vochtige doek en de meer hardnekkige vlekken verwijder je met speciaal schoonmaakmiddel of met een sponsje en een sopje.
Hier lees je in detail hoe je je inductie kookplaat het beste schoonmaakt.
Grillen en braden gaat prima op een inductie kookplaat. Sommige inductie kookplaten hebben zelfs flexibele braadzones waardoor je een grote braadslede gebruikt.
Doordat inductie kookplaten meerdere temperatuurinstellingen hebben braadt je bovendien juist heel erg precies. Dit neemt het giswerk uit je kookproces.
Dit hangt volledig af van wat voor soort inductie kookplaat jij koopt en wat voor aansluiting deze heeft. Als je besluit een vrijstaande kookplaat te kopen, dan sluit je deze zelf aan via een normale Schuko-stekker, in een normaal stopcontact.
Inbouw inductie kookplaten maken gebruik van een 2- of 3-fase aansluiting. Heb jij een stopcontact met vijfopeningen in je keuken, dan is dit een 2- of 3-fase stopcontact, ook wel Perilex-stopcontact genaamd.
Als jij geen Perilex stopcontact hebt, dan moet dit worden aangelegd. Dit doe je niet zelf, maar moet worden gedaan door een erkend elektricien. Denk bij de aanschaf van een inductie kookplaat daarom ook aan de eventuele extra kostenvan een elektricien.
Hopelijk heb je nu wat meer duidelijkheid over het koken op inductie. Als je nog maar net bent begonnen met het koken op inductie: geef niet op, het wordt echt eenvoudiger!
Heb je nog een vraag of een andere mythe die we kunnen bespreken, dan kun je hieronder een reactie achterlaten. 👇 Bedankt voor het lezen!
Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.