Hoe Sluit ik mijn Inductie Kookplaat Aan?

Inductie kookplaat met koekepan
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Je hebt de beste inductie kookplaat gekocht en wilt deze zo snel mogelijk gebruiken, maar daarvoor moet hij wel aangesloten worden. De eerste vraag die in je opkomt is: “Hoe sluit in mijn inductie kookplaat aan? Kan ik dit wel zelf?

Op deze vraag gaan wij je antwoord geven. Voor je het weet bereid je een heerlijke maaltijd op je nieuwe inductie kookplaat! 🍳

Stopcontact uit elkaar gehaald

Wat voor aansluiting heeft mijn inductie kookplaat nodig?

Er zijn drie verschillende inductie kookplaten:

  • Vrijstaand. Deze zijn “plug en play” en gaan via een normale Schuko-stekker in een normaal stopcontact.
  • Een (inbouw)inductie kookplaat die gebruik maakt van een 2-fase aansluiting
  • Een (inbouw)inductie kookplaat die gebruik maakt van een 3-fase aansluiting

In het kort: een stopcontact met twee openingen is een normaal Schuko-stopcontact. Heb je er een met vijf openingen in je keuken, dan is dit een Perilex-stopcontact met twee of drie fasen.

Zo’n Perilex-stopcontact heb je nodig voor een inductie kookplaat.

Je hebt geen Perilex-aansluiting in je keuken

Heb je geen Perilex twee of drie fasen stopcontact? Dan moet dit aangelegd worden. Dit is niet iets wat zelf doet. De meterkast moet aangepast worden en er moet een stopcontact worden omgebouwd. Bel dus een elektricien.

Je kunt echter ook voor het alternatief – een vrijstaande inductie kookplaat – gaan, maar deze heeft minder vermogen dan een inbouwkookplaat.

Je hebt een Perilex aansluiting in je keuken

Stap 1: De kabel aan de kookplaat

 

Installeer de elektriciteitskabel aan de inductie kookplaat: volg hierbij precies de instructies.

Elke inductie kookplaat is anders en zodoende zitten er ook verschillen in de soorten aansluitingen, zoals hierboven uitgelegd. Het gaat echter verder dan dit: stekkers bestaan uit individuele, gekleurde kabeltjes.

Er bestaat gezien de onderlinge verschillen tussen merken geen algemene instructie voor welke kleur wat precies doet. Om jezelf te helpen kun je opschrijven welke kleur draad waarheen gaat.

Stap 2: De stekker aan de kabel

Installeer de stekker aan de kabel. Hier geldt wederom dat je de bijbehorende instructies precies moet volgen: elke stekker en bijbehorende kabel is anders.

Hier is het eveneens handig als je opschrijft waar de gekleurde draden heen gaan of heen moeten gaan.

Stap 3: De stekker in het stopcontact

Stop de stekker in het Perilex stopcontact.

Gereedschap

Conclusie

Zoals hierboven al meermaals is gezegd: installeer alleen je inductie kookplaat als je al een Perilex stopcontact hebt in je keuken. Zelfs dan doe je het alleen als je ervaring hebt en je weet wat je doet. Neem geen risico’s.
 
Ondanks dat het aansluiten van een inductie kookplaat in de meeste gevallen het beste overgelaten moet worden aan een vakman, hopen we je toch op weg te hebben geholpen met het aansluiten van je inductie kookplaat.
 
Bedankt voor het lezen. Als je tips of suggesties hebt, laat ze dan hieronder achter.👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *