Hoe Sluit ik mijn Inductie Kookplaat Aan?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Verstand van elektra is geboden.

Hoe Sluit ik mijn Inductie Kookplaat Aan?

Je hebt de beste inductie kookplaat gekocht en wilt deze zo snel mogelijk gebruiken, maar daarvoor moet hij wel aangesloten worden. De eerste twee vragen die misscien in je opkomen zijn dan ook: “Hoe sluit in mijn inductie kookplaat aan? Kan ik dit wel zelf?

Op deze vraag geef ik je antwoord. Voor je het weet, bereid je een heerlijke maaltijd op je nieuwe inductie kookplaat! 🍳

Let op!

Heb je geen ervaring met het werken met elektra? Laat een elektricien dit werk dan voor je doen. Als je niet weet wat je doet, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Neem geen risico's; investeer in je veiligheid en huur een vakman in.

Wat voor aansluiting heeft mijn inductie kookplaat nodig?

Er zijn drie verschillende inductie kookplaten:

  • Vrijstaand. Deze zijn plug-and-play en gebruiken een normale Schuko-stekker die je in een normaal stopcontact doet
  • Een (inbouw)inductie kookplaat die gebruik maakt van een 2-fase-aansluiting
  • Een (inbouw)inductie kookplaat die gebruik maakt van een 3-fase-aansluiting

In het kort: een stopcontact met twee openingen is een normaal Schuko-stopcontact. Heb je er een met vijf openingen in je keuken, dan is dit een Perilex-stopcontact met twee of drie fasen.

Zo’n Perilex-stopcontact heb je nodig voor een inductie kookplaat.

Je hebt geen Perilex-aansluiting in je keuken

Heb je geen Perilex twee of drie fasen-stopcontact? Dan moet dit aangelegd worden. Dit doe je niet zelf. De meterkast moet aangepast worden en er moet een stopcontact worden omgebouwd. Bel dus een elektricien.

Je kunt echter ook voor het alternatief – een vrijstaande inductie kookplaat – gaan, maar deze heeft minder vermogen dan een inbouwkookplaat.

Je hebt een Perilex aansluiting in je keuken

Stap 1: De kabel aan de kookplaat

Installeer de elektriciteitskabel aan de inductie kookplaat. Volg hiervoor precies de meegeleverde instructies.

Elke inductie kookplaat is anders, dus daarom zijn er ook verschillen in de soorten aansluitingen, zoals hierboven uitgelegd. Het gaat nog verder dan dit: stekkers bestaan uit individuele, gekleurde kabeltjes.

Er bestaat gezien de onderlinge verschillen tussen merken geen algemene instructie voor welke kleur wat precies doet. Om jezelf te helpen, schrijf je op welke kleur draad waarheen gaat.

Stap 2: De stekker aan de kabel

Installeer de stekker aan de kabel. Hier geldt wederom dat je de bijbehorende instructies precies moet volgen: elke stekker en bijbehorende kabel is anders.

Hier is het wederom handig als je opschrijft waar de gekleurde draden heen gaan of heen moeten gaan.

Stap 3: De stekker in het stopcontact

Stop de stekker in het Perilex stopcontact.

🚨 Waarschuwing

Voer deze stappen alleen uit als je ervaring hebt in het werken met elektra. Sluit je de kabels verkeerd aan, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Je kookplaat werkt bijvoorbeeld niet naar behoren, of nog erger, je hele stoppenkast slaat door. Dan heb ik het nog niet of persoonlijke letselschade: een ongeluk zit in een klein hoekje!

Conclusie

Zoals hierboven al meermaals is gezegd: installeer alleen je inductie kookplaat als je al een Perilex-stopcontact hebt in je keuken. Zelfs dan doe je het alleen als je ervaring hebt en je weet wat je doet. Neem geen risico’s.

Ondanks dat het aansluiten van een inductie kookplaat in de meeste gevallen het beste overgelaten moet worden aan een vakman, hopen we je toch op weg te hebben geholpen met het aansluiten van je inductie kookplaat. 

Bedankt voor het lezen. Als je tips of suggesties hebt, laat ze dan hieronder achter!👇

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram