Hoe Maak Ik Mijn Inductie Kookplaat Schoon?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Lees hier hoe je de vlekken van je kookkunsten wegkrijgt.

Hoe Maak Ik Mijn Inductie Kookplaat Schoon?

Je hebt een mooie, glanzende inductie kookplaat aangesloten in je keuken. Ondanks dat de inductie plaat heel gemakkelijk schoon te maken is, zie je werkelijk alles dat erop komt te zitten. Het bijhouden en het meteen schoonmaken van je inductie kookplaat na gebruik is dan ook erg belangrijk.

Soms heb je haast of je vergeet de plaat na gebruik schoon te maken. Dit resulteert nog wel eens in vlekken. Help, wat nu?! 😱 Geen paniek! Leun achterover en lees dit artikel… (en ga daarna aan de slag!)

Wat heb ik nodig?

Ook de duurste, beste inductie kookplaten zijn kwetsbaar voor vlekken. Gelukkig heb je slechts een zachte doek, wat allesreiniger of afwasmiddel met warm water. Je kunt ook producten gebruiken die speciaal voor het schoonmaken van glas gemaakt zijn.

Pan op fornuis

Heb je dit niet in huis? Geen probleem, schoonmaakazijn werkt ook. Het ruikt alleen niet zo lekker (vind ik!). Hierbij een beknopte lijst:

  • Warm water
  • Afwasmiddel of allesreiniger
  • Zachte doek
  • Zacht sponsje
  • Motivatie

Of:

  • Glasreiniger spray zoals Glassex of HG glasspray
  • Motivatie

Let op!

Gebruik je inductie kookplaat niet als er etensresten op de kookzones zitten. Deze zijn dan nog moeilijker schoon te krijgen. Maak deze eerst schoon voor deze weer te gebruiken.

Stap 1: Het sopje

Maak een sopje met warm water en wat afwasmiddel of allesreiniger.

Stap 2: Het sponsje

Maak je inductie kookplaat schoon met een zacht sponsje. Gebruik geen schuursponsje, hiermee maak je ontzettend veel krassen!

Stap 3: De droge doek

Neem de kookplaat af met een zachte, droge doek.

Alternatief: Glasreinigerspray

Heb je een glasreinigerspray in huis? Spray wat op de plaat en neem de plaat vervolgens af met een zachte, droge doek. Klaar! Als dat niet makkelijk was, weet ik het ook niet meer.

Hardnekkige vlekken

Bij hardnekkige vlekken ligt het iets anders. Probeer in dat geval een speciale reiniger voor het reinigen van glazen kookplaten.

Normaal gesproken geef ik niet graag geld uit aan producten die niet nodig zijn, maar soms is een speciaal product geen overbodige luxe bij een investering zoals een inductie kookplaat.

Als je écht hardnekkig, aangekoekt materiaal op je kookplaat hebt, is een schraper overigens ook niet misplaatst. Deze doet wat de naam suggereert: hij schraapt met een scherpe rand het materiaal zo van de kookplaat af.

Let er wel op dat je deze in een hoek van minder dan 45° gebruikt, anders loop je het risico op diepe krassen.

Stoomreiniger in huis?

Als je een stoomreiniger in huis hebt en deze toevallig ook een geïntegreerde handstoomreiniger heeft, sla dan al deze stappen over en gebruik je stoom reiniger!

Gebruik deze om hardnekkig vuil los te weken. Binnen tien minuten is je inductie kookplaat weer als nieuw.

Vooral de randjes van de inductie kookplaat verzamelen vuil en etensresten. Zie hieronder de foto genomen vóór het stoomreinigen:

Foto bevlekte kookplaat

Je ziet duidelijk de viezigheid en het was dan ook hoogste tijd om deze randjes schoon te maken. Zie hieronder het resultaat na het gebruik van een stoomreiniger.

Schone kookplaat

Krassen

Krassen zijn helaas niet te verwijderen, dus voorkom dat je krassen krijgt. Gebruik geen schuursponzen, sleep je pannen niet over het paneel heen en maak je inductie kookplaat na gebruik elke keer schoon.

Kijk vooral uit als je gerechten met suiker maakt. Suiker kan je inductie kookplaat lelijk beschadigen. Dit brandt namelijk in het emaille van de kookplaat.

Conclusie

Hopelijk krijg je met bovenstaande tips je inductie kookplaat weer als nieuw. Het is geen moeilijke klus, maar je moet wel even weten wat de beste manier is.

Of je nu je inductie kookplaat schoonmaakt met een sopje, of met je (hand)stoomreiniger – glanzen doet hij zeker nadat je klaar bent.

Bedankt voor het lezen! Heb je zelf nog tips, laat ze dan hieronder achter. 👇 

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram