Hoe Maak Ik Mijn Inductiekookplaat Schoon?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door:

Lees hier hoe je de vlekken van je kookkunsten wegkrijgt.

Hoe Maak Ik Mijn Inductiekookplaat Schoon?

Je hebt een mooie, glanzende keramische kookplaat of  inductiekookplaat aangesloten in je keuken. Ondanks dat de inductie plaat heel gemakkelijk schoon te maken is, zie je werkelijk alles dat erop komt te zitten. Het bijhouden en het meteen schoonmaken van je inductiekookplaat na gebruik is dan ook erg belangrijk.

Soms heb je haast of je vergeet de plaat na gebruik schoon te maken. Dit resulteert nog wel eens in vlekken. Help, wat nu?! 😱 Geen paniek! Leun achterover en lees dit artikel… (en ga daarna aan de slag!)

Wat heb ik nodig?

Ook de duurste, beste inductiekookplaten zijn kwetsbaar voor vlekken – en aangekoekte etensresten heb je in no-time als je niet oplet. Gelukkig heb je slechts een zachte doek, wat allesreiniger of afwasmiddel met warm water. Je kunt ook producten gebruiken die speciaal voor het schoonmaken van glas gemaakt zijn.

Heb je dit niet in huis? Geen probleem, schoonmaakazijn werkt ook. Het ruikt alleen niet zo lekker (vind ik!). Hierbij een beknopte lijst:

  • Warm water
  • Afwasmiddel of allesreiniger
  • Zachte doek
  • Zacht sponsje
  • Motivatie

Of:

Let op!

Gebruik je inductiekookplaat niet als er etensresten op de kookzones zitten. Deze zijn dan nog moeilijker schoon te krijgen. Maak deze eerst schoon voor deze weer te gebruiken.

Stap 1: Het sopje

Maak een sopje met warm water en wat afwasmiddel of allesreiniger.

Stap 2: Het sponsje

Maak je inductiekookplaat schoon met een zacht sponsje of een vochtige doek. Gebruik geen schuursponsje, hiermee maak je ontzettend veel krassen!

Stap 3: De droge doek

Neem de kookplaat af met een zachte, droge doek.

Alternatief: Glasreinigerspray

Heb je een glasreinigerspray in huis? Spray wat op de plaat en neem de plaat vervolgens af met een zachte, droge doek. Klaar! Als dat niet makkelijk was, weet ik het ook niet meer.

Hardnekkige vlekken

Bij hardnekkige vlekken ligt het iets anders. Probeer in dat geval een speciale reiniger voor het reinigen van glazen kookplaten.

Normaal gesproken geef ik niet graag geld uit aan speciale schoonmaakmiddelen, maar soms is een speciaal product geen overbodige luxe bij een investering zoals een inductiekookplaat.

Als je écht hardnekkig, aangekoekt materiaal op je kookplaat hebt, is een schraper overigens ook niet misplaatst. Deze doet wat de naam suggereert: hij schraapt met een scherpe rand het materiaal zo van de kookplaat af.

Let er wel op dat je deze in een hoek van minder dan 45° gebruikt, anders loop je het risico op diepe krassen.

Stoomreiniger in huis?

Als je een stoomreiniger in huis hebt en deze toevallig ook een geïntegreerde handstoomreiniger heeft, sla dan al deze stappen over en gebruik je stoom reiniger!

Gebruik deze om hardnekkig vuil los te weken van het glazen oppervlak. Binnen tien minuten is je inductiekookplaat weer als nieuw.

Vooral de randjes van de inductiekookplaat verzamelen vuil en etensresten. Zie hieronder de foto genomen vóór het stoomreinigen:

Foto bevlekte kookplaat

Je ziet duidelijk de viezigheid en het was dan ook hoogste tijd om deze randjes schoon te maken. Zie hieronder het resultaat na het gebruik van een stoomreiniger.

Schone kookplaat

Krassen

Krassen zijn helaas niet te verwijderen, dus voorkom dat je krassen krijgt. Gebruik geen schuursponzen, sleep je pannen niet over het paneel heen en maak je inductiekookplaat na gebruik elke keer schoon.

Kijk vooral uit als je gerechten met suiker maakt. Suiker kan je inductiekookplaat lelijk beschadigen. Dit brandt namelijk in het emaille van de kookplaat.

Conclusie

Hopelijk krijg je met bovenstaande tips je inductiekookplaat weer als nieuw. Het is geen moeilijke klus, maar je moet wel even weten wat de beste manier is.

Of je nu je inductiekookplaat schoonmaakt met een sopje, of met je (hand)stoomreiniger – glanzen doet hij zeker nadat je klaar bent.

Bedankt voor het lezen! Heb je zelf nog tips, laat ze dan hieronder achter. 👇 

Was dit artikel behulpzaam?