Tips: Kaarsvet verwijderen van elk Oppervlak!

Mariska Rietveld

Geschreven door: Mariska Rietveld

Lees in dit artikel onze tips om het van elk oppervlak weg te krijgen!

Tips: Kaarsvet verwijderen van elk Oppervlak!

Romantisch kaarslicht maakt de kamer sfeervol en gezellig, totdat geknoeid kaarsvet opdroogt en de pret bederft. Kaarsvet verwijderen kan een hardnekkig klusje zijn, maar gelukkig zijn daar simpele trucjes voor! Lees hier hoe kaarsvet makkelijk verwijdert uit verschillende materialen.

Dit heb je nodig om kaarsvet te verwijderen

Uitgehard kaarsvet uit een tafelkleed verwijderen vereist een andere aanpak dan kaarsvet resten uit een kandelaar halen. Zo zijn er wel meer materialen die je net even anders behandelt. 

Hieronder lees je per materiaal en methode wat de benodigdheden zijn om het kaarsvet te verwijderen.

  • Verwijder je het kaarsvet van een tafelbladvan hout of van een ander hard materiaal? Gebruik dan een föhn.
  • Om kaarsvet uit textiel te verwijderen, heb je een strijkijzer en koffiefilter of keukenpapier nodig.
  • Uitgehard kaarsvet op glas? Verzamel een spons en houten spatel.
  • Om kaarsresten uit een metalen kandelaar te halen heb je alleen een werkende oven nodig.

Weetje van de dag

Wist je dat kaarsvet bij een temperatuur van 60 °C smelt? Daarom gebruik je vaak een warmtebron om gelekt kaarsvet te verwijderen. Het kaarsvet wordt weer vloeibaar en komt een stuk makkelijker los!

Methode 1: Hout en andere harde oppervlakken

Hoewel ik bij harde, gladde oppervlakken zoals tafels snel geneigd ben om het kaarsvet eraf te krabben, gaan we voor een andere aanpak. Om krassen te voorkomen pak je de föhn erbij. 

Zet de föhn op een middelmatige tot hoge stand, zodat het kaarsvet weer zacht wordt. Nu veeg je met een doekje het kaarsvet zo van tafel!

Brandend kaarsje

Methode 2: Kaarsvet uit textiel verwijderen

Gelekt kaarsvet op het gloednieuwe tafelkleed is allesbehalve fijn. Dit trucje om kaarsvet uit stof te verwijderen werkt ook op kledingstukken! 👚 Alles van stof is geschikt.

Leg het tafelkleed, kledingstuk of ander object van textiel met een kaarsvet vlek op de strijkplank. Leg het koffiefilter of het keukenpapier op de vlek. Zet je beste strijkijzer aan op een lage stand en strijk over de vlek heen, met het filter of papier er nog tussen.

Door de warmte van het strijkijzer wordt het kaarsvet weer zacht en trekt meteen het papier in. Is het papier verzadigd? Gebruik dan een nieuwe en ga verder tot er niks meer van het kaarsvet te bespeuren is.

Laat mesjes in de la liggen

Van welk oppervlak je het kaarsvet ook verwijdert: gebruik liever geen mesje. Het lijkt misschien handig om met een mesje het kaarsvet van harde oppervlakken te schrapen, maar het tegendeel is waar: mesjes kunnen krassen veroorzaken en coatings of laklagen beschadigen.

Methode 3: Kaarsvet van glas verwijderen

Is er kaarsvet op een glazen oppervlak gelekt? Ook dat kun je veilig herstellen. Pak een sponsje en houd die onder de warme tot hete kraan. Poets daarna voorzichtig het kaarsvet van het glazen oppervlak. 

Als het om een grote kaarsvet vlek gaat, duurt het wat langer. Warm de spons tussendoor dan op door het weer onder de warme tot hete kraan te houden. Je kunt tussendoor ook met een houten spatel grote stukken kaarsvet van het glas af duwen.

Methode 4: Kaarsvet van de kandelaar halen

Heb je een glazen of metalen kandelaar? Die twee materialen hebben iets gemeen: ze kunnen ontzettend goed tegen hoge temperaturen! Dat komt van pas wanneer we de restjes van kaarsen weghalen.

Daar maken we nu gebruik van, want je legt de kandelaar simpelweg op de zij of ondersteboven in de oven. Zet de oven aan en je ziet vanzelf het kaarsvet smelten en uit de kandelaar druipen.

Dat druipt natuurlijk naar beneden: leg daarom een laagje folie of bakpapier op de bodem van de oven.

Conclusie

Zo zie je maar hoe makkelijk kaarsvet verwijderen kan zijn! Heeft een van deze methodes jou uit de brand geholpen of heb je een slimme tip die hier nog niet tussen staat? Laat het ons weten in een reactie! 👇

Was dit artikel behulpzaam?

Mariska Rietveld

Mariska Rietveld

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram