Kan koffie bederven? Alles over de houdbaarheid van koffie

kan koffie bederven of over datum gaan
Mariska

Mariska

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

Inhoudsopgave

Kan koffie bederven?

Koffie kan uiteindelijk bederven. Hoe lang dit duurt hangt af van de soort koffie en hoe je die bewaart. Als je de koffie in een gesloten verpakking bewaart is de houdbaarheid het langst. Dit kan oplopen tot jaren! Koffie in een geopende verpakking zal na een paar weken al niet meer lekker zijn en uiteindelijk bederven.

Hoe zit het met de houdbaarheid van koffie? 

Kan koffie bederven, en zo ja, waar is die houdbaarheidsdatum dan eigenlijk voor? 

Hier vind je alle antwoorden op de brandende vragen die met het bederven van koffie te maken hebben.

kan koffie bederven of over datum gaan

Hoelang blijft koffie goed?

Hoelang koffie precies houdbaar is hangt af van een aantal verschillende zaken. Ten eerste de soort koffie en of de verpakking geopend is, maar ook waar en hoe je je koffie bewaren gaat alsook de omgevingstemperatuur hebben invloed.

Koffie bederft niet zoals melk van de één op de andere dag. De eerste weken is het nog vers en daarna wordt de koffie geleidelijk aan minder lekker. Na een periode die tot jaren kan duren is de koffie pas echt niet meer te gebruiken.

Koffie waarvan de verpakking geopend is zul je binnen een maand moeten gebruiken, maar ongeopend en op een koele, stabiele plek bewaard blijft het tot wel jaren goed. Gaat het om koffiebonen? Dan kun je deze op basis van behoefte met de beste koffiemolen malen voor tijdig gebruik.

kan koffie bederven of over datum gaan

Hoe herken je bedorven koffie?

Twijfel je of die oude koffie die je in de kast hebt gevonden nog gedronken kan worden? Dan is het belangrijk om de koffie eens goed te inspecteren.

Als de koffie raar ruikt of zichtbare sporen van schimmel heeft is het meteen duidelijk: die is niet meer bruikbaar. Als de verpakking niet goed afgesloten is, kun je voor de zekerheid de koffie beter weggooien. Vocht en lucht laten de koffie veel sneller bederven.

Als de koffie dus op de een of andere manier vochtig of nat is geworden, kun je er vanuit gaan dat dit niet meer veilig is om te drinken.

Kan je koffie na de houdbaarheidsdatum drinken?

Bij zeer lang houdbare producten is de THT datum minder belangrijk. Laat koffie nou net één van die producten zijn. Zelfs de regering en het Voedingscentrum zijn het erover eens dat de THT datum op producten zoals koffie geschrapt zou kunnen worden.

De houdbaarheidsdatum zegt dus lang niet alles. Eigenlijk is het een schatting van hoe lang de koffie op z’n allerminst bewaard zou kunnen worden. Een hele grove schatting met een groot marge van wel jaren. 

Heb je de oude koffie al die tijd gesloten en droog bewaard? Dan is de kans groot dat je die na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog kan drinken.

Het Voedingscentrum vindt het schrappen van de tht-vermelding op zeer lang houdbare producten 'een heel goed idee'.

Pieter Hotse Smit, Volkskrant

Koffie gaat lang mee

Onder de juiste omstandigheden kan je koffie klaarblijkelijk ontzettend lang mee gaan. Het zou zonde zijn om koffie die nog prima is weg te gooien! 

Gooi jij koffie die over datum is meteen weg? Of heb je bewaartips zodat koffie zo lang mogelijk goed blijft? Deel het met ons in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *