Hoe zit het met de houdbaarheid van koffie? Kan koffie bederven, en zo ja, waar is die houdbaarheidsdatum dan eigenlijk voor? 

Hier vind je alle antwoorden op de brandende vragen die met het bederven van koffie te maken hebben.

Hoelang blijft koffie goed?

Hoelang koffie precies houdbaar is, hangt af van een aantal verschillende zaken. Ten eerste de soort koffie en of de verpakking geopend is, maar ook waar en hoe je je koffie bewaren gaat en de omgevingstemperatuur zijn belangrijk.

Koffie bederft niet zoals melk van de één op de andere dag. De eerste weken is het nog vers en daarna wordt de koffie geleidelijk aan minder lekker. Na een periode die tot jaren kan duren is de koffie pas niet meer te gebruiken.

Koffie waarvan de verpakking geopend is zul je binnen een maand moeten gebruiken, maar ongeopend en op een koele, stabiele plek bewaard blijft het tot wel jaren goed. Gaat het om koffiebonen? Dan kun je deze op basis van behoefte met de beste koffiemolen malen voor tijdig gebruik.

Het type koffie en de invloed op de houdbaarheidsdatum

het type koffie heeft zeker invloed op de houdbaarheid. Hele bonen behouden hun versheid langer, meestal tot een maand na de branddatum, omdat ze minder oppervlakte bieden voor oxidatie.

Gemalen koffie daarentegen verliest zijn pieksmaken binnen enkele minuten na het malen, hoewel het nog steeds goed is voor consumptie. Instantkoffie heeft de langste houdbaarheid, soms tot jaren, vanwege het lage vochtgehalte, maar mist vaak de diepe smaken van versgemalen koffie.

Optimale opslagmethode

De houdbaarheid van koffie is een subtiele balans die sterk wordt beïnvloed door verschillende factoren, waarbij de opslagmethode een cruciale rol speelt. Blootstelling aan lucht, vocht, warmte en licht kan de smaak en versheid van je koffie aanzienlijk verminderen.

Daarom is het essentieel om koffie te bewaren in een luchtdichte, hersluitbare container, uit de buurt van directe invloeden zoals licht en vocht, om de smaak en het aroma zo lang mogelijk optimaal te houden.

Licht, vooral direct zonlicht, kan de versheid van koffie aanzienlijk verminderen door de essentiële oliën af te breken die bijdragen aan de smaak en het aroma.

Zelf bewaar ik mijn koffiebonen in een luchtdichte weckpot, opgeslagen in de kast. Hierdoor is hij luchtdicht en vrij van zonlicht en vocht.

Brandproces en de invloed op de houdbaarheid

Het brandproces van de koffiebonen is ook een bepalende factor voor zowel de smaak als de houdbaarheid. Vers gebrande koffie biedt een rijkere smaak en een voller aroma, maar deze kwaliteiten beginnen te degraderen zodra de bonen in contact komen met zuurstof.

Voor de beste smaakervaring is het aanbevolen om koffie te consumeren binnen een week tot maximaal een maand na het branden. Hoewel koffie na deze periode zijn pieksmaak begint te verliezen, blijft het veilig voor consumptie.

Door aandacht te besteden aan deze nuances, kun je genieten van een kopje koffie dat rijk is aan smaak en versheid.

Het effect van oxidatie

Zodra koffie in aanraking komt met zuurstof, begint een onvermijdelijk verouderingsproces. Dit staat bekend als oxidatie, waarbij de zuurstof moleculaire reacties met de koffieolie veroorzaakt, wat leidt tot een afname van de kwaliteit van de aroma's en smaken. Dit proces begint zodra de verpakking wordt geopend en versnelt naarmate er meer lucht bij komt.

Om deze reden is het essentieel om koffie in een luchtdichte verpakking te bewaren, weg van licht, vocht en warmte. Hoewel oxidatie niet volledig kan worden gestopt, helpt het beperken van de blootstelling aan zuurstof om de versheid van de koffie langer te behouden en de rijke, volle smaken en aroma's te behouden die koffieliefhebbers waarderen.

Koffiebonen uit juten zak

Signalen dat je koffie bedorven is

Twijfel je of die oude koffie die je in de kast hebt gevonden nog gedronken kan worden? Dan is het belangrijk om de koffie eens goed te inspecteren.

Als de koffie raar ruikt of zichtbare sporen van schimmel heeft, is het meteen duidelijk: die is niet meer bruikbaar. Als de verpakking niet goed afgesloten is, kun je voor de zekerheid de koffie beter weggooien. Vocht en lucht laten de koffie veel sneller bederven.

Schimmel kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen, dus koffie die deze tekenen vertoont, moet onmiddellijk worden weggegooid. Het uiterlijk van de koffie kan ook veranderen, waarbij de rijke, donkere kleur verloren gaat, wat wijst op degradatie.

Als de koffie dus op de een of andere manier vochtig of nat is geworden, kun je er vanuit gaan dat dit niet meer veilig is om te drinken.

Kun je koffie na de houdbaarheidsdatum drinken?

Bij zeer lang houdbare producten is de THT-datum minder belangrijk. Laat koffie nu net één van die producten zijn. Zelfs de regering en het Voedingscentrum zijn het erover eens dat de THT-datum op producten zoals koffie geschrapt kan worden.

De houdbaarheidsdatum zegt dus lang niet alles. Eigenlijk is het een schatting van hoe lang de koffie op z’n allerminst bewaard zou kunnen worden. Een hele grove schatting met een grote marge van wel jaren. 

Heb je de oude koffie al die tijd gesloten en droog bewaard? Dan is de kans groot dat je die na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog kan drinken.

Dat stelt Pieter Hotse Smit in de Volkskrant.

Het Voedingscentrum vindt het schrappen van de THT-vermelding op zeer lang houdbare producten "een heel goed idee".

Koffie op tafel met bonen in zak en doos en een iPod

Conclusie

Onder de juiste omstandigheden gaat je koffie klaarblijkelijk ontzettend lang mee. Het is zonde om koffie die nog drinkbaar (en lekker) is weg te gooien! 

Gooi jij koffie die over datum is meteen weg? Of heb je bewaartips zodat koffie zo lang mogelijk goed blijft? Deel het met ons in de reacties! Bekijk andere artikelen op onze site als je meer koffietips zoekt, bijvoorbeeld hoeveel gram koffie je nodig hebt voor één kopje.

Was dit artikel behulpzaam?