Een goede nachtrust is onmisbaar voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk onderdeel hiervan is een comfortabel matras dat je de juiste ondersteuning biedt en je lichaam optimaal laat rusten – zonder je in kreukels wakker te laten worden. 😅 Enter: het natuurlatexmatras van Kipli. Deze Kipli-natuurlatexmatras-review vertelt je hoe wij dit matras hebben ervaren!

Natuurlatex is een materiaal dat de laatste jaren steeds populairder wordt als vulling voor matrassen. Dit natuurlijke materiaal biedt verschillende voordelen ten opzichte van synthetische materialen en is daardoor een duurzame en gezonde keuze voor je slaapomgeving!

Dus toen we bij Paarshuis werden gevraagd het natuurlatex matras van Kipli uit te testen, wierp ik mezelf haast letterlijk op die kans. Hieronder lees je meer over mijn bevindingen!

Over Kipli

Kipli is een Frans bedrijf dat natuurlijke matrassen verkoopt. Hun matrassen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals latex, kokosvezel en biologisch katoen. Het bedrijf streeft naar duurzaamheid door het gebruik van milieuvriendelijke materialen en productieprocessen. Kipli biedt ook een 100-nachten proefperiode aan voor hun matrassen en werkt met een circulair retourprogramma om de impact op het milieu te verminderen. 

Kipli-matras in plastic op houten vloer, bovenaanzicht

Voordelen:

  • Bevat geen verontreinigende of andere chemische stoffen
  • Biedt hoog slaapcomfort
  • Heeft een lange levensduur (tot 15 jaar)
  • Wordt geleverd met fneembare en wasbare hoes
  • Je krijgt 30 dagen risicoloos proefslapen + 10 jaar garantie

Nadelen:

  • Is opvallend zwaar (wij hadden hulp nodig bij het dragen)
  • Heeft een intense geur in de eerste paar weken

Dingen om te overwegen voor je een matras koopt

Een matras heeft een beperkte levensduur en slijt na verloop van tijd, wat leidt tot ongemak, pijnlijke drukpunten en zelfs gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer het tijd is om een ​​nieuw matras te kopen.

Hier zijn enkele indicaties dat het tijd is om een ​​nieuw matras te kopen:

  1. Ouderdom. De gemiddelde levensduur van een matras is ongeveer 8 tot 10 jaar. Na deze tijd begint het matras beginnen te verslijten en valt de comfort en ondersteuning langzaam weg.
  2. Rugpijn. Als je elke ochtend wakker wordt met rugpijn, is je matras vaak de boosdoener. Een matras dat te zacht, te hard of doorgezakt is, kan je rug in een onnatuurlijke houding dwingen en daarmee tot pijn leiden.
  3. Slechte slaapkwaliteit. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, vaak wakker wordt of niet uitgerust wakker wordt, kan dit wijzen op een matras dat niet meer aan je behoeften voldoet.
  4. Allergieën of astma. Als je last krijgt van allergieën of astma, kan het zijn dat je matras stof, schimmels en andere allergenen vasthoudt. Dit kan symptomen opwekken of verergeren, en kan een teken zijn dat het tijd is om een ​​nieuw matras te kopen.
  5. Veranderingen in levensstijl. Veranderingen in je lichaamsgewicht, slaappositie of andere levensstijlfactoren kunnen betekenen dat je huidige matras niet meer geschikt is voor je behoeften.

Als je een of meer van deze problemen opmerkt, is het tijd om een nieuw matras te kopen! ✨ Een goed matras – zoals deze van Kipli – verbetert je slaapkwaliteit en vermindert rugpijn en zorgt voor een betere slaapkwaliteit in het algemeen.

Kipli-matras op houten vloer, bovenaanzicht

De voordelen van natuurlijke materialen

Een natuurlijk matras biedt verschillende voordelen tegenover een synthetisch matras. Ten eerste zijn natuurlijke materialen als latex, wol en katoen, hypoallergeen en hebben ze van nature een antibacteriële werking. Hierdoor is dit soort matras ideaal voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.

Daarnaast zijn natuurlijke materialen vaak duurzamer en milieuvriendelijker dan synthetische materialen. Deze materialen zijn hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor ze minder belastend zijn voor het milieu en bijdragen aan een duurzame samenleving.

Het matras van Kipli is gevuld met biologisch wol, wat van nature ademend en antibacterieel is. Bovendien past het zich aan naar de warmte van je lichaam. Dit betekent dat het koel is in de zomer en warm in de winter.

Naast wol zien we natuurlatex. Dit is van nature ademend en reguleert daarmee je lichaamswarmte, waardoor je 's nachts minder snel transpireert, en weert daarmee bovendien huisstofmijt.

Bovendien zorgen de veerkracht en de elasticiteit dat je niet wakker wordt wanneer je partner zich wat onstuimig omdraait – ook wel zo prettig!

Waar komt natuurlatex vandaan?

Natuurlatex is afkomstig van het sap van de rubberboom (Hevea brasiliensis). De rubberbomen worden aangesneden om het sap, oftewel rubberlatex, te verzamelen. Dit sap verwerkt men vervolgens om het natuurlijke latex te produceren dat Kipli gebruikt voor het maken van matrassen.

Beide kanten van het matras ondersteunen het lichaam op verschillende manieren – de een is niet beter dan de ander, maar wel meer of minder stevig. Daarnaast ventileren beide kanten uitstekend, waardoor zweten in je slaap tot het verleden hoort!

Natuurlijke materialen ademen beter dan synthetische materialen, waardoor warmte en vocht uitstekend worden afgevoerd. Hierdoor blijft het matras koeler en droger dan eentje van synthetisch materiaal, wat bijdraagt aan een comfortabele, gezonde slaapomgeving.

Ten slotte hebben natuurlijke matrassen vaak een lange levensduur en zijn ze doorgaans direct van hoogwaardige kwaliteit. Hoewel zo'n matras daardoor gemiddeld wat duurder is dan een synthetisch matras, kan het op de lange termijn een waardevolle investering zijn voor je gezondheid en welzijn.

Mijn ervaring met het Kipli-natuurlatexmatras

Ik ben onlangs verhuisd en mijn matras was eigenlijk al een tijd aan vervanging toe, maar mede door tijdgebrek sliep ik nog steeds op dat oude matras met een kuil in het midden.

Ik werd daardoor bijna elke ochtend wakker met pijn in mijn onderrug. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen dit matras aankwam.

Het matras werd bezorgd in een jute zak en was, zonder overdrijven, loodzwaar. Het matras weegt maar liefst ruim 60 kilo: hetzelfde als een gemiddelde wasmachine. Zorg daarom dat je hulp in huis hebt, want het omdraaien van het matras is bijna onmogelijk in je eentje.

Bedenk meteen op welke kant je wilt slapen: de harde of zachte kant. Ik koos de zachte kant en deze is niet superzacht, maar ook niet heel zacht: ideaal voor mij. Hier kom ik zo op terug.

Opgerold Kipli-matras in jutezak, op de grond. Bovenaanzicht.

Eenmaal in de slaapkamer liet ik het matras een paar uur op de grond liggen, waardoor het de juiste vorm aannam. Het matras ruikt nogal sterk, dus open je ramen. 🪟 De sterke geur werd na een paar dagen wat minder, maar de geur was na een paar weken pas helemaal weg.

Dankzij het Kiplimatras van natuurlatex heb ik de beste nachtrust. Het matras heeft de perfecte hardheid voor mij en ik heb nog nooit zo comfortabel gelegen. Het voelt alsof ik op een wolk slaap. Het natuurlijke materiaal voelt zacht aan en past zich perfect aan mijn lichaamsvorm aan.

Al met al ben ik zeer tevreden met mijn nieuwe matras van natuurlatex en raad ik het aan iedereen die op zoek is naar een comfortabele en duurzame slaapoplossing. Het heeft me geholpen mijn rugpijn te verminderen en ik slaap weer heerlijk.

Harde en zachte kant

Het Kiplimatras heeft een harde kant en een zachte kant. Je kiest zelf op welke kant je slaapt. Ik koos voor de zachte kant. Deze kant is niet superzacht, maar voelt voor mij net wat comfortabeler dan de harde kant.

De zachte kant voelt alsof je op een matrastopper ligt: het geeft lekker mee als ik erop ga liggen, maar het voelt niet alsof ik in een bak drijfzand wegzak. Het voelt een beetje als een zachte omhelzing!

Hardheidsindex

Het Kipli-natuurlatexmatras is gemaakt van twee lagen natuurlatex met verschillende dichtheden. Elke kant heeft een eigen hardheidsgraad. Op een schaal van 1 tot 10 (1 is extreem zacht en 10 is zeer hard), heeft het de zachte kant van het Kiplimatras een hardheidsgraad van 5 à 6 en de harde kant een hardheidsgraad van 7 à 8.

De harde kant heeft zeven comfortzones die je lichaam een passende mate van ondersteuning geven. Ik heb niet op de harde kant geslapen, maar ik kan je vertellen dat deze zachte kant niet superhard aanvoelde. Het komt echt aan op persoonlijke voorkeur.

De hardere kant van het matras biedt meer ondersteuning, omdat de structuur steviger en minder open is. Hierdoor zakt het lichaam minder diep in het matras, waardoor de wervelkolom beter wordt ondersteund en een natuurlijke houding kan aanhouden. Dit helpt rug- en gewrichtspijn te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen.

Door de stevigheid wordt het gewicht van het lichaam gelijkmatiger over het oppervlak verdeeld. Dit minimaliseert drukpunten en bevordert de bloedsomloop. Een harder matras is daarmee vooral gunstig voor mensen met een hoger lichaamsgewicht of voor diegenen die op hun rug of buik slapen.

Deze slaaphoudingen vragen om meer ondersteuning om de wervelkolom in een neutrale positie te houden en te voorkomen dat de heupen of schouders te diep in het matras wegzakken. Dat risico loop je als je een buik- of rugslaper bent, of wat steviger gebouwd bent en op de zachte kant gaat liggen.

Houd hoe dan ook rekening met het gewicht van het matras wanneer je je kant kiest: het matras omdraaien doe je niet zomaar!

Zijkant van Kipli-matras, Soft side label close-up

Onderhoud

Hoe langer je matras meegaat, hoe beter. Je matras gaat langer mee wanneer je deze goed onderhoudt. Eenvoudig onderhoud is belangrijk en dat is bij het Kiplimatras geen probleem. De tijk is gemaakt van 39% tencel en 61% biologisch katoen, en is afneembaar en wasbaar.

Behalve het wassen van de tijk, is het belangrijk om je matras elke maand een keer goed te stofzuigen en wekelijks te luchten. Luchten doe je door alle ramen te openen en al het beddengoed van je bed te halen. Hierdoor verwijder je vocht en geurtjes. Dit doe je ook al door je dekens terug te klappen. Bij mij is het een routinezaak inmiddels!

100 dagen proefslapen

Een matras is een investering en ik zou liegen als ik zou zeggen dat het Kiplimatras goedkoop is. Gelukkig kun je 100 dagen proefslapen. Bevalt het matras je niet na deze 100 dagen, dan haalt Kipli het matras op en krijg je je je geld terug. Besluit je het matras te houden, dan geniet je van maar liefst tien jaar garantie.

Alle geretourneerde matrassen worden bovendien door Kipli gedoneerd aan goede doelen. Als dat niet mooi staat! 🥰


Ervaringen met het Kipli-natuurlatexmatras

Het blijkt dat ik niet de enige ben die heerlijk slaapt op een Kiplimatras! Hieronder vind je reviews die ik heb gevonden. Niets dan lof, zo te zien.


Alternatieven voor het Kipli-natuurlatexmatras

Heb je niet het budget voor een Kiplimatras, of heb je geen behoefte aan twee hardheden? Geen probleem, hieronder vind je een aantal goede alternatieven.

#1 Hypnia Supreme Wellness matras

Dit matras van Hypnia geeft je ondersteuning waar je lichaam het nodig heeft, terwijl de toplaag ervoor zorgt dat je heerlijk zacht ligt – en dat voor een vriendelijke prijs!

Hypnia matras, zij-aanzicht

#2 EVE SLEEP ORIGINAL® HYBRID

Het Eve-matras heeft maar liefst 800 individueel verpakte pocketveren, met daar bovenop een ondersteunende en comfortabele laag van memory-schuim.

En dat met een garantie van maar liefst vijf jaar!

Eve matras, vooraanzicht

#3 M line Medic Motion

Heb je last van zware rug- en nekklachten? Dan is dit matras ideaal voor jou.

Dankzij de verschillende lagen schuim in dit matras, krijgt jouw lichaam de ondersteuning op de plaatsen waar het nodig is.

M-line matras, illustratie van de binnenkant

Kipli-natuurlatexmatras – conclusie

Dit natuurlatex matras van Kipli heeft me een heerlijke nachtrust bezorgd. Ik word uitgerust wakker, zonder pijn en ongemak – en niet in de bekende kuil, badend in zweet. Kortom: wat mij betreft, is het Kipli matras het beste matras waar ik ooit op geslapen heb.

Waar voordelen zijn, zijn meestal ook nadelen en ik zou liegen als ik zou zeggen dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. Het naar boven dragen van het matras was een vervelende klus, want het is enorm zwaar. Ook is dit matras niet voor mensen met een klein budget: het is een behoorlijke investering.

Maar zoals eerder al gezegd: hier staat een goede nachtrust tegenover en daar valt geen prijs op te plakken. Als je op zoek bent naar een duurzame, comfortabele en gezonde slaapomgeving, dan is een natuurlatex matras van Kipli zeker het overwegen waard.

Ik hoop dat deze review je heeft geholpen bij het maken van een keuze. Laat het ons vooral hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?