In 5 Stappen je Koelkast Schoonmaken

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Voorkom geurtjes

In 5 Stappen je Koelkast Schoonmaken

Geen leuke klus en meestal ook geen snelle klus, maar wel een noodzakelijke klus: het schoonmaken van je koelkast. Doe je het niet regelmatig, dan krijgt zelfs de beste koelkast nare geurtjes. Bacteriën en andere micro-organismen houden van viezigheid en planten zich razendsnel voort. Dat is iets wat je wilt voorkomen!

In dit artikel lees je hoe je in een paar eenvoudige stappen je koelkast schoonmaakt, wat je ervoor nodig hebt en andere handige tips.

Dit heb je nodig

Je hebt niets speciaals nodig om je koelkast schoon te maken. De meeste spullen heb je vast al in huis. Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet.

  • Afwasmiddel of allesreiniger
  • Warm water
  • Sponsje
  • Zachte doek
  • Eventueel een stofzuiger
Sponsjes met paarse bloemetjes

Stap 1: Koelkast leegmaken

Ben je net zoals mij, en stop je zonder enige organisatie alles in de koelkast, dan is het nu tijd om alles eruit te halen en straks opnieuw te organiseren. Het schoonmaken duurt niet lang, maar als het erg warm is, is het een goed idee om alles in een koeltas te doen.

Kijk ook meteen naar de houdbaarheidsdata en gooi alles weg wat echt niet meer eetbaar is. Denk hierbij aan slappe groente, slijmerige komkommers en geopende pakken sap. Is er meer bedorven dan je verwachtte? Controleer dan de temperatuur van je koelkast. Is deze te hoog, dan blijven je etenswaren minder lang vers.

Stap 2: Vuil verwijderen

Liggen er veel kruimels in je koelkast, dan is het een goed idee om met het kleine borsteltje van je stofzuiger even snel door de koelkast heen te gaan. Een kruimeldief is een andere optie. Haal ook meteen alle glazen plankjes uit je koelkast.

Vriezer ontdooien?

Heb je een koelvriescombinatie, dan is het een goed idee om de vriezer elke zes maanden te ontdooien. Wanneer de koelelementen bedekt zijn met een dikke laag ijs, moet de vriezer harder werken om te vriezen. Dit betekent niet alleen een hogere energierekening, maar je vriezer zal ook sneller slijten en daardoor minder lang meegaan. 

Sommige vriezer hoef je niet zelf te ontdooien. Je leest meer over hoe je jouw vriezer ontdooit in de gebruiksaanwijzing. 

Stap 3: Schoonmaken

De plankjes en eventuele bakjes maak je eenvoudig schoon in de wasbak. Maak de binnenwanden van de koelkast schoon met een sopje van heet water en afwasmiddel of allesreiniger. Hardnekkige vlekken behandel je door ze te laten weken en daarna te schrobben.

De afvoer van je koelkast kan ook behoorlijk vies worden. Prik deze eventueel door en doe een druppeltje chloor in het gaatje van de afvoer.

Stap 4: Drogen

Droog de binnenwanden, plankjes en bakjes goed af met een droge doek.

Stap 5: Alles terugleggen

Leg nu alles terug, maar doe dit op een strategische manier! Je koelkast werkt alleen optimaal wanneer er een goede luchtcirculatie is. Een goede circulatie bereik je alleen wanneer er voldoende ruimte in je koelkast is. Leg dus niet alles op een stapel midden in je koelkast!

Gebruik de lade voor groente en fruit. De onderste of middelste plank voor verse producten zoals vlees en vis en alle andere producten leg je op de bovenste plank.

koelkast in keuken

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen en heb je nu een heerlijk frisse en schone koelkast! Wat is jouw ultieme tip? Laat het ons weten door hieronder een berichtje achter te laten  🥶

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg
Productexpert

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.