Hoe Kan Ik Koffiebonen Malen voor de Perfecte Kop Koffie?

Zelf je boontjes doppen? Nee, zelf je boontjes malen.

Mijn koffie-expertise was voor lange tijd beperkt tot een Senseo-apparaat. Ik proef natuurlijk buiten de deur wel eens een echte, goede kop koffie, maar stond er nooit bij stil dat je dat ook thuis kan proberen. Tot dat lampje eens ging branden: ik kan ook zelf koffie malen! 💡
Een heerlijke kop koffie heeft al bijna iets magisch. Stel je dan eens voor hoe het is als je die van begin tot eind zelf gemaakt hebt. Waarschijnlijk wil je die beleving ook meemaken en lees je daarom dit artikel. Dan ben je op de juiste plaats: je komt er hier namelijk achter hoe je koffiebonen zelf perfect maalt.

Dit heb je allemaal nodig om koffie te malen
Koffie malen is een belangrijk onderdeel van het hele koffie proces. Om de koffie ook daadwerkelijk te zetten heb je meer producten nodig. In deze tekst wordt uitgelicht wat je nodig hebt om koffiebonen te malen. Hier alvast een lijstje:
- Verse koffiebonen
- Koffiemolen
- Een snufje research
Weet wat voor koffie je maakt
De maalgraad kan je kop koffie geweldig maken of juist laten mislukken. De aanbevolen maalgraad verschilt enorm per koffiesoort! Zoek daarom van tevoren op wat past bij de koffie die je uiteindelijk zet.
Stap 1: Kies de juiste bonen
Het klinkt eenvoudig: “Kies de juiste bonen.” Maar welke bonen vallen in die categorie? Om te beginnen kies je verse bonen. Oude, smaakloze bonen leiden tot muffe, smaakloze koffie … en dat willen we niet.
Haal je bonen daarnaast bij een gespecialiseerde winkel als dat kan. Het personeel daar kan je ook meteen goed adviseren.
Sta er naderhand ook bij stil hoe je je koffiebonen bewaren moet. Heb je dit geregeld? Zet dan je bonen klaar om door te gaan naar de volgende stap.

Stap 2: Gebruik een goede molen
De wereld van koffiemolens is groter dan je misschien zou denken. Gebruik daarom een molen die bij jou en de koffie past. Het belangrijkste is dat de molen je koffie consistent kan malen.
Een handmolen is het meest budgetvriendelijk en maalt bonen op een consistente wijze. Het enige nadeel: handmatig koffiebonen malen is een tijdrovend klusje. Een elektrische molen doet het werk een stuk sneller, maar kost iets meer en maalt vaak minder consistent.
Dan zijn er ook nog mesjes en maalschijven. Over het algemeen kun je beter voor maalschijven kiezen. Daar bovenop zijn er ook nog eens allerlei soorten maalschijven. Nu laat de Consumentenbond weten dat deze verschillende soorten niet echt merkbare verschillen opleveren, maar dat valt nog te betwisten.
Stap 3: Pas de juiste maalgraad toe
Simpel gezegd: hoe fijn wil je de koffie malen? De ene soort koffie wordt het lekkerst door een erg fijne maling, terwijl de ander weer het best op smaak komt bij een grove maling.
De exacte afstelling is ook een kwestie van smaak. Zelfs de beste koffiemolen kan niet inschatten wat voor koffie je wilt. Zorg dus dat je een idee hebt van hoe je je koffie graag drinkt en probeer eens iets uit om erachter te komen hoe je dit kunt bereiken.
Maal overigens niet te veel in één keer. Als de bonen eenmaal gemalen zijn, verliezen ze snel hun versheid. Om de meeste smaak te behouden, maal je dus het liefste alleen genoeg voor de koffie die je op korte termijn (24 tot 48 uur) gaat zetten.

Stap 4: Zet en proef de koffie
Deze stap is niet nodig om koffiebonen te malen, maar wél om te reflecteren. Door je zelfgemalen koffie te proeven, merk je het snelst of je tevreden bent en wat je eventueel anders wil doen.
Daarnaast wil je natuurlijk ook genieten van het harde werk dat je hebt geleverd om een kop koffie te kunnen maken!
Conclusie
Met kennis en oefening kom je waarschijnlijk al een heel eind. Gelukkig proef je in de tussentijd een heleboel koppen koffie. De ene zal lekkerder zijn dan de andere, maar je hebt het wél helemaal zelf gemaakt.
Heb jij weleens geëxperimenteerd met volledig zelf koffie maken, of nog niet? Deel je ervaring in de reacties! 👇