Hoe makkelijk het gebruik van bijvoorbeeld een Nespresso ook is, laatst stond ik weer eens te twijfelen bij de afvalbak op kantoor. Waar gooi ik mijn gebruikte Nespressocupjes in als ik mijn afval correct wil scheiden? Horen koffiecups bij plastic afval?

Natuurlijk wilde ik het milieu zoveel mogelijk sparen, dus besloot ik dit uit te zoeken. Hier lees je mijn bevindingen.

Moeten koffiecups bij het plastic afval?

Een kort en bondig antwoord daarop is: nee!  De cups bevatten namelijk aluminium. Dit kun je recyclen. Hoe je dat doet? Lees verder!

Ben jij ook fan van het gebruiksgemak van koffiecups? Zowel Tassimo als Nespresso maken hiervan gebruik. Je stopt deze in het Tassimo of Nespresso-apparaat en met 1 druk op de knop staat de koffie klaar. 

Heel makkelijk dus! Echter gebruik je wel voor elk kopje koffie een cupje dat je vervolgens weggooit. Stof tot nadenken, lijkt me!

Waar zijn koffiecups van gemaakt?

De cupjes zijn gemaakt van twee materialen: aluminium en plastic. Zowel metaal als plastic wordt verzameld in aparte afvalbakken.

Dit leidt tot een dilemma als je de cupjes correct wilt scheiden. Dit wil je graag omdat zowel aluminium als plastic waardevolle grondstoffen zijn. 

Omdat je zelf niet handmatig het aluminium van het plastic kunt scheiden, is het correct weggooien van de cupjes via de gebruikelijke weg eigenlijk onmogelijk.

De correcte afvalbak is dan het restafval, waarbij de grondstoffen niet opnieuw worden gebruikt. Heel zonde als je het mij vraagt!

Recyclen via Nespresso

Nespresso ziet het afvalprobleem gelukkig ook in. Op hun website geven ze aan dat aluminium oneindig te recyclen is en we dat dus ook vooral moeten doen. 

Niet alleen het cupje wordt hergebruikt. Ook de koffieresten krijgen een tweede leven, bijvoorbeeld als compost op een boerderij.

Nespresso heeft een recyclesysteem ontwikkeld waarvan je gratis gebruik kunt maken. Zakelijke klanten die meer dan 3000 cups per maand verbruiken, krijgen een Nespresso-recyclecontainer op de zaak.

Mensen die iets minder cupjes gebruiken, bestellen een recyclezak op de website. Wanneer de zak vol is, kun je die op onderstaande manieren bij Nespresso terecht laten komen:

Er is zelfs een recylewinactie in het leven geroepen om het recyclen aan te moedigen. Applaus voor Nespresso!

Gebouw van Nespresso

Recyclen via Tassimo

Ook Tassimo erkent het afvalprobleem dat de koffiecups (TDISCS genoemd) veroorzaken.

In het Verenigd Koninkrijk hebben zij hiervoor ook een recycle systeem systeem opgezet genaamd Terracycle. Hiermee recycle je de TDISCS volgens een vergelijkbaar systeem als dat van Nespresso. 

Helaas is Terracycle nog niet in Nederland beschikbaar. Tassimo verwijst hun klanten naar reguliere recyclepunten. Hopelijk is Terracycle in de toekomst ook in Nederland mogelijk!

Andere opties dan recyclen

Recyclen is natuurlijk goed, maar het probleem valt ook anders op te lossen. Wat dacht je van minder afval produceren door de cups te hergebruiken, of herbruikbare cups te kopen en zelf te vullen?

Hervullen Nespressocups

Je kunt een gebruikte reguliere Nespressocup eenvoudig hervullen en opnieuw gebruiken. Zie onderstaande video voor instructies! ⬇️

Je kunt ook navulbare cups aanschaffen. Op deze manier hoef je maar een paar cups aan te schaffen die je eindeloos kunt hergebruiken. Goed voor het milieu en je portemonnee! 

Bol.com verkoopt bijvoorbeeld een setje waarmee je ook makkelijk het aluminiumfolie kunt sealen.

There is no such thing as "away". When we throw anything away, it must go somewhere.

– Annie Leonard, Proponent of Sustainability

Verbannen koffiecups

Afval dat niet wordt geproduceerd hoeft ook niet te worden gerecycled. Het recyclen van afval kost natuurlijk ook veel energie.

Om deze reden gaan er steeds meer stemmen op om het gebruik van koffiecups helemaal in de ban te doen. De stad Hamburg heeft zelfs al in 2016 een verbod uitgeroepen op het gebruik en verkoop ervan.

Dit zou natuurlijk de meest milieuvriendelijke optie zijn. Als men dan ook nog stopt met de productie van luwakkoffie en alle koffie fairtrade wordt verbouwd, dan zijn we aardig op weg naar koffie die goed is voor mens, dier en milieu. Dat lijkt mij een nobel streven.

Conclusie

Nu weet je dat het eigenlijk beter is koffie zonder cupjes te maken, maar stiekem wist je dat hopelijk al. Mocht je toch voor het gebruiksgemak van Nespresso of Tassimo blijven kiezen, dan hoop ik dat je de cups zult recyclen of zelfs gaat navullen. 

Ik heb besloten voorlopig voor de laatste optie te kiezen. Dat scheelt mij ook een hap uit mijn maandelijkse budget bij de Nespressowinkel!

Laat mij hieronder weten welke keuze jij hebt gemaakt om een steentje bij te dragen aan een iets betere wereld! 🌱❤️

Was dit artikel behulpzaam?