5 Manieren om Koffiedik te gebruiken

koffiedik gebruiken
Axl Crompvoets

Axl Crompvoets

Axl is sinds onze oorsprong redacteur bij Paarshuis. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het creëren & onderhouden van relaties met blogs, journalisten en andere websites. In zijn vrije tijd sport hij veel en bereidt hij zich voor om volgend jaar verder toegepaste psychologie te studeren aan de Hogeschool van Amsterdam.

Inhoudsopgave

We leven in een tijd waarin we steeds meer doeleinden vinden voor afval. Dat geldt ook voor koffiedik! Misschien sta je er niet bij stil na het zetten van een van je favoriete koffiesoorten, maar het koffiedik die we normaal gesproken weggooien heeft tal van voordelen! 

Koffiedik is de achtergebleven koffiedrab waar we niet naar omkijken als ons kopje koffie leeg is. In dit artikel leer je 5 handige manieren om koffiedik te gebruiken.

1. Neutraliseren van vieze luchtjes

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar koffiedik kan vieze luchtjes absorberen en neutraliseren. Dat komt omdat er nitrogeen (stikstof) in koffiedik zit. Dit bestrijdt luchtjes wanneer deze in aanraking komen met koolstof.

stank

Dit is wat je kunt proberen: plaats een bakje met gebruikt koffiedik op een plek waar je last hebt van luchtjes. Dit kan in de buurt zijn van je prullenbak of wasmand. Het op verschillende manieren te gebruiken, dus probeer eens waar het werkt!

Als je een stevige sok met vochtig koffiedik vult, kan je deze bijvoorbeeld in je kledingkast hangen of in je sporttas plaatsen als luchtverfrisser.

2. Biologisch schoonmaakmiddel

Koffiedik heeft een grove structuur, waardoor het geschikt is om aangekoekte resten in je pan weg te schrobben. Het heeft ook een antibacteriële werking waardoor je dubbel aan het schoonmaken bent!

Als je liever niet met schoonmaakmiddelen werkt, dan is dit een logische vervanging. Probeer ook eens je wasbak ermee schoon te maken. Zeker als je een vettige pan hebt schoongemaakt, blijft het vet hangen in je wasbak. Koffiedik is van alle markten thuis!

Zo een beetje het enige wat je er niet mee kunt doen, is koffievlekken verwijderen. 😉

3. Verjongend gezichtsmasker

Koffiedik werkt uitstekend als gezichtsmasker, omdat de cafeïne die aanwezig is je huid een natuurlijke boost geeft. Hierdoor glanst je huid en is hij beter beschermd tegen invloeden zoals droge lucht of de felle zon.

4. Meststof voor in de tuin

De meeste tuingronden beschikken niet over alle essentiële voedingstoffen waardoor planten optimaal en sterk groeien. De planten zuigen dan snel alle voedingsstoffen uit de grond. Deze voedingsstoffen kun je gelukkig aanvullen met koffiedik.

Gooi de koffiedik simpelweg dichtbij de planten. Na enige tijd zul je merken dat vooral in de koudere maanden je planten steviger groeien. In koffiedik zitten namelijk een aantal mineralen die plantengroei stimuleren – nitrogeen, calcium, ijzer en fosfor.

Ook helpt koffiedik om zware metalen te absorberen die misschien aanwezig zijn in de grond. Dat is niet het enige, koffiedik trekt ook wormen aan die je biodiversiteit in je grond en tuin bevorderen.

5. Bestrijden van slakken

Als je groene vingers hebt is een van de grote ergernissen dat slakken je planten of gewassen opeten. We hebben hier een hele simpele oplossing voor. Bestrooi om de planten een royale laag koffiedik. Dit vormt een natuurlijke barrière tegen een slakkenplaag.

slak

Je hoeft je daardoor een stuk minder zorgen te maken dat jouw planten langzaam worden weg gegeten. Je slaat twee vliegen in één klap, want zoals in tip 3 staat is koffiedik ook een natuurlijke meststof!

Conclusie

Er zijn zoveel manieren waarop je koffiedik kunt gebruiken. Het is inmiddels dan ook duidelijk dat koffiebonen bewaren niet stopt na het zetten van de koffie: ook je koffiedik bewaar je voor alle bovenstaande toepassingen!

Als je ervaring hebt met een van onze tips of iets nieuws met ons wil delen dan horen we dat graag! Dan kunnen we ons lijstje weer aanvullen met nieuwe tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *