5 Manieren om Koffiedik te gebruiken

Axl Crompvoets

Geschreven door: Axl Crompvoets

Het is bijna net zo veelzijdig als witte azijn.

5 Manieren om Koffiedik te gebruiken

We leven in een tijd waarin we steeds meer doeleinden vinden voor afval. Dat geldt ook voor koffiedik! Misschien sta je er niet bij stil na het zetten van een van je favoriete koffiesoorten, maar het koffiedik die we normaal gesproken weggooien heeft tal van voordelen! 

Koffiedik is de achtergebleven koffiedrab waar we niet naar omkijken als ons kopje koffie leeg is. In dit artikel leer je 5 handige manieren om koffiedik te gebruiken.

Gebruik je koffiecups?

Deze zijn redelijk makkelijk te openen na gebruik, zodat je het koffiedik eruit kunt halen. Snij met een schaar of keukenmesje het aluminium- of plasticfolie weg. Zo kun je het koffiedik er makkelijk uitlepelen. Een ander voordeel is dat je de overgebleven cupjes weer kunt recyclen bij het plastic afval!

1. Neutraliseren van vieze luchtjes

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar koffiedik kan vieze luchtjes absorberen en neutraliseren. Dat komt omdat er nitrogeen (stikstof) in koffiedik zit. Dit bestrijdt luchtjes wanneer deze in aanraking komen met koolstof.

Dit is het proberen waard: plaats een bakje met gebruikt koffiedik op een plek waar je last hebt van luchtjes. Dit kan in de buurt zijn van je prullenbak of wasmand. Het op verschillende manieren te gebruiken, dus probeer eens waar het werkt!

GIFje van iemand die stank wegzwaait

Als je een stevige sok met vochtig koffiedik vult, kan je deze bijvoorbeeld in je kledingkast hangen of in je sporttas plaatsen als luchtverfrisser.

2. Biologisch schoonmaakmiddel

Koffiedik heeft een grove structuur, waardoor het geschikt is om aangekoekte resten in je pan weg te schrobben. Het heeft ook een antibacteriële werking waardoor je dubbel aan het schoonmaken bent!

Als je liever niet met schoonmaakmiddelen werkt, dan is dit een logische vervanging. Probeer ook eens je wasbak ermee schoon te maken. Zeker als je een vettige pan hebt schoongemaakt, blijft het vet hangen in je wasbak. Koffiedik is van alle markten thuis!

Zo een beetje het enige wat je er niet mee kunt doen, is koffievlekken verwijderen. 😉

3. Verjongend gezichtsmasker

Koffiedik werkt uitstekend als gezichtsmasker, omdat de cafeïne die aanwezig is je huid een natuurlijke boost geeft. Hierdoor glanst je huid en is hij beter beschermd tegen invloeden zoals droge lucht of de felle zon.

4. Meststof voor in de tuin

De meeste tuingronden beschikken niet over alle essentiële voedingstoffen waardoor planten optimaal en sterk groeien. De planten zuigen dan snel alle voedingsstoffen uit de grond. Deze voedingsstoffen kun je gelukkig aanvullen met koffiedik.

Gooi het koffiedik dichtbij de planten. Na enige tijd merk je dat vooral in de koudere maanden je planten steviger groeien. In koffiedik zitten namelijk een aantal mineralen die plantengroei stimuleren – nitrogeen, calcium, ijzer en fosfor.

Ook helpt koffiedik om zware metalen te absorberen die misschien aanwezig zijn in de grond. Dat is niet het enige, koffiedik trekt ook wormen aan die je biodiversiteit in je grond en tuin bevorderen.

5. Bestrijden van slakken

Als je groene vingers hebt is een van de grote ergernissen dat slakken je planten of gewassen opeten. We hebben hier een hele simpele oplossing voor. Bestrooi om de planten een royale laag koffiedik. Dit vormt een natuurlijke barrière tegen een slakkenplaag.

Je hoeft je daardoor een stuk minder zorgen te maken dat jouw planten langzaam worden weg gegeten. Je slaat twee vliegen in één klap, want zoals in tip 3 staat is koffiedik ook een natuurlijke meststof!

Conclusie

Er zijn zoveel manieren waarop je koffiedik kunt gebruiken. Het is inmiddels dan ook duidelijk dat koffiebonen bewaren niet stopt na het zetten van de koffie: ook je koffiedik bewaar je voor alle bovenstaande toepassingen!

Als je ervaring hebt met een van onze tips of iets nieuws met ons wil delen dan horen we dat graag! Dan kunnen we ons lijstje weer aanvullen met nieuwe tips.

Was dit artikel behulpzaam?

Axl Crompvoets

Axl Crompvoets

Axl is sinds onze oorsprong redacteur bij Paarshuis. In zijn vrije tijd sport hij veel en studeert hij toegepaste psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram