Oei, je knoeit je cold brew koffie op je hemd of shirt terwijl je net naar je werk wil gaan. Je hebt de hele ochtend al haast en besluit snel van shirt te wisselen en de deur uit te gaan.

De koffievlek droogt thuis op, waardoor het moeilijker is om deze uit de kleding te verwijderen. Niet getreurd, want koffievlekken verwijder je makkelijk als je onze 11 tips volgt!

Let op!

Na het volgen van één van deze tips is het altijd zaak je kleding zo snel mogelijk in de was te doen! Hierdoor geef je de koffievlek minder kans om achter te blijven in je mooie kledingstuk.

Tips om effectief koffievlekken te verwijderen

1. Stromend water

Als het mogelijk is, is het van belang de koffievlek eerst onder de stromende kraan te houden. Dat hoeft niet lang, want je hebt natuurlijk haast, een paar seconden volstaat. Hierdoor blijft de koffievlek vochtig waardoor het makkelijker is deze later te verwijderen.

Mocht je daar simpelweg geen tijd voor hebben, dan is dat geen ramp. Ook zonder de koffievlek nat te houden kun je deze verwijderen!

2. Strooi zout!

Bedek de koffievlek zo snel mogelijk met een grote hoeveelheid fijn zout. Als je dit hebt in laten trekken, veeg je het overtollige zout weg. De zichtbaarheid van de vlek wordt minder, omdat het zout de koffie ‘’opzuigt’’. Hierdoor wordt ook voorkomen dat de koffievlek zich verspreidt.

Potje zout

3. Baking soda

Als je weer thuis bent, kun je baking soda gebruiken om de koffievlek voor te bereiden op de wasmachine. 

Dit is wat je doet: 

  1. Maak de opgedroogde koffievlek nat met lauw water
  2. Besprenkel de koffievlekken met baking soda en laat dit langzaam intrekken
  3. Wanneer dit half is opgedroogd zal je de vlek makkelijker uit je kleding wassen!

4. Sodawater

Soda- of bruiswater kan door het koolzuurgas een deel van de vlek verwijderen. Leg je kledingstuk in een emmer en giet het sodawater over de vlek heen. Als je vervolgens blijft wrijven en gieten, zie je al snel het resultaat!

5. Babypoeder

Als je geen baking soda in huis hebt, is babypoeder een goed alternatief. Net als baking soda zuigt babypoeder het vocht uit de koffievlek, waardoor de zichtbaarheid van de vlek afneemt.

Veeg na het absorberen het babypoeder weg, spoel de overgebleven vlek met warm water en maak het klaar voor een spoelbeurt in de wasmachine!

6. Deppen met alcohol

Een iets agressievere, maar wel effectieve methode tegen koffievlekken is het deppen met alcohol. Dat kan ontsmettingsalcohol zijn of sterke en doorzichtige drank zoals vodka. De alcohol laat je vervolgens opdrogen, waarna je je kledingstuk in de wasmachine doet.

7. Azijn

Met deze tip gebruik je azijn. Let er wel op dat je een doorzichtige azijn gebruikt, omdat je anders de vlek niet weg krijgt. Het stinkt eventjes, zeker omdat je het minimaal één uur moet laten intrekken, maar na het wassen zul je merken dat het grootste gedeelte van de vlek niet meer te zien is.

8. Natte doekjes

Dit kunnen natte keuken- of babydoekjes zijn. Deze kunnen niet alleen de vlek absorberen, maar de zeep en ontsmettingsmiddeltjes zorgen ervoor dat deze minder zichtbaar wordt. Als je meerdere natte doekjes op de koffievlek legt, dan blijft de vlek vochtig waarna hij er makkelijker uit te wassen is.

9. HG Vlekweg

Met dit product is het écht makkelijk om een vlek te verwijderen. Behandel eerst een klein en onopvallend deel van de stof om de kleurechtheid te testen. Los dit middeltje vervolgens op in warm water en giet het over de koffievlek heen.

Laat dit zo’n 30 minuten inweken. Hierna zie je dat dit product zijn naam eer doet: de vlek is weg!

10. Breng wasmiddel aan op de vlek

Misschien heb je het weleens gezien: een vochtige koffievlek even doorspoelen met water en vervolgens wasmiddel op de vlek wrijven. Als je dit doet, bereid je de koffievlek goed voor op een wasbeurt. Je zult zien dat na de wasbeurt de vlek echt verdwenen is.

11. Overgieten met bier

Probeer dit alleen met donkere kledingstukken! Net als het sodawater heeft bier een hoog koolzuurgehalte, wat de vlek voor een gedeelte absorbeert. Was je kledingstuk vervolgens wel goed in de wasmachine, zodat de geur en kleur van het bier weg is!

Conclusie

Als je haast hebt zijn er gelukkig genoeg middeltjes die je uit de brand kunnen helpen met een vervelende koffievlek. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk middeltjes te verwerken die iedereen thuis heeft liggen.

Misschien is het echter een goed idee wat meer tijd in te plannen voor jezelf en te genieten van je koffie. Zo kun je om te beginnen eens een poging wagen tot het bereiden van slow coffee. ⏳

Heb je meer tips voor ons om koffievlekken te verwijderen of eerdere ervaringen met onze tips? Dat horen we heel graag hieronder in een reactie!

Was dit artikel behulpzaam?