Je koffiezetapparaat schoonmaken en/of ontkalken is een typisch klusje om uit te stellen. Ik denk dan zelf ook al snel: “dat doe ik in het weekend wel.” Voor ik het weet ben ik alweer weken verder, maar dat koffiezetapparaat ontkalkt zichzelf maar niet. 😛

Je zult dus zelf aan de slag moeten! Gelukkig is het ontkalken met de juiste methode zo gebeurd. Lees hier hoe je snel en grondig het koffiezetapparaat een goede ontkalkbeurt geeft.

Hoe ontkalk je je koffiezetapparaat?

Om je koffiezetapparaat te ontkalken, vul je het waterreservoir met een mengsel van gelijke delen water en azijn of gebruik een specifieke ontkalker. Laat het mengsel door het apparaat lopen, alsof je koffie zet, en herhaal dit proces indien nodig. Spoel daarna het apparaat meerdere keren door met schoon water om alle resten van de ontkalker te verwijderen.

Zelfs het beste koffiezetapparaat, filterkoffiezetapparaat of koffiezetapparaat met bonen moet af en toe ontkalkt worden. Men adviseert dan ook om je koffiezetapparaat eens per maand te ontkalken. Dat zal niet bij iedereen op de maandelijkse kalender ingepland staan, maar probeer het toch regelmatig te doen.

Het regelmatig ontkalken van je koffiezetapparaat is essentieel voor zowel de smaak van je koffie als de levensduur van het apparaat. Door ontkalking voorkom je dat kalkaanslag in de koffie terechtkomt, zorgt je voor vollere kopjes koffie op de juiste temperatuur, verminder je het lawaai van het apparaat en voorkomt dure reparaties door kalkschade.

Benodigdheden voor het ontkalken

Het is een vrij simpel werkje dat zo gebeurd is. Je hebt er dan ook niet veel voor nodig. Verzamel de volgende benodigdheden:

Je kunt uit drie verschillende soorten ontkalkingsmiddel kiezen: een merkspecifiek ontkalkingsmiddel, een universele ontkalker of azijn.

Een ontkalkingsmiddel van hetzelfde merk als je koffiezetapparaat of een universele ontkalker zijn eigenlijk de verstandigste opties. Daarmee hoef je ook minder na te spoelen. Azijn kan aangelengd gebruikt worden.

Wees voorzichtig met azijn

Je kunt azijn als ontkalk- en schoonmaakmiddel gebruiken, maar het blijft een sterk product met een hoge zuurtegraad. Verdun de azijn dus altijd met water! Gebruik een verhouding van één derde azijn en twee derde water als je voor azijn kiest.

Het ontkalkingsproces voor koffiezetapparaten is over het algemeen hetzelfde, ongeacht het type koffie dat je gebruikt. Of je nu gemalen koffie, bonen of capsules gebruikt, de focus ligt op het verwijderen van kalkaanslag uit het waterreservoir en de interne leidingen.

Gebruik een geschikte ontkalker en volg de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat. Regelmatig ontkalken, ongeveer elke drie maanden, is essentieel voor alle soorten koffiezetapparaten.

Ook de hardheid van het water speelt een rol, zo schrijft Melissa Damerell op Quora: "Er zijn een paar factoren. De kwaliteit van het water en de mineralen die het bevat, zijn een enorme factor. Hoe harder het water, hoe vaker ontkalken nodig is."

Koffiepot en waterkoker op aanrecht bij raam

Stap 1: Maak je koffiezetapparaat leeg

Haal het filter en oude koffieresten uit het apparaat. Het ontkalkingsmiddel kan anders niet goed door het koffiezetapparaat lopen. Check dus ook of er niet toevallig wat resten van na het koffiemalen of filterkoffie naast of onder het filter terecht is gekomen. 

Stap 2: Spoel de koffiepot en waterreservoir om

Je hebt al een streepje voor als je begint met een zo leeg en schoon mogelijk koffiezetapparaat. Spoel de koffiepot even uit. Doe hetzelfde met het waterreservoir. 

Zorg dat je al het water ook weer weggooit na het spoelen, anders heb je het apparaat in de vorige stap voor niets geleegd.

Stap 3: Bereid het ontkalkingsmiddel voor

Gebruik je een ontkalkingsmiddel van een universeel merk of die van je koffiezetapparaat? Kijk dan op de verpakking bij de instructies of je dit nog moet mengen met water en hoeveel. Als je azijn gebruikt, doe dan één deel azijn en twee delen water in de koffiepot. 

Stap 4: Ontkalk de koffiemachine

Giet het ontkalkingsmengsel dat je voorbereid hebt in het waterreservoir. Zet je koffiezetapparaat aan alsof je koffie gaat zetten. Het ontkalkingsmiddel loopt nu door de onderdelen van je apparaat en gaat de strijd aan met alle kalk.

Denk je dat één ronde niet genoeg is? Dan kun je dit proces nog een keer doorlopen, maar doe dit alleen als je een ontkalker gebruikt. Azijn is een stuk agressiever en kun je beter niet te lang of vaak door je koffiezetapparaat laten stromen.

Koffie in een wit-goud kopje

Stap 5: Spoel je koffiezetapparaat na

Welk ontkalkingsmiddel je ook gebruikt, je zult het koffiezetapparaat grondig moeten naspoelen. Schoonmaakresten of azijnsmaak maakt de koffie er niet beter op.

Spoel dus weer de koffiepot en het waterreservoir goed uit. Vul daarna het reservoir weer aan. Laat het koffiezetapparaat een paar keer lopen – zonder dat je er koffie bij doet, natuurlijk. Je bent nu klaar met ontkalken!

Onderhoud

Om kalkaanslag te voorkomen, is het aan te raden je koffiezetapparaat regelmatig met een ontkalker te reinigen. Een andere effectieve methode is het installeren van een waterfilter; dit filtert de kalk uit je kraanwater, waardoor de hardheid van het water geen invloed meer heeft op de kwaliteit van je koffie.

Voor dagelijks onderhoud, leeg en spoel het waterreservoir en de koffiehouder na elk gebruik. Dit helpt kalkopbouw te minimaliseren en verlengt de levensduur van je apparaat.

Zelf heb ik deze gewoonte ingebouwd, aangezien ik soms een tijdje geen gebruik maak van m'n apparaat, een uitgelezen kans voor kalkaanslag!

Ieder koffiezetapparaat moet er aan geloven, van een volautomatische koffiemachine tot inbouwkoffiemachines.

Conclusie

Met een ontkalkt koffiezetapparaat geniet je langer van een gezonde machine én lekkere koffie. Wil je een ander soort koffiezetapparaat zoals een Dolce Gusto ontkalken? Dat is vaak nóg makkelijker: je koopt het ontkalkingsmiddel kant-en-klaar in een flesje!

Vind jij het koffiezetapparaat ontkalken een vervelend klusje of doe je het desondanks regelmatig? Welk ontkalkingsmiddel gebruik je het liefst? Laat het ons in een reactie weten!

Was dit artikel behulpzaam?