Je koffiezetapparaat schoonmaken en/of ontkalken is een typisch klusje om uit te stellen. Ik denk dan zelf ook al snel: “dat doe ik in het weekend wel.” Voor ik het weet ben ik alweer weken verder, maar dat koffiezetapparaat ontkalkt zichzelf maar niet. 😛

Je zult dus zelf aan de slag moeten! Gelukkig is het ontkalken met de juiste methode zo gebeurd. Lees hier hoe je snel en grondig het koffiezetapparaat een goede ontkalkbeurt geeft.

Zelfs het beste koffiezetapparaat moet af en toe ontkalkt worden. Men adviseert dan ook om je koffiezetapparaat eens per maand te ontkalken. Dat zal niet bij iedereen op de maandelijkse kalender ingepland staan, maar probeer het toch regelmatig te doen.

Ontkalken verlengt de levensduur van je koffiezetapparaat namelijk en de smaak van je dagelijkse kop koffie gaat er op vooruit. Dat is de moeite toch wel waard, of niet?

Dit heb je nodig om het koffiezetapparaat te ontkalken

Het is een vrij simpel werkje dat zo gebeurd is. Je hebt er dan ook niet veel voor nodig. Verzamel de volgende benodigdheden:

Je kunt uit 3 verschillende soorten ontkalkingsmiddel kiezen: een merkspecifiek ontkalkingsmiddel, een universele ontkalker of azijn.

Een ontkalkingsmiddel van hetzelfde merk als je koffiezetapparaat of een universele ontkalker zijn eigenlijk de meest verstandige opties. Daarmee hoef je ook minder na te spoelen. Azijn kan aangelengd gebruikt worden.

Wees voorzichtig met azijn

Je kunt azijn als ontkalk- en schoonmaakmiddel gebruiken, maar het blijft een sterk product met een hoge zuurtegraad. Leng de azijn dus altijd aan met water! Gebruik een verhouding van één derde azijn en twee derde water als je voor azijn kiest.

Koffiepot en waterkoker op aanrecht bij raam

Stap 1: Maak je koffiezetapparaat leeg

Haal het filter en oude koffieresten uit het apparaat. Het ontkalkingsmiddel kan anders niet goed door het koffiezetapparaat lopen. Check dus ook of er niet toevallig wat resten van na het koffie malen of filterkoffie naast of onder het filter terecht is gekomen. 

Stap 2: Spoel de koffiepot en waterreservoir om

Je hebt al een streepje voor als je begint met een zo leeg en schoon mogelijk koffiezetapparaat. Spoel de koffiepot even uit. Doe hetzelfde met het waterreservoir. 

Zorg dat je al het water ook weer weggooit na het spoelen, anders heb je het apparaat in de vorige stap voor niks geleegd.

Stap 3: Bereid het ontkalkingsmiddel voor

Gebruik je een ontkalkingsmiddel van een universeel merk of die van je koffiezetapparaat? Kijk dan op de verpakking bij de instructies of je dit nog moet mengen met water en hoeveel. 

Als je azijn gebruikt, doe dan één deel azijn en twee delen water in de koffiepot. 

Stap 4: Ontkalk de koffiemachine

Giet het ontkalkingsmengsel dat je voorbereid hebt in het waterreservoir. Zet je koffiezetapparaat aan alsof je koffie gaat zetten. Het ontkalkingsmiddel loopt nu door de onderdelen van je apparaat en gaat de strijd aan met alle kalk.

Denk je dat één ronde niet genoeg is? Dan kun je dit proces nog een keer doorlopen, maar doe dit alleen als je een ontkalker gebruikt. Azijn is een stuk agressiever en kun je beter niet te lang of vaak door je koffiezetapparaat laten stromen.

Koffie in een wit-goud kopje

Stap 5: Spoel je koffiezetapparaat na

Welk ontkalkingsmiddel je ook gebruikt, je zal het koffiezetapparaat grondig moeten naspoelen. Schoonmaakresten of azijnsmaak maakt de koffie er namelijk niet beter op.

Spoel dus weer de koffiepot en het waterreservoir goed uit. Vul daarna het reservoir weer aan. Laat het koffiezetapparaat een paar keer lopen – zonder dat je er koffie bij doet, natuurlijk. Je bent nu klaar met ontkalken!

Conclusie

Met een ontkalkt koffiezetapparaat geniet je langer van een gezonde machine én lekkere koffie. Wil je een ander soort koffiezetapparaat zoals een Dolce Gusto ontkalken? Dat is vaak nóg makkelijker: je koopt het ontkalkingsmiddel kant-en-klaar in een flesje!

Vind jij het koffiezetapparaat ontkalken een vervelend klusje of doe je het desondanks regelmatig? Welk ontkalkingsmiddel gebruik je het liefst? Laat het ons in een reactie weten!

Was dit artikel behulpzaam?