In een Handomdraai het Koffiezetapparaat Schoonmaken? Zo Doe je Dat

Mariska Rietveld

Geschreven door: Mariska Rietveld

Hij is misschien niet in een enkele handomdraai schoon, maar de moeite loont zich.

In een Handomdraai het Koffiezetapparaat Schoonmaken? Zo Doe je Dat

Je wilt er niet aan denken, maar het zit er uiteindelijk toch: kalk en vuilresten in het koffiezetapparaat. Het koffiezetapparaat schoonmaken hoort daardoor helaas bij een van de nadelen van het hebben van zo’n apparaat.

Als je naar jouw trouwe koffiemaker op het aanrecht kijkt ziet het er zo slecht nog niet uit, toch? 😅 Aan de binnenkant is het waarschijnlijk andere koek. Tijd dus voor een poetssessie! Lees hier hoe je dat makkelijk maar grondig doet.

Dit heb je nodig om het koffiezetapparaat schoon te maken

Zelfs het beste koffiezetapparaat moet worden schoongemaakt, dus zie het als een investering in je koffie. Een beetje zoals heerlijke, verse koffiebonen bewaren. De smaak wordt er beter van en het apparaat zelf wordt er ook blij van. Om aan de slag te gaan gebruik je de volgende spullen:

  • Sponsje
  • Afwasmiddel
  • Ontkalkingsmiddel of azijn
  • Water
  • Een half kopje rijst
  • Een scheut motivatie

Pas op met azijn

Azijn is eigenlijk niet gemaakt om je koffiezetapparaat mee schoon te maken. Het heeft dan ook een hoge zuurtegraad. Gebruik azijn voorzichtig! Meng het altijd met water voor je het in je koffiezetapparaat gebruikt.

Stap 1: Het koffiezetapparaat legen

Zorg dat je koffiezetapparaat uit staat en afgekoeld is. Als onderdelen nog warm of heet zijn, heeft dit weer invloed op de schoonmaakmiddelen en zou zelfs de pot kunnen breken. Dat zou natuurlijk zonde zijn!

Leeg vervolgens het koffiezetapparaat helemaal. Gooi het filter weg, leeg de koffiepot en zorg dat het waterreservoir ook geleegd is. Zo staat niets je meer in de weg om dit klusje in één keer goed te klaren.

Filterkoffiezetapparaat, waterkoker en potjes op aanrecht

Stap 2: Koffiepot reinigen

Spoel de koffiepot eerst om. Een koffiepot die al langere tijd mee gaat, heeft vaak resten of sporen van koffie die in de pot blijven hangen. Die ga je nu losweken.

Doe warm water met wat afwasmiddel in de koffiepot. Giet daar het halve kopje rijst in. De rijst en het afwasmiddel gaan hun werk doen en vuilresten losweken. Zwenk de koffiepot zodat de rijst geen enkel plekje mist. Laat deze daarna nog even weken.

Is alles goed losgeweekt? Mooi! Spoel de pot dan weer uit. Met een schuursponsje haal je de laatste vuilresten los. De koffiepot is nu in ieder geval opgeknapt!

Stap 3: De binnenkant schoonmaken

Spoel het schuursponsje goed uit, want je hebt deze weer nodig – dit keer voor de binnenkant van het koffiezetapparaat.

Om er zeker van te zijn dat je geen onderdelen beschadigt is het beter om de zachte kant van de spons te gebruiken. Kom je hardnekkig vuil tegen? Schrob dan voorzichtig met de schuurkant.

Maak met de schuurspons en warm water de binnenkant schoon. Je kan hier ook afwasmiddel bij gebruiken. Spoel daarna de boel wel weer om met water, want koffie met een zeepachtige nasmaak is niet de beste ervaring. 

Koffiepot

Stap 4: Ontkalken

Zorg dat het hele koffiezetapparaat weer leeg is voor je koffiezetapparaat ontkalken gaat. Maak met jouw ontkalkingsmiddel of azijn het schoonmaakmengsel. Als je azijn gebruikt, zorg er dan voor dat het mengsel voor minstens de helft uit water bestaat.

Doe jouw versgebrouwen schoonmaakmengsel in het waterreservoir. Laat het koffiezetapparaat vervolgens doorlopen; net alsof je koffie zet, maar dan zonder de koffie. Het ontkalken is begonnen!

Stap 5: Naspoelen

Je hebt de koffiepot gereinigd, de binnenkant opgepoetst en het koffiezetapparaat ontkalkt. Bijna klaar! Je hoeft alleen nog even alles na te spoelen. Laat ook het koffiezetapparaat weer doorlopen met schoon water. 

Sla deze stap niet over, want dit is het belangrijkst om de smaak van je toekomstige kopjes koffie te behouden. Is het naspoelen gelukt? Dan ben je klaar met het koffiezetapparaat schoonmaken en kun je weer heerlijke koffiesoorten zetten.

Conclusie: Gelukt!

Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat! Met een handig stappenplan gaat het toch allemaal wat makkelijker. Nu is het tijd om achterover te leunen en een heerlijk kopje koffie te drinken.

Zeg eens, hoe vaak maak jij het koffiezetapparaat schoon? Welke middeltjes werken voor jou het beste? We lezen het graag in een reactie! ⬇️

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Mariska Rietveld

Mariska Rietveld

Blogger, tekstschrijver en webshop eigenaar Mariska tref je niet snel zonder laptop in handbereik ... behalve wanneer ze afgeleid wordt door haar beertjesachtige Pomeranians. De resultaten van haar werk als toetsenbordsoldaat vind je hier op Paarshuis.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram