Na het zoveelste wereldgerecht uit een doosje met een sausmix heb ik het eigenlijk wel gezien met de pakjes en zakjes. Zelf koken geeft een stuk meer voldoening en smaakt bovendien een stuk beter!

Is deze situatie herkenbaar? Lees dan snel mee, want hier ontdek je de wondere wereld van koken zonder pakjes en zakjes. 

Zo begin je met koken zonder pakjes en zakjes

Het is wel lekker makkelijk om een pak maaltijd mix mee te nemen, maar je zal snel genoeg zien dat helemaal zelf koken ook heel eenvoudig kan zijn. 

Sterker nog, er is een gigantisch aanbod aan apparaten en tools die jou helpen! Daarom beginnen we met handige tips die het koken zonder pakjes en zakjes een stuk makkelijker maken.

Snijmachine of snijder

Wat je als eerste merkt is dat je meer te snijden hebt voor het koken. 🔪 Volgens mij is snijden van niemand een favoriete bezigheid, maar voorgesneden producten komen weer uit pakjes en zakjes en zijn bovendien duurder.

Dat betekent niet dat je het helemaal zelf hoeft te doen, want voor elk vervelend klusje bestaat wel een apparaat dat het voor je doet. Zo heb je verschillende soorten snijmachines en snijders.

De elektrische snijmachine is een heel handig keukenapparaat, want je hoeft niet langer zelf je groenten en kruiden te snijden. Omdat deze snijmachines elektrisch zijn en een ruime inhoud hebben kost het je echter wel wat keukenruimte.

Paprika, uien en champignons op een snijplank

Een ander nadeel van de elektrische snijmachine is dat je moeilijk tot niet in kan stellen hoe grof of fijn de machine snijdt. Vooral als je van grof gesneden groente houdt is een handmatige groentesnijder misschien een betere optie.

De handmatige groentesnijder bestaat uit 3 onderdelen: een klep, een snijvorm en een opvangbak. De snijvorm is meestal een rooster (voor blokjes) of een soort rasp. 

Je legt de groente op de snijvorm en duwt die erdoorheen door met de klep drukken. Het resultaat: je groente zijn makkelijk en snel in blokjes of een andere snijvorm gesneden.

Een slowcooker

Technisch gezien is de slowcooker een keukenapparaat dat langzaam voedsel gaart, maar eigenlijk is het gewoon een life hack in de vorm van een elektrische, langzaam garende pan.

Hoe werkt een slowcooker eigenlijk? De naam geeft al een hint! Je begint met de elektrische pan, die je een plekje in de keuken geeft. Daar doe je alle ingrediënten in en vervolgens zet je de pan aan. Een paar uur later staat je maaltijd klaar! 🍴

Zoals je misschien al bedacht hebt, is het dus heel handig om een slowcooker ‘s morgens in te stellen zodat je eten precies klaar is wanneer je thuis komt. Het enige wat je zelf doet is snijden; het koken doet de slowcooker volledig zelfstandig.

Wist je dat ...

er in pakjes en zakjes allerlei conserveringsmiddelen, extra zout en onnodige suikers zitten? Door te koken zonder pakjes en zakjes laat je dat allemaal staan en krijg je meer verse voedingsmiddelen binnen.

Het verschilt per model of er een timer op zit en hoeveel extra instellingen het apparaat heeft, dus zorg ervoor dat je de beste slowcooker voor jouw behoeften hebt. 

Nog een laatste punt: de slowcooker kent maar één manier van bereiden, en dat is koken. Krokante frietjes kun je er bijvoorbeeld niet mee maken. Zoek dus naar lekkere slowcooker recepten voor een geslaagde maaltijd.

De rijstkoker

Eet je veel rijstgerechten en vind je het lastig om rijst te perfectioneren? Dan is een rijstkoker voor jou misschien wel de uitkomst. Zo heb je er geen omkijken naar en wordt de rijst altijd precies goed gegaard

Een rijstkoker mag dan wel handig zijn om de perfecte rijst te maken, maar het apparaat heeft ook ruimte nodig in de keuken.

Als je niet vaak rijst eet is een rijstkoker de moeite en ruimte misschien niet helemaal voor je waard. In dat geval zou je je ook je rijst in de magnetron kunnen klaarmaken. Eet je wél graag rijst, zorg dan meteen dat je een goede rijstkoker koopt!

Hoeveel keukenapparaten?

Van mixers en snijders tot broodbakmachines en soepmakers ... het aanbod aan keukenapparaten is gigantisch! Kies alleen de apparaten die je daadwerkelijk regelmatig gebruikt (in ieder geval minstens eens per week).

Veelgebruikte basis ingrediënten

Je gaat zonder pakjes en zakjes koken! Dat betekent dat je elk gerecht vanaf de basis zelf maakt! Laat je daar niet door intimideren. 

Je ontdekt al snel dat je een aantal basisingrediënten zoals kruiden en specerijen veel gebruikt; altijd handig om die in huis te hebben. Die heb ik hieronder voor je opgesomd. 

Het lijkt misschien veel, maar deze investering komt je van pas en gaat erg lang mee!

Kruiden en specerijen

  • Verse ui
  • Verse knoflook
  • Peper
  • Zout
  • Paprikapoeder
  • Kerriepoeder
  • Chillipoeder
  • Nootmuskaat
  • Oregano
  • Gemalen komijn
  • Bieslook
  • Basilicum

Ui en knoflook kun je ook in poedervorm aanschaffen. Dat lijkt een beetje dubbelop of zelfs tegenstrijdig, maar uienpoeder en knoflookpoeder geven toch net een andere twist aan de smaak. 😋

Pasta met tomatensaus en basilicum

Basis voor sauzen en marinades

  • Tomatenpuree of gezeefde tomaten
  • Kookroom
  • Yoghurt of melk
  • Sojasaus
  • Bouillonblokjes
  • Olie of boter
  • Bloem (om te binden)

Zuivelproducten gaan wat sneller over datum, dus je kunt overwegen om dat pas te kopen wanneer je het daadwerkelijk nodig hebt, of je kunt een lang houdbare variant te kopen. 

De verse variant is vaak frisser en romiger van smaak, maar je hebt van lang houdbare zuivel langer plezier. Overweeg welk van de twee opties het beste bij je past. 

Conclusie

Met deze basis kun je meteen aan de slag! Koken zonder pakjes en zakjes is makkelijker dan je denkt. Je zult er dan ook geen spijt van krijgen.

Heb jij een extra tip of een lekker recept voor beginners? Deel het met ons in de reacties! 👇

Was dit artikel behulpzaam?