Je Koper Poetsen en Nieuw Leven Inblazen Doe Je Zo

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

De beste tips op een rijtje.

Je Koper Poetsen en Nieuw Leven Inblazen Doe Je Zo

Koper is een prachtig, kostbaar metaal. Wanneer koper in goede staat is, heeft het een mooie glans. Wanneer koper een lange tijd blootgesteld wordt aan zuurstof, verweert het juist of krijgt het zelfs een groene aanslag. Je koper poetsen is de enige manier om dit te voorkomen (of op te lossen). 🧽

Hoewel groene aanslag lastig te verwijderen is, is het wel mogelijk. Daarna is het een kwestie van voorkomen. Hieronder vind je daarom de beste tips om je koper mooi te houden en weer mooi te krijgen.

#1 Koperpoets

Koperpoets is veruit het eenvoudigste product om je koper mee te poetsen. Voor het beste resultaat zorg je eerst dat je koper volledig stofvrij is. Je gebruikt vervolgens een oude doek om de koperpoets mee te verdelen.

Met een droge doek wrijf je de koperpoets over het oppervlak. Je mag best wat druk zetten. Bij hardnekkige vlekken wrijf je net zo lang tot de vlekken weg zijn en de originele kleur weer terug is.

Het nadeel van koperpoets is dat het vaak niet erg milieuvriendelijk is. Koperpoets is meestal ook behoorlijk aan de prijs.

#2 Azijn en zout

Schoonmaakazijn is prima te gebruiken voor grotere oppervlakken. Voor kleinere objecten zoals munten en sieraden, is schoonmaakazijn nog wel eens te agressief.

Voordat je begint, schep je een paar theelepels zout in een kommetje. Giet er langzaam schoonmaakazijn bij. Blijf roeren tot er een gladde pasta ontstaat. Vervolgens verdeel je pasta met een oude doek over het oppervlak.

Hoe hardnekkiger de vlekken zijn, hoe meer druk je zet. Als de vlekken weg zijn spoel je het oppervlak af met water en wrijf je het goed droog. Er mogen geen resten pasta of watervlekken meer te zien zijn.

Kleine koperen onderdelen

#3 Uitkoken met azijn

Objecten met hardnekkige vlekken kun je ook uitkoken met azijn. Je gebruikt hiervoor een grote pan. Voeg vier delen water toe, een deel azijn en voeg een flinke schep zout toe. Breng dit aan de kook en leg het koperen voorwerp in de pan. Laat dit vervolgens maximaal vijftien minuten koken. ⏳

Vervolgens haal je je voorwerp uit het water en laat je het goed drogen. Wrijf het daarna schoon met een droge doek. Vergeet je pan niet zorgvuldig schoon te maken na dit proces.

#4 Weken in baking soda

Meng 200 ml warm water met twee theelepels baking soda. Blijf roeren totdat de soda helemaal opgelost is. Leg nu je voorwerp in het mengsel. Is je voorwerp niet helemaal bedekt, gebruik dan meer water en soda, maar hou de juiste verhoudingen aan (100 ml water per theelepel baking soda).

Laat je voorwerp tien tot vijftien minuten weken en spoel het daarna goed af. Gebruik daarna een zachte, droge doek om het af te drogen.

#5 Poetsen met terpentine

Zijn er nog vuilresten achtergebleven na het poetsen, dan kun je ervoor kiezen om terpentine te gebruiken. Giet een kleine hoeveelheid op een oude doek en wrijf over eventuele vlekken. Blijf herhalen totdat de vlek verdwijnt.

Spoel het voorwerp goed af met water, vooral wanneer het gaat om een voorwerp wat veel aangeraakt wordt. Om vochtvlekken te voorkomen, droog je het vervolgens goed af.

#6 Citroen en zout

Snij een citroen door midden en vul een schaaltje met zout. Doop de citroen in het zout en wrijf de citroen over het voorwerp. Het koper krijgt nu zijn glans weer terug.

#7 In cola laten weken

Je koper reinigen met cola is niet ideaal, want het tast het koper aan, waardoor de waarde daalt. Maakt dit je niet zoveel uit, leg je voorwerp dan in een bakje met cola en laat dit gedurende de nacht weken. Deze methode herhaal je een paar keer, anders komt de aanslag snel weer terug.

Koperen kannetjes aan een touw tegen een muur

Conclusie

Of je nu met koperpoets aan de slag gaat of voor citroen en zout kiest, ik hoop dat je wat aan de bovenstaande tips hebt gehad en dat je koper weer glanst. Heb je nog een goede tip? Laat dan zeker hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.