Hoe Maak Je de Perfecte Latte Art?

latte-art
Axl Crompvoets

Axl Crompvoets

Axl is sinds onze oorsprong redacteur bij Paarshuis. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het creëren & onderhouden van relaties met blogs, journalisten en andere websites. In zijn vrije tijd sport hij veel en bereidt hij zich voor om volgend jaar verder toegepaste psychologie te studeren aan de Hogeschool van Amsterdam.

Inhoudsopgave

Je hoeft geen barista te zijn om mooie latte-art te maken. Daar ben ik op de moeilijke manier achter gekomen. Ik was namelijk eens op date in een koffiezaak en we waren beide onder de indruk van de figuurtjes in onze schuimlaag.

”Jij kan dit vast ook, hé?” vroeg ze half-grappend. ”Natuurlijk.” zei ik, terwijl ik 0,0 ervaring had met het schenken van deze figuurtjes.

Gelukkig lukte me dat wel. De keer daarop, na flink wat oefenen, schonk ik haar koffie in met een tulpje! In dit artikel ga ik je leren hoe je latte-art maakt, zodat je niet voor gek staat als je, net als ik, soms sneller praat dan je nadenkt. 😜

Dit heb je nodig om perfecte latte-art te maken:

Het onderstaande is echt van belang als je wil leren hoe je latte-art maakt. Je zult natuurlijk niet in één keer de allermooiste latte-art schenken, dus met een dosis geduld moet het zeker goed komen!

Als je alle benodigdheden hebt gescoord kan je door naar het stappenplan. Hierin leg ik je uit wat je moet doen om latte-art te maken! We snappen dat het lastig is om iets nieuws te proberen, daarom hebben we bij de moeilijke stappen video’s toegevoegd.

Stap 1: de perfecte melkschuim maken

Dan nu het leukste deel: de melk opschuimen. Je volle melk moet zo koud mogelijk zijn. In je koelkast kun je de melk koelen tot zo’n 5 tot 10 graden.

Zet je melkkannetje 30 minuten in de vriezer. Als deze koud is heb je meer tijd voordat je melk stoomt, waardoor je meer controle hebt over het proces. Giet de koude melk in het melkkannetje als deze beiden koud genoeg zijn.

Zet het stoompijpje op de bodem van de melkkan, zet de stoom aan en hef het pijpje langzaam op tot hij dicht bij het oppervlakte van de melk is. Als de melk stijgt, laat je het kannetje zakken, zodat het pijpje ongeveer 1 cm van het melkoppervlakte verwijderd blijft.

Laat de melk niet uitrekken of grote bubbels vormen. Het doel is om kleine bubbeltjes, ook wel bekend als microschuim, te vormen. Deze luchtige schuim is heerlijk en ligt op de ”body” van de warme melk.

Stap 2: de espresso zetten

Deze stap kan je volgen op de manier zoals je gewend bent. Zet je koffie via een koffiebonen machine? Helemaal goed. Een koffiezetapparaat van Nespresso of een ander merk werkt natuurlijk ook!

Als je met een koffiebonen machine werkt hou dan een uitlooptijd tussen de 21 en 24 seconden aan. Je espresso wordt wat zoeter van smaak tegen de 24 seconden. Dit is een persoonlijke kwestie! De melk wordt na het stomen ook wat zoeter, dus je zou prima een kortere uitlooptijd aanhouden als je van een bittertje houdt.

Zet de espresso net voordat je de melk gaat gieten. Zet de espresso in een cappuccino kopje, zodat je ruimte overlaat om de melk erbij te schenken.

Laat de espresso niet langer dan 10 seconden staan voordat je de melk toevoegt, anders koelt dit te snel af. Dat gaat ten koste van de volle smaak.

latte art

Stap 3: schenk de espresso en de latte-art

Latte-art is het makkelijkst te maken in een ronde cappuccino kop. Schenk de espresso in dit kopje en voeg een kleine hoeveelheid gestoomde melk toe. Giet de melk langzaam en geleidelijk in met cirkelende bewegingen

Hou een afstand van ongeveer 5cm van het kopje vandaan. Deze afstand zorgt ervoor dat de melk en de espresso mooi vermengd worden!

Als je kopje halfvol is breng je het melkkannetje dichterbij het oppervlakte. Deze bovenste laag zal niet worden vermengd, zo zie je een duidelijk verschil tussen de melkschuim en de rest van de koffie.

We hebben een video in slowmotion toegevoegd zodat je een duidelijker beeld krijgt! Hier worden verschillende patronen gemaakt, waardoor het makkelijker wordt om deze na te maken.

Conclusie

Ik hoop dat je door dit artikel beter weet hoe je latte-art maakt en het misschien wel aandurft het te proberen. Uiteindelijk is het proberen ook de manier waarop ik het geleerd heb!

Als je aanvullingen hebt over het proces, dan horen we dat graag in de reacties. 👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *