Lijmresten Verwijderen doe je Zo!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Zeg vaarwel tegen lijmresten!

Lijmresten Verwijderen doe je Zo!

Lijmresten... vooral als je kinderen hebt, vind je ze overal. Zelfs op kleding. Lijmresten verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel even hoe je de lijm verwijdert. Daarom heb ik hier de meest effectieve tips voor je op een rijtje gezet.

#1 Tegellijm verwijderen

Maak een sopje met twee delen water en een deel schoonmaakazijn. Breng dit mengsel aan op de lijmresten en laat dit een uurtje weken. Zijn het erg oude resten, laat het dan de hele nacht inwerken.

Vervolgens schrob je de tegels eenvoudig schoon met een sponsje en een sopje van afwasmiddel en warm water.

Zijn de lijmresten enorm hardnekkig, gebruik dan een product zoals HG vloerlijmverwijderaar. Misschien minder milieuvriendelijk en duurder dan schoonmaakazijn, maar het is een effectief product om lijm mee te verwijderen.

#2 Behanglijm verwijderen

Voordat je behanglijm van de muur verwijdert, bescherm je de vloer door deze te bedekken. Je wilt geen lijm op je vloer! Maak de lijm goed nat met een mengsel van warm water en een paar druppels afwasmiddel. Zuiveringszout werkt ook prima (een paar eetlepels is voldoende). Laat dit een uurtje weken.

Vervolgens veeg je het er zo af met een spons. Zit de lijm nog erg vast? Herhaal het proces en laat het wat langer weken. Er zijn ook speciale producten te koop om behanglijm te verwijderen. Hoewel deze vaak niet erg milieuvriendelijk zijn, zijn ze wel effectief.

#3 Lijm van kleding verwijderen

Lijm van kleding verwijderen is gelukkig erg eenvoudig! Lijm zoals de bekende plakstiften hebben geen speciale behandeling nodig: gewoon op de normale manier in de wasmachine wassen.

Zit er hardnekkige lijm op je kleding, dan warm je de lijm op met een goed strijkijzer. Leg een stukje keukenrol op de plaats waar de lijm zit en ga er langzaam met je strijkijzer overheen. Gebruik alleen de laagste stand. De lijm smelt en trekt in het keukenpapier.

#4 Stickerresten verwijderen

Je hebt een mooie vaas gekocht en je krijgt de prijssticker er niet af gepulkt. Erg vervelend! Gelukkig zijn er genoeg manieren om van die vervelende lijmresten af te komen. De meest effectieve manier is olie. Of dit nu kruipolie is of lavendelolie: door olie te gebruiken, komen de lijmresten van de sticker los.

Onverdunde azijn is een ander wondermiddeltje wat lijmresten doet verdwijnen. Breng het aan op de stickerresten en laat het even intrekken. Vervolgens veeg je de resten zo weg. Hetzelfde geldt voor nagellakremover met aceton.

Zijn het hardnekkige stickerresten, dan zijn er altijd speciale middeltjes te koop, zoals de stickerverwijderaar van Hucil. Middeltjes zoals deze zijn meestal niet goedkoop, maar wel effectief.

#5 Lijmresten van de vloer of trap verwijderen

De lijmresten die je onder je vloerbedekking of tapijt vindt, zijn meestal oud en daardoor hardnekkig. Geen reden tot paniek: met afbijt en wat lichamelijke inspanning kom je meestal al heel ver.

Breng het product aan en volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig. Bescherm je handen door handschoenen te dragen. Gebruik eventueel een plamuurmes of een verfkrabbertje, maar let op dat je de onderlaag niet teveel beschadigt.

Potje met lijm en andere knutselspulletjes op tafel, vooraanzicht.

Conclusie

Hoe je ook besluit lijmresten te verwijderen, hopelijk hebben de bovenstaande tips je geholpen. Denk je dat ik de ultieme tip gemist heb? Laat dan een berichtje achter en ik deel je tip met de rest van onze lezers. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram