Luxaflex schoonmaken is voor velen een saaie taak. Ik was vroeger iemand die dat soort klusjes altijd uitstelde. De hopen stoof stapelde zich daarom ook flink op. Ik had geen idee waar ik moest beginnen en hoe ik ze moest schoon houden.

Toch is het schoonmaken en ontstoffen van je jaloezieën of andere raambekleding essentieel. Niet alleen voor het zicht, maar ook voor je gezondheid. In dit artikel geef ik je enkele handige tips om je luxaflex zonder moeite sprankelend schoon te houden. ✨

#1 Stof regelmatig af 🧹

Het belangrijkste wat je moet doen bij luxaflex is: stof regelmatig af! Als je het een beetje bijhoudt, wordt de luxaflex nagenoeg niet vuil. Als je het te lang uitstelt, wordt de luxaflex alleen maar viezer en is een grote schoonmaakbeurt vaker nodig.

Stof de luxaflex elke week of om de week af. Het kost vijf minuutjes werk en klaar is Kees! Iedereen heeft wel vijf minuten de tijd om de jaloezieën af te stoffen en het bespaart je later een hoop werk, omdat de luxaflex minder vaak een grote schoonmaakbeurt nodig heeft.

Laat de luxaflex helemaal zakken en zorg dat je naar buiten kunt kijken, zodat genoeg ruimte tussen de lamellen zit en je er tijdens het afstoffen goed bij kunt. Pak een microvezeldoekje, plumeau of een jaloeziereiniger en ga alle lamellen langs.

Je kunt ook een goede stofzuiger erbij pakken en met een meubelmondstuk (het opzetstuk met lange zachte haren) al het opgehoopte stof van de jaloezieën opzuigen. Vooral als je de luxaflex al een langere tijd niet hebt afgestoft, maakt een stofzuiger het wellicht makkelijker.

#2 Reinig elke maand met een sopje of schoonmaakdoekjes 🧽

Om alles schoon, hygiënisch en fris te houden, is goed ongeveer elke maand de luxaflex iets grondiger te reinigen. Begin altijd met afstoffen voordat je water gebruikt, want stof blijft aan de lamellen plakken als het nat wordt.

Maak een sopje van warm water en allesreiniger en doop met een schone doek of een washandje in het sopje. Wring de doek of washand uit. Doe hem om je duim en wijsvinger en maak hiermee zowel de onderkant als de bovenkant van elke lamel schoon.

Het kost even wat tijd, maar je krijgt wel een schoon en fris resultaat. Maak de luxaflex niet te nat en laat hem drogen aan de lucht, zodat geen strepen ontstaan.

Je kunt ook vochtige schoonmaakdoekjes gebruiken in plaats van een sopje. Dit is iets makkelijker, omdat dan geen waterdruppels overal druppelen.

Last van (hardnekkige) vlekken op de raambekleding?

Maak vlekken op de luxaflex zo snel mogelijk schoon, want dan zijn ze makkelijker te verwijderen. Hardnekkige vlekken kun je schoonmaken met een mengsel van gelijke delen water en azijn. 

#3 Vergeet de koorden/banden niet

Naast lamellen heeft de luxaflex ook koorden of banden. Deze kunnen wat vettig en stoffig worden. Als je de luxaflex schoonmaakt, vergeet dit dan niet mee te nemen.

Spray de band of het koord in met een ontvetter en laat dit 5 tot 10 minuutjes intrekken. Maak het vervolgens schoon met een vochtige schuurspons. Droog daarna af met een schone doek.

#4 Vergeet de raamkozijnen niet

Als je toch bezig bent met schoonmaken van de jaloezieën, is het goed om ook minstens een keer per maand de raamkozijnen te reinigen. Stof de kozijnen eerst af en maak daarna het kozijn schoon met een sopje of vochtige doekjes.

Iemand stoft de luxaflex af met een plumeau, door de luxaflex heen zie je een tuin.

#5 Verwijder de luxaflex een paar keer per jaar voor een diepe reiniging 🚿

Als je het stoffen en reinigen van de luxaflex bijhoudt, is het niet vaak nodig om een grote schoonmaakbeurt te houden. Toch is het verstandig om een paar keer per jaar de luxaflex te verwijderen en grondig te reinigen, want zelfs als je latje voor latje schoonmaakt met een sopje, kun je stukjes vergeten.

De meeste raambekleding kun je eenvoudig demonteren. Dit maakt het makkelijker om de luxaflex grondig te reinigen. Heb je, net als ik, twee linkerhanden? Vraag dan advies of hulp van iemand die hier verstand van heeft, voordat je iets sloopt en je de mooie latjes niet meer op kunt hangen.

Er zijn verschillende manieren waarop je de gedemonteerde luxaflex kunt reinigen. Ik loop ze hieronder voor je langs.

In bad

Laat het bad halfvol lopen en doe er een flinke scheut allesreiniger of biotex in. Laat de luxaflex een minuut of 10 weken. Spoel de luxaflex hierna af met koud water.

Over het algemeen zijn houten jaloezieën niet geschikt om (lang) in bad te weken, omdat ze kunnen uitzetten en kromtrekken als ze nat worden. Andere type jaloezieën zijn meestal wel geschikt om te laten weken, maar raadpleeg bij twijfel de fabrikant.

Pas op met houten jaloezieën!

Gebruik voor geoliede of onbewerkt houten jaloezieën minimale hoeveelheid water en schoonmaakmiddelen, want water en schoonmaakmiddelen kunnen een houten luxaflex beschadigen. Ook een stoomreiniger kan lelijke vlekken geven op hout. 

Onder de douche

Heb je geen bad of zoek je een snellere manier? Spray dan wat allesreiniger of ontvetter op de jaloezieën en spoel ze vervolgens schoon onder de douche.

Met een tuinslang

Neem de luxaflex mee naar buiten en hang hem op of leg hem op een kleedje op de grond. Spray er wat allesreiniger of ontvetter op en spoel hem helemaal af met een tuinslang. Simpel én snel!

Met een stoomreiniger

Met de beste stoomreiniger reinig je eenvoudig en snel je luxaflex. Het kost wel even wat, maar je gebruikt het apparaat voor meer dan alleen de luxaflex. Het water van een stoomreiniger wordt tot het kookpunt verhit. De stoom die hieruit ontstaat, weekt vuil los en zorgt voor een optimale reiniging.

De meeste stoomreinigers hebben verschillende opzetstukken. Neem het platte opzetstuk, vouw er een doek eromheen. Ga hiermee langzaam van boven naar beneden over de luxaflex. De luxaflex ziet er al snel weer pico bello uit. 👌

Laat de luxaflex bij elke methode in ieder geval goed drogen, voordat je hem weer ophangt. Laat hem bij voorkeur aan de lucht drogen, want hiermee voorkom je strepen. Mocht dit niet gaan, dan kun je de luxaflex ook met een theedoek afdoen.

Het demonteren en het schoonmaken van de luxaflex op een van de bovenstaande manieren is een snelle methode. Sommige mensen vinden dit zelfs fijner dan elke maand de luxaflex latje voor latje schoonmaken met een sopje.

Andere mensen vinden het demonteren juist weer een heel gedoe. Kies wat je prettig en makkelijk vindt.

Raamkozijn met jaloezieën en een vaas op de voorgrond.

Conclusie

Het reinigen van je luxaflex hoeft geen vervelende taak te zijn. Door vooral het afstoffen goed bij te houden, bespaar je een hoop gepoets later.

Heb je zelf nog tips? Vergeet dan vooral niet het ons hieronder te laten weten. Dankjewel voor je tijd en succes met dit klusje! 💪

Was dit artikel behulpzaam?