De Juiste Maalgraad voor je Koffie Bepalen

handmatige koffiemolen gevuld met koffiebonen
Sofie van Knippenberg

Sofie van Knippenberg

Inhoudsopgave

Ben jij iemand die thuis wel eens met koffie experimenteert? Dan ben je ongetwijfeld al in aanraking gekomen met iets dat de “maalgraad” van je koffie heet.

De maalgraad van koffie heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak en iedere zetmethode heeft een maalgraad die het beste resultaat oplevert. Welke maalgraad het beste is voor jouw koffie hangt af van een aantal factoren.

Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen! Hieronder wordt alls uitgebreid uitgelegd.

Wat is de maalgraad van koffie?

De maalgraad van koffie is simpelgezegd hoe grof of fijn je koffiebonen gemalen worden. Het bepaalt hoe snel het water door de maling kan stromen en dat heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak. 

Zie het als een trechter die of met zand, of met kiezels gevuld wordt. Dezelfde hoeveelheid water stroomt veel sneller door een trechter met kiezels.

Wanneer er zand in de trechter zit wordt het water langer opgehouden voordat het er doorheen stroomt.

maalgraad koffie espresso

Welke invloed heeft de maalgraad op de smaak?

Om te begrijpen wat de invloed is van de maalgraad op de smaak, vergelijken we het nog steeds even met de bovengenoemde trechter.

Wanneer de maalgraad fijn is (als zand) stroomt het water dus langzamer door de maling heen. Hierdoor krijg je een langere extractietijd. ⏳

Over het algemeen geldt de volgende vuistregel:

  • Een kortere extractietijd zorgt voor meer zure smaken
  • Een langere extractietijd zorgt voor meer bittere smaken 
 
Naast de maalgraad is natuurlijk het soort koffiebonen dat je kiest belangrijk voor de smaak. Lees je daarom goed in over het verschil tussen arabica en robusta bonen voordat je aan de slag gaat.

Hoe bepaal je de juiste maalgraad?

Welke maalgraad het beste is voor je koffie hangt af van de zetmethode. De zetmethode die je kiest bepaalt namelijk de doorlooptijd en de hoeveelheid water die je gebruikt. 

Bij een filterkoffie druppelt het water langzaam voor een langere tijd door de maling. Bij een espresso is het precies andersom: er wordt in een korte tijd een kleine hoeveelheid water door de gemalen koffie geperst. 

Iedere zetmethode is anders en heeft daarom een aanbevolen maalgraad voor de beste koffie:

  • Turkse Koffie – Zeer fijn
  • Espresso – Fijn
  • Percolator – Medium Grof
  • Aeropress – Medium Grof
  • Chemex – Grof
  • Snelfilter – Grof
  • Cafetière – Zeer Grof 

elektrische koffiemolen met verschillende maalgraad

Wat is de beste koffiemolen?

Wil je zelf een goede koffie te zetten? Dan moet je een gelijkmatige maling creëeren. Daarom is het belangrijk om te investeren in een goede koffiemolen.

Er zijn verschillende manieren om je koffiebonen te malen. Ben je echter een beginnende koffiedrinker? Dan is een handmatige koffiemolen een prima optie. Deze is redelijk makkelijk te bedienen en veelal vrij goedkoop.

Voor ervaren koffieliefhebbers is een elektrische koffiemolen een beter idee. Dit geeft je meer mogelijkheden om met de maalgraad te experimenteren. Een aantal goede koffiemolens zijn:

Natuurlijk is voorgemalen koffie ook een optie. Deze is makkelijk te verkrijgen – maar voor echte koffieliefhebbers schiet dit vaak te kort.

Het is niet geschikt voor elke zetmethode en er is geen mogelijkheid om met de maalgraad te experimenteren.

Experimenteren met de maalgraad

Experimenteren is key! Met zo veel verschillende factoren die invloed hebben op de maalgraad en de smaak, is experimenteren de enige manier om tot het beste resultaat te komen. 

Ga aan de slag met een koffiemolen en proef het verschil tussen de maalgraden. Het gaat ten slotte om wat jij zelf lekker vindt!

Niet tevreden? Dan kun je nog altijd het koffiedik gebruiken om leuke dingen mee te doen.

 

"I have not failed, I have just found 10 000 ways that didn't work." 😉

Thomas Edison

Conclusie

De juiste maalgraad voor je koffie hangt het meeste af van de zetmethode die je gebruikt. Maar ook met dezelfde methode is het belangrijk om te blijven experimenteren.

Proef de koffie die je zet. Smaakt het te slap? Probeer dan een iets fijnere maling en verleng de extractietijd. Ga zo door totdat je het beste resultaat hebt gevonden. Vergeet vervolgens niet de maalgraad te onthouden!

Heb jij nog tips voor andere mensen die op zoek zijn naar de juiste maalgraad? Laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *