Melk Opschuimen? Zo doe je dat!

Axl Crompvoets

Geschreven door: Axl Crompvoets

Die barista-ervaring haal je met een beetje moeite ook zelf in huis!

Melk Opschuimen? Zo doe je dat!

Hoe kun je je melk opschuimen net zoals wanneer je een cappuccino of latte bestelt in een koffiezaak? Dat vroeg ik me ook af toen ik mijn melk voor de zoveelste keer alleen in de magnetron opwarmde en bij mijn koffie schonk.

Er zijn verschillende manieren om diezelfde melkschuim thuis te krijgen. Ik zet de beste manieren voor je op een rijtje, zodat je voor écht lekkere koffie ook thuis terecht kunt! 😉☕

Opgeschuimde melk wordt ingeschonken

Wat je het allerliefst wil hebben is micro-schuim; dat romige en luchtige schuim dat je ook via een stoompijpje van een espressomachine krijgt. Micro-schuim bestaat uit de kleine luchtbelletjes die zó klein zijn dat je ze amper ziet.

Dit zorgt voor een rijk mondgevoel een een heerlijk gladde textuur die je cappuccino of latte nog lekkerder maakt.

Onze methodes om melk op te schuimen

We hebben veel methodes uitgeprobeerd, met wisselend succes. Qua textuur, mondgevoel en gemak staken drie methodes met kop en schouders boven alle anderen uit. Die methodes zetten we in dit artikel voor je op een rijtje.

1. Handheld melkopschuimen

Deze melkopschuimer van Severin ben ik blijven gebruiken nadat ik alle methodes heb uitgeprobeerd. Vooral de lange steel van de melkopschuimer is handig, omdat je zeker weet dat hij in elk melkkannetje past.

Met deze hand-held melkopschuimer heb je de snelheid van een elektrische melkopschuimer, maar de controle en het handgevoel van een handmatige melkopschuimer. Hij verdubbelt het volume met gemak door er veel lucht door te kloppen.

Het vergt wel een paar kopjes melk voordat je jouw perfecte textuur hebt gevonden. Zeker als je micro-schuim wil maken, moet je wat oefenen. Als dat eenmaal is gelukt is dit exemplaar het meer dan waard.

Warm eerst je melk op

Verwarm eerst je melk voordat je deze klopt met de melkopschuimer van Severin. Dit kan in de magnetron of in een steelpannetje. Laat deze niet koken; hierdoor verliest de melk zijn volle, zoete smaak!

Severin opklopper in melk

"Schuimt zeer snel op, minder dan 30 seconden, ook met koude melk! Zeer compact gemakkelijk op te bergen. Gemakkelijk af te spoelen direct onder de kraan, een aanrader!"

Eveline (Bol.com)

2. Automatische melkopschuimer

De automatische Philips Senseo Twister melkopschuimer is één van de meest gebruiksvriendelijke die je zult vinden. Binnen anderhalve minuut maak je melkschuim voor twee kopjes espresso. De melkopschuimer heeft maar één knop, zodat deze heel eenvoudig te bedienen is.

Dit apparaat heeft twee standen: druk de knop 1 seconde in voor warm opgeschuimde melk en 3 seconden voor koud opgeschuimde melk. Dit is ideaal als je ook graag ijskoffie drinkt.

Hierna gaat de melkopschuimer (bijna) geruisloos te werk! De Senseo stopt vanzelf wanneer de melk klaar is om te worden ingeschonken (en bijvoorbeeld gebruikt te worden bij een mooi staaltje latte art).

Het schoonmaken is ook geen karwei. Het melkkannetje is makkelijk met warm water en een borsteltje schoon te maken. Als je echt in een luie bui bent dan laat je de melkopschuimer draaien met warm water en zeep! 😉

Als je eenmaal klaar bent, is het natuurlijk ook niet onbelangrijk om te weten hoe je het beste je koffiebonen bewaren kunt. Let daar dus ook op!

3. Ouderwets met de hand!

Als je liever ouderwets met de hand werkt, dan kan dat met de roestvrij stalen melkopschuimer van Bialetti. Het grote voordeel is dat je de melkopschuimer op elke warmtebron kan gebruiken om je melk op te warmen. Dat scheelt weer tijd en moeite.

Wanneer je de melk op die manier hebt verwarmd tot de voor jou geschikte temperatuur, is het een kwestie van opkloppen met de stamper.

De klopper heeft twee lagen zodat de melk extra snel een schuimachtige structuur krijgt.

Ook goed om te weten: dit is de best verkochte handmatige melkopschuimer!

RVS melkopschuimer van Bialetti

Dat kan ook niet anders, aangezien deze simpel in gebruik en gemakkelijk schoon te maken in de vaatwasser is.

"Wat een handig ding. Melk in de kan gieten, even op de inductie opwarmen en een paar keer de stamper op en neer halen. Hij is makkelijk schoon te maken en kan in de vaatwasser."

Anneke (Bol.com)

Conclusie

Hopelijk weet je nu beter op welke manieren je thuis hele goede melkschuim maakt. Als je ook goede ervaringen hebt met deze methodes, of gewoon iets kwijt wil, dan horen we graag van je! 👀👇

Was dit artikel behulpzaam?

Axl Crompvoets

Axl Crompvoets

Axl is sinds onze oorsprong redacteur bij Paarshuis. In zijn vrije tijd sport hij veel en studeert hij toegepaste psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram