Wat is Beter: Mobiele Airco of Split Unit Airco?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Is de hitte niet te harden en de kou niet uit te staan? Een airco lost beide problemen op.

Wat is Beter: Mobiele Airco of Split Unit Airco?

Jouw huis wordt in de zomer erg warm, of misschien is je slaapkamer niet te harden zodra het kwik stijgt buiten. Je besluit daarom een airco aan te schaffen. Maar wat is beter: een mobiele airco of een split airco?

Nederland staat niet bepaald bekend om zijn hete zomers, maar dat neemt niet weg dat we bijna allemaal last van de warmte hebben als de temperaturen stijgen. Daarom biedt een airco de perfecte oplossing.

Het maximaal te koelen oppervlak van de twee typen airco's hangt af van het koelvermogen, ook wel BTU – British Thermal Unit – genoemd. Hoe hoger het koelvermogen, hoe groter het maximaal te koelen oppervlak is.

Mobiele airco of Split airco

Mobiele airco

AEG Airco in de huiskamer naast de bank
 • Verplaatsbaar: Ja
 • Geluidsniveau: Luidruchtig
 • Efficiëntie: Goed
 • Capaciteit: Kleinere ruimtes
 • Gebruiksklaar: Ja
 • Kan ook verwarmen: Niet altijd
 • Prijskaartje: €300+

Split unit airco

Airco units naast het raam
 • Verplaatsbaar: 2 Nee
 • Geluidsniveau: Stil
 • Efficiëntie: Uitstekend
 • Capaciteit: Grote ruimtes
 • Gebruiksklaar: Nee, installatie vereist
 • Kan ook verwarmen: Ja
 • Prijskaartje: €600+

Mobiele airco

Verplaatsbaar: Ja | Capaciteit: Kleinere ruimtes | Gebruiksklaar: Ja
Geluidsniveau: Luidruchtig | Efficiëntie: Goed

De belangrijkste eigenschap van een mobiele airco is dat hij, je raadt het al, verplaatsbaar is. 

Hij heeft een afvoerslang om de warme lucht mee af te voeren: deze hang je uit het raam of sluit je aan op een dakdoorvoer. Je plaatst dit apparaat daarom altijd bij één van deze twee dingen zodat de warme lucht door de slang naarbuitengaat.

Om de mobiele airco zo efficiënt mogelijk te laten werken als je de buis uit een raam laat hangen, gebruik je een raamafdichtingkit om je raam goed mee af te sluiten. Doe je dit niet, dan gaat er koude lucht verlorenen komt er via het raam warme lucht naar binnen. Dit beïnvloedt het energieverbruik van de airco.

Je bedient een mobiele airco met de meegeleverde afstandbediening of via het paneel op het apparaat zelf. Ze zijn over het algemeen zeer makkelijk te bedienen: je stelt de gewenste temperatuur in en  je ruimte is binnen een mum van tijd afgekoeld.

Dit koeltempo wordt echter bepaald door zowel het totale oppervlak van de ruimte in kwestie en het maximale koelvermogen van de airco. Een airco met een koelvermogen van 7500 BTU krijgt het niet voor elkaar om een gehele open keuken-woonkamer te koelen (of verwarmen!).

Deze apparaten zijn dan ook ideaal voor kleinere ruimtes tot 45 m² onder de meest optimale omstandigheden.

Mobiele airco’s zijn verder aan de luidruchtige kant omdat de compressor binnenin het apparaat zit en niet buiten hangt zoals dat bij een split airco het geval is.

Het geluidsniveau varieert tussen de 50 dB en de 70 dB.

Aeg Chillflex Pro 3
Check op Bol.com →

Een  goede mobiele airco heeft over het algemeen een verwarmingsfunctie, maar dit is een luxe. Daarentegen zijn alle mobiele airco’s als luchtontvochtiger en ventilator te gebruiken.

De meeste van deze apparaten hebben bovendien een timer waarmee je de tijd instelt, zodat je thuis komt in een koel huis. 

Daarnaast zijn er mobiele airco’s die een nachtmodus hebben. Hiermee bereikt de airco stapsgewijs de gewenste temperatuur, zodat je de volgende ochtend uitgerust en in de juiste temperatuur wakker wordt.

De AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro is een goed voorbeeld van een mobiele airco. Deze valt in de hogere prijsklasse, maar heeft daarentegen wel de nachtmodus functie. Hij heeft daarnaast een koelvermogen van maar liefst 12000 BTU, waardoor hij onder optimale omstandigheden hij een ruimte van maximaal 34 m² koelt.

Voordelen:

 • Er is geen installatie vereist
 • Een mobiele airco biedt flexibiliteit doordat hij makkelijk te verplaatsen is

Nadelen:

 • Alleen geschikt voor ruimtes tot ongeveer 45 m²
 • Niet alle mobiele airco's hebben een verwarmingsfunctie

Split unit airco

Verplaatsbaar: Nee | Capaciteit: Grote ruimtes | Gebruiksklaar: Nee
Geluidsniveau: Stil | Efficiëntie: Uitstekend

Split unit airco-systemen worden overal gebruikt. Je ziet ze op kantoor, in ziekenhuizen, in flats en ze worden steeds populairder voor gebruik in huis.

Ze zijn enorm efficiënt in het koelen, want de warme lucht wordt via een leiding door de muur direct naar buiten geblazen. Er gaat zo geen koude lucht verloren en er komt geen warme lucht naar binnen.

Een split unit airco systeem bestaat uit twee delen: De unit aan de binnenkant koelt de lucht en transporteert deze naar de compressor die buiten hangt. Deze blaast vervolgens de warme lucht naarbuiten. De unit aan de binnenkant blaast de koude lucht dus jouw kamer in.

De compressor hangt aan de buitenmuur, wat ook als voordeel heeft dat je het meeste geluid hiervan niet hoort. Een split airco is hiermee stiller dan een mobiele airco. De meeste split airco systemen hebben een geluidsniveau van ongeveer 30 dB. Vergeleken met 60 dB van de gemiddelde mobiele airco, is dit erg stil.

Split Unit Airco

Voor dit geluidsniveau moet je een compromis sluiten: aangezien één van de units buiten hangt, kun je de split unit airco niet verplaatsen.

Bovendien moet deze worden geïnstalleerd door een erkend installateur. Denk bij aanschaf van een split unit airco daarom ook aan de bijkomende kosten.

Check op Bol.com →

Een split unit airco dient in ruil hiervoor ook als verwarmer: je stelt de gewenste temperatuur in via de afstandsbediening of het bedieningspaneel op de unit die binnen hangt en de machine doet de rest voor je. Omdat een split unit airco zo efficiënt is, gaat dit bovendien erg snel

Het enige wat je hoeft te doen is je ramen en deuren sluiten zodat er geen koude of warme lucht verloren gaat. De Maaxhome split unit airco is een goed voorbeeld van een split unit airco.

Dit systeem heeft een energieklasse van A+++ wat deze airco uiterst energie-efficiënt maakt. Hij heeft daarbij een koelvermogen van 12000 BTU. Omdat deze machine zo efficiënt is koelt hij met gemak een ruimte tot maar liefst 60 m².

Voordelen:

 • Koelt grotere ruimtes op een efficiente manier
 • Heeft ook verwarmingsfunctie
 • Aanzienlijk stiller dan een mobiele airco

Nadelen:

 • Moet door een erkende installateur worden geinstalleerd

Flexibiliteit

Wil je meerdere kamers koelen? Dan biedt de flexibiliteit van een mobiele airco meer opties dan een split airco. Deze kun je door je hele huis heenrijden waardoor je bijvoorbeeld ‘s nachts je slaapkamer koelt en overdag de huiskamer.

Winnaar flexibiliteit: mobiele airco

Doordat een mobiele airco wieltjes heeft en niet wordt bevestigd aan de muur, is een mobiele airco flexibeler dan een split unit airco.

Efficiëntie

Een split unit airco systeem is het meest efficiënt omdat er weinig tot geen koude of warme lucht verloren gaat door eventuele openingen van het raam, zoals dit bij een mobiele airco het geval kan zijn.

Een split airco systeem hangt op een vaste plaats en blaast de warme lucht via een leiding door de muur naar buiten. Dat is veel efficiënter dan een buis via het raam.

Een raamafdichtingkit wordt lang niet altijd meegeleverd met een mobiele airco. Is dit niet het geval, dan is het de moeite waard om te investeren in zo’n set. Sluit je raam niet goed af, dan verlies je koude lucht en komt er ongewild warme lucht binnen. Hierdoor gaat de mobiele airco harder werken dan nodig is en verbruikt hij meer energie.

Winnaar efficiëntie: split unit airco

Doordat het luchtafvoersysteem van een split unit airco door de muur heen wordt geleid, kan er geen koude lucht ontsnappen of warme lucht binnenkomen. Hierdoor is een split unit airco efficiënter in gebruik dan een mobiele airco.

Prijs

Een mobiele airco is over het algemeen voordeliger dan een split unit airco. Er zit over het algemeen geen gigantisch verschil in de aanschafprijs; denk hierbij aan €200 tot €300 afhankelijk van het model.

Vergeet echter niet dat een split unit airco moet worden geïnstalleerd door een erkent installateur en deze kosten komen boven op de aanschafprijs.

Beide apparaten verbruiken verder ongeveer evenveel energie. Deze kosten zijn dus hetzelfde.

Winnaar onderhoud: mobiele airco

Op het gebied van prijs is de mobiele airco de winnaar. Deze is lager in aanschafprijs en je bespaart kosten omdat deze niet geïnstalleerd hoeft te worden door een vakman.

Bordje met "We have AirCon" erop

Uitblinkende eigenschappen/functies

Mobiele airco

 • Flexibel: Deze airco heeft wieltjes en kun je daarom gemakkelijk verplaatsen
 • Gebruiksklaar: Mobiele airco kun je meteen na aankoop uit de doos halen en gebruiken

Split unit airco

 • Efficienter in gebruik: Er gaat geen koude lucht verloren en er komt geen warme lucht binnen: deze wordt afgevoerd via leidingen naar de compressor aan de buitenmuur
 • Geluidsniveau: Is erg stil, vooral in vergelijking met een mobiele airco

Conclusie

De beste optie is een split unit airco

Al met al is over het algemeen split unit airco de beste optie. Deze is effectiever in het koelen van de ruimte, maakt minder geluid en koelt vaak een grotere ruimte dan de mobiele airco. Bovendien kun je met elke split unit airco ook zonder problemen ruimtes opwarmen.

Mobiele airco

Gebruik een mobiele airco als:

 • Je op zoek bent naar een verplaatsbaar apparaat
 • Deze op wilt bergen in de koude wintermaanden
 • Een kleiner budget hebt

Er zijn mobiele airco’s verkrijgbaar met verschillende functies, maar ook met verschillende koelvermogens. Zo koel je met de ene mobiele airco een ruimte van maximaal 20 m², en met een andere een ruimte van 40 m². Het assortiment van mobiele airco’s is bijzonder ruim waardoor je gegarandeerd één vindt die bij jouw behoeften past.

Check op Bol.com →

Split unit airco

Gebruik een split unit airco als:

 • Je een vaste plaats voor je airco wilt
 • Je zowel je ruimte wilt koelen als verwarmen
 • Je een airco wilt die constant efficiënt is

Een split unit airco laat je installeren. De compressor hangt aan de buitenmuur en de airco unit hangt aan de binnenmuur waarbij de twee via een buis in de muur aan elkaar verbonden worden.

Zodra de split unit airco geïnstalleerd is, is deze uiteraard lastig te verplaatsen. De warme lucht wordt door leidingen in de muur naar buiten geblazen waardoor je geen koude lucht verliest en er geen warme lucht binnenkomt. Hierdoor is een split unit airco uiterst efficiënt.

Met een split unit airco kun je zowel verwarmen als verkoelen: handig voor korte periodes tijdens koude winteravonden wanneer je de verwarming niet aan wilt zetten.

Daarnaast is het koelvermogen van een split unit airco vaak hoger dan die van een mobiele airco, waardoor je grotere ruimtes koelt.

Check op Bol.com →

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram