Oled vs. Qled: dé Ultieme Gids

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Beide leveren prachtig beeld, maar de technieken verschillen ontzettend.

Oled vs. Qled: dé Ultieme Gids

Je bent toe aan een nieuwe tv en wilt oled of qled. Beide staan voor kwaliteit en leveren de beste tv's van dit moment. De namen doen vermoeden dat oled en qled bijna hetzelfde zijn, maar niets in minder waar!

De strijd tussen qled en oled kan het best in één zin worden samengevat: qled is een aanpassing van bestaande lcd-technologie, terwijl oled een nieuwe technologie is.

Oled of qled ?

Oled

Oled-scherm
 • Zwartweergave: Diepe weergave
 • Contrasten: Sterke contrasten
 • Kleurvolume: Minder groot
 • Helderheid: Minder helder
 • Kijkhoek: Grootste kijkhoek
 • Reflectie: Ietwat reflectief
 • Inbranden: Klein risico

Qled

Qled-scherm
 • Zwartweergave: Minder diep
 • Contrasten: Minder sterk
 • Kleurvolume: 100% kleurvolume
 • Helderheid: Ontzettend helder
 • Kijkhoek: Kleinere kijkhoek
 • Reflectie: Minimale reflectie
 • Inbranden: Niet mogelijk

Oled

Kleurvolume: Minder groot | Kijkhoek: Grootste Kijkhoek | Helderheid: Minder helder
Zwartweergave: Diepe weergave

Samsung QLED 55Q80T

Oled – wat staat voor organic light emitting diode – maakt gebruik van een op koolstof gebaseerde folie tussen twee geleiders die zijn eigen licht uitstraalt wanneer er een elektrische stroom wordt doorgelaten.

Omdat de pixels zelf het licht produceren, worden ze, wanneer ze zwart moeten zijn, volledig uitgeschakeld. Dat betekent geen brokkelige lcd-achtergrondverlichting, maar opvallend realistisch en diep zwart, een zogenaamd “oneindig” contrast, bliksemsnelle verversingssnelheden en een gedempte helderheid die ideaal is voor films.

Om duidelijk te maken wat ik bedoel zonder een persoonlijke demonstratie te geven, raad ik je aan het onderstaande YouTube filmpje te bekijken – en dan vooral het segment waarin de sterren te zien zijn (rond een minuut of 3:15).

Daarnaast is een oled-tv ultradun, omdat er geen ruimte nodig is voor achtergrondverlichting. Een goed voorbeeld hiervan is de LG OLED55CX6LA.

Een oled-tv lijkt dus een ideale allrounder, maar is misschien nog net iets beter als je vooral veel films kijkt of graag videogames speelt. Door de razendsnelle beeldverversing is jouw beeld nóg mooier tijdens het spelen van videogames en het kijken van films.

Overdag kun je echter een beetje last hebben van reflectie. Je kijkt daarom tv of speelt je videogames bij voorkeur als het donker is.

Check op Bol.com →

Voordelen:

 • Een oled-tv is ultradun
 • Realistische kleur en diep zwarte weergave

Nadelen:

 • Het scherm is een beetje reflectief; hij is dus vooral geschikt voor mensen die met name 's avonds tv kijken
 • Oled-tv's zijn niet in alle formaten verkrijgbaar

Qled

Kleurvolume: Groot | Kijkhoek: Beperkte Kijkhoek | Helderheid: Erg helder
Zwartweergave: Minder diepe weergave

Samsung QLED 55Q80T

Na lcd en led heeft Samsung in 2017 een nieuwe ontwikkeling in tv-land geïntroduceerd: qled-tv. Qled staat voor quantum dot light emitting diode. “Quantum dot” staat voor het helderste en scherpste beeld dat je kunt krijgen – ook overdag terwijl de zon schijnt.

De quantum dots technologie van qled is gebaseerd op de techniek van een lcd-tv, maar met led-achtergrondverlichting. Hier komt de naam qled vandaan.

Qled-tv's hebben een hoge helderheid en daardoor minder last van reflecties. Dat komt doordat deze technologie een speciale laag nanokristallen op het scherm gebruikt die weerspiegelingen op het scherm tegen gaat.

Hierdoor is het beeld nog steeds duidelijk zichtbaar wanneer de zon of een lamp op het scherm schijnt.

Een goed voorbeeld van een qled-tv waarin deze techniek mooi is toegepast, is de Samsung QE55Q82R.

Deze nanokristallen zorgen er ook voor dat de led-verlichting veel diepere, meer heldere kleuren weergeeft, wat weer leidt tot een veel groter kleurbereik. Helaas gaat de beeldkwaliteit vanaf een kijkhoek van 50 graden erop achteruit: de hoge helderheid van de kleuren en het contrast nemen een behoorlijke duik vanaf dit punt.

Neo-qled

Neo-qled is een aanpassing aan de bestaande qled technologie van Samsung. De achtergrondverlichting is vervangen door een mini-led backlight, die gebruik maakt van tienduizenden superkleine ledjes voor een veel nauwkeurigere helderheidsregeling. Het geeft je niet hetzelfde niveau als oled wat individuele pixels gebruikt, maar het is zeker een verbetering ten opzichte van traditionele qled-technologie. 

Een qled-tv is bovendien dikker omdat deze ook achtergrondverlichting bevat. Het topmodel van Samsung, de Q90R, beschikt honderden lampen die als achtergrondverlichting dienen. Qled-tv's zijn wel in allerlei maten beschikbaar: van 32 inch tot 55 inch en zelfs groter.

Ondanks deze techniek het scherm nauwkeurig verduistert, zijn de pixels van een oled-tv hier net iets beter in. Een pixel die aanstaat en zichzelf zwart laat lijken zal immers nooit donkerder zijn dan eentje die gewoon helemaal uitstaat.

Check op Bol.com →

Voordelen:

 • Je hebt geen last van reflectie
 • Qled-tv's zijn in haast alle bedenkbare maten verkrijgbaar

Nadelen:

 • De beeldkwaliteit gaat vanaf een kijkhoek van 50 graden achteruit
 • Het scherm is niet ultradun

Wat is beter: oled of qled?

Beide tv's gebruiken een andere techniek. Beide technieken zorgen voor een topkwaliteit beeld, maar welke van de twee de beste tv is, hangt van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren af.

Overdag tv kijken

Als je overdag veel tv kijkt, is het de moeite waard om te investeren in een qled-tv. Deze heeft een speciale laag en achtergrondverlichting die voorkomt dat er weerspiegelingen te zien zijn, zoals vaak door de zon of een felle lamp wordt veroorzaakt.

Winnaar: Qled

De speciale laag die weerspiegelingen voorkomt zijn nanokristallen. Deze zetten licht om in kleur: hierdoor hebben qled-tv's een kleurvolume van 100%. Door deze maximale helderheid komen deze felle beelden ook in een sterk verlichte kamer goed naar voren.

Gaming

Doordat oled geen achtergrondverlichting nodig heeft, licht elke pixel individueel op. Dit geeft meer detail en een snellere verversing.

Winnaar: Oled

De technologie van oled laat elke pixel individueel werken waardoor de reactiesnelheid en beeldverversing ontzettend snel is. De kleuren zijn helder en zwart wordt diep weergegeven. Voor de beste en mooiste resultaten game je in het donker.

Het grootste kleurvolume en helderheid

Dankzij de quantum dots techniek blinkt een qled-tv uit op zowel kleurvolume en maximale helderheid. Deze techniek bestaat uit minuscule nanokristallen die licht omzetten in kleur. Doordat deze techniek wordt gebruikt, word er een kleurvolume van 100% geproduceerd; het maakt hierbij niet uit of de omgeving donker of licht is.

De helderheid bij een tv wordt uitgedrukt in nits. Zo is een tv met 500 nits minder helder dan een tv met 2000 nits. Hoe groter het display van je tv is, hoe duidelijker het verschil.

Winnaar: Qled

Qled maakt gebruik van nanokristallen en deze zetten het licht om in kleur. Hierdoor heb je altijd het volledige kleurvolume en de beste helderheid, onafhankelijk van hoe donker of licht de omgeving is.

Uitblinkende eigenschappen

Oled

 • Gamen en films: Door de individueel verlichte pixels wordt het beeld snel ververst en zijn de kleuren erg realistisch
 • Design: Doordat er geen achtergrondverlichting aan te pas komt, is deze tv ultradun

Qled

 • Overdag tv kijken: Doordat de nanokristallen licht omzetten in kleur, heb je altijd het hoogste kleurvolume en helderheid
 • Minder reflectie: Door bovenstaande techniek heb je geen last van reflecties

"We often plough so much energy into the big picture, we forget the pixels"

Silvia Cartright

Is Samsung de eigenaar van de qled-technologie?

Ja, Samsung is het bedrijf achter de qled-technologie.

Welke tv is het beste om te gamen?​

Over het algemeen beschouwt men een oled-tv als beste optie voor gamers. Oled biedt de snelste beeldverversing en het meeste contrast waardoor je game-ervaring geoptimaliseerd wordt.

Conclusie: Oled vs. qled

Het is moeilijk om te kiezen tussen oled en qled, want het zijn allebei de beste tv's van dit moment. Ze produceren beide ontzettend mooie kwaliteit die vooral tot zijn recht komt als je de juiste kijkafstand tot de tv aanhoudt.

Oled vs qled: het hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden welke van de twee beter bij jou past. Aan de hand van mijn research en dan zeker ook vooral na het kijken van verschillende video’s, is de oled voor mij de winnaar.

Oled is het beste

Oled geeft de beste resultaten bij het spelen van videogames en het kijken van films door de snelle beeldverversing. Zwarttinten zijn ongekend diep en de kleuren zijn en blijven helder zonder onrealistisch te lijken. Wel kijk je idealiter tv in het donker, zodat je minder kans hebt op ergerlijke lichtreflecties.

Check op Bol.com →

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram