OLED VS QLED: dé Ultieme Gids

Philips Oled TV zij-aanzicht in huiskamer. Drie mensen kijken TV
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

Inhoudsopgave

Je bent toe aan een nieuwe TV en wilt OLED of QLED. In dit artikel ga ik voor je uitzoeken wat de verschillen zijn tussen deze twee. Beide staan voor kwaliteit en zijn de beste TV’s van dit moment. De namen doen vermoeden dat OLED en QLED bijna hetzelfde zijn, maar niets in minder waar!
 
De strijd tussen QLED en OLED kan het best in één zin worden samengevat: QLED is een aanpassing van bestaande LCD technologie, terwijl OLED een nieuwe technologie is.

OLED of QLED ?

OLED

Ingezoomd Oled Scherm Met Dunne Randen

VS.

QLED

Ingezoomd Qled Scherm Van Samsung Met Rand 2

OLED

Kleurvolume: Minder groot | Kijkhoek: Grootste Kijkhoek | Helderheid: Minder helder | Zwartweergave: Diepe weergave

OLED – wat staat voor Organic Light Emitting Diode – maakt gebruik van een op koolstof gebaseerde folie tussen twee geleiders die zijn eigen licht uitstraalt wanneer er een elektrische stroom wordt doorgelaten.

Omdat de pixels zelf het licht produceren, worden ze, wanneer ze zwart moeten zijn, volledig uitgeschakeld. Dat betekent geen brokkelige LCD-achtergrondverlichting, maar opvallend realistisch en diep zwart, een zogenaamd “oneindig” contrast, bliksemsnelle verversingssnelheden en een gedempte helderheid die ideaal is voor films.

Om duidelijk te maken wat ik bedoel zonder een persoonlijke demonstratie te geven, raad ik je aan het onderstaande YouTube filmpje te bekijken – en dan vooral het segment waarin de sterren te zien zijn (rond een minuut of 3:15).

Daarnaast is een OLED TV ultradun, omdat er geen ruimte nodig is voor achtergrondverlichting. Een goed voorbeeld hiervan is de LG OLED55C9PLA.

Zijkant Oled Scherm Van LG

Een OLED TV lijkt dus een ideale “allrounder”, maar is misschien nog net iets beter als je vooral veel films kijkt of graag videogames speelt. Door de razendsnelle beeldverversing is jouw beeld nóg mooier tijdens het spelen van videogames en het kijken van films.

Overdag kun je echter een beetje last hebben van reflectie. Je kijkt daarom TV of speelt je videogames bij voorkeur als het donker is.

Voordelen

Nadelen

QLED

Kleurvolume: Groot | Kijkhoek: Beperkte Kijkhoek | Helderheid: Erg helder | Zwartweergave: Minder diepe weergave

Zijkant Qled Scherm Van Samsung

Na LCD en LED TV heeft Samsung in 2017 een nieuwe ontwikkeling in TV-land geïntroduceerd: QLED TV. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. “Quantum dot” staat voor het helderste en scherpste beeld dat je kunt krijgen – ook overdag terwijl de zon schijnt.

De technologie van QLED is gebaseerd op de techniek van LCD, maar met LED achtergrondverlichting. Hier komt de naam QLED vandaan.

QLED TV’s hebben minder last van reflecties. Dat komt doordat deze technologie een speciale laag nanokristallen op het scherm gebruikt die weerspiegelingen op het scherm tegen gaat.

Hierdoor is het beeld nog steeds duidelijk zichtbaar wanneer de zon of een lamp op het scherm schijnt. Een goed voorbeeld van een QLED TV waarin deze techniek mooi is toegepast, is de Samsung QLED QE55Q82R.

Deze nanokristallen zorgen er ook voor dat de LED-verlichting veel diepere, meer heldere kleuren weergeeft, wat weer leidt tot een veel groter kleurbereik.

Helaas gaat de beeldkwaliteit vanaf een kijkhoek van 50 graden erop achteruit: de helderheid van de kleuren en het contrast nemen een behoorlijke duik vanaf dit punt.

Een QLED TV is bovendien dikker omdat deze ook achtergrondverlichting bevat. Het topmodel van Samsung, de Q90R, beschikt honderden lampen die als achtergrondverlichting dienen.

Ondanks deze techniek het scherm nauwkeurig verduistert, zijn de pixels van een OLED TV hier net iets beter in. Een pixel die aanstaat en zichzelf zwart laat lijken zal immers nooit donkerder zijn dan eentje die gewoon helemaal uitstaat.

Samsung Qled vooraanzicht

Voordelen

Nadelen

Wat is beter: OLED of QLED?

Beide TV’s gebruiken een andere techniek. Beide technieken zorgen voor een topkwaliteit beeld, maar welke van de twee de beste TV is, hangt van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren af.

Overdag TV kijken

Als je overdag veel TV kijkt, is het de moeite waard om te investeren in een QLED TV. Deze heeft een speciale laag en achtergrondverlichting die voorkomt dat er weerspiegelingen te zien zijn, zoals vaak door de zon of een felle lamp wordt veroorzaakt.

Gaming

Doordat OLED geen achtergrondverlichting nodig heeft, licht elke pixel individueel op. Dit geeft meer detail en een snellere verversing.

Het grootste kleurvolume en helderheid

Dankzij de quantum dot techniek blinkt een QLED TV uit op zowel kleurvolume en helderheid. Deze techniek bestaat uit minuscule nanokristallen die licht omzetten in kleur. Doordat deze techniek wordt gebruikt, word er een kleurvolume van 100% geproduceerd; het maakt hierbij niet uit of de omgeving donker of licht is.

Uitblinkende eigenschappen

OLED

  • Gamen en films: Door de individueel verlichte pixels wordt het beeld snel ververst en zijn de kleuren erg realistisch
  • Design: Doordat er geen achtergrondverlichting aan te pas komt, is deze TV ultradun

QLED

  • Overdag TV kijken: Doordat de nanokristallen licht omzetten in kleur, heb je altijd het hoogste kleurvolume en helderheid
  • Minder reflectie: Door bovenstaande techniek heb je geen last van reflecties

Ja, Samsung is het bedrijf achter de QLED technologie.

Over het algemeen wordt een OLED TV als beste beschouwd voor het spelen van videogames. OLED biedt de snelste beeldverversing en het meeste contrast waardoor je game-ervaring geoptimaliseerd wordt.

Conclusie: OLED vs QLED

Het is moeilijk om te kiezen tussen OLED en QLED, want het zijn allebei de beste TV’s van dit moment. Ze produceren beide ontzettend mooie kwaliteit die vooral tot zijn recht komt als je de juiste kijkafstand tot de TV aanhoudt.

Het hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden welke van de twee beter bij jou past. Aan de hand van mijn research en dan zeker ook vooral na het kijken van verschillende video’s, is de OLED voor mij de winnaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *