Onkruid in je Gazon? Zo Verwijder je het Effectief!

Mariska Rietveld

Geschreven door: Mariska Rietveld

Voor eens en voor altijd.

Onkruid in je Gazon? Zo Verwijder je het Effectief!

Het is eindelijk weer een mooie dag in ons kikkerlandje en dat betekent relaxen in de tuin!  Enthousiast doe je de tuindeur open en … ontdek je al het woekerende onkruid. Dat is minder, maar kun je zeker verhelpen! Het onkruid in je gazon bestrijden doe je namelijk zo.

Dit heb je nodig om onkruid in je gazon effectief te bestrijden

Om er zeker van te zijn dat elk stukje onkruid uit je gazon verdwijnt, gaan we grondig te werk. Daar heb je 2 methodes voor: handmatig onkruid verwijderen met de onkruidsteker en chemisch onkruid verwijderen met een bestrijdingsmiddel.

Let bij het kiezen van een onkruid bestrijdingsmiddel goed op dat het gekozen middel goed bij de grassoort in je tuin en het type onkruid past. Elke grassoort heeft weer andere behoeftes!

Voordat je begint heb je dus het volgende nodig:

  • Onkruidsteker
  • Onkruid bestrijdingsmiddel
  • Een vrije middag, liefst op een zonnige dag ☀️

Als je gazon erg jong isIs het gras in jouw tuin 6 maanden of jonger? Gebruik hier dan ook een speciaal bestrijdingsmiddel voor. Gebruik je een verkeerd middel, dan zal dat je jonge gazon waarschijnlijk niet ten goede komen.

Stap 1: Het grote onkruid verwijderen

We beginnen met het grote handwerk. Hier gebruik je de onkruidsteker voor. Dit is even een werkje, maar zorgt er wel voor dat de rest van je gazon onbeschadigd blijft. ✨

Met de onkruidsteker wrik je makkelijker de wortels van het onkruid los. Je wilt namelijk de wortels van het onkruid meenemen, zodat deze geen kans heeft om terug te groeien.

Stap 2: Hardnekkig onkruid bestrijden

Als je al het onkruid al handmatig hebt verwijderd, hoef je natuurlijk niet nog over te gaan op een chemische behandeling.

Het voordeel is wel dat deze methode sneller is dan met de hand onkruid verwijderen, vooral als je een onkruid bestrijdingsmiddel kiest dat in gazonmest verwerkt zit. Dit voedt je gras terwijl het onkruid bestrijdt!

Het ideale moment om te beginnen is 5 à 7 dagen nadat je gras gemaaid is. Ga je je gras maaien, houd dan minstens 3 à 4 centimeter aan. Zo kan het middel tijdens het groeien intrekken wat tot een optimaal effect leidt!

Verdeel nu je onkruidbestrijder over het gazon. Let wel op met wind: je wilt natuurlijk niet dat het middel overwaait naar je andere mooie bloemen en planten. 🌺

Gaten in het gazon vullen

Heeft het onkruid verdelgen je grote gaten in de tuin opgeleverd? Vul deze kale plekken dan weer op door graszoden op maat te snijden en te planten, of door gras bij te zaaien.

Stap 3: Nazorg

Je gazon is nu vrij van onkruid! Als je het onkruid alleen chemisch behandeld hebt, duurt het natuurlijk eventjes voor dit zijn werk heeft kunnen doen.

Vul eventuele gaten in je gazon op en zorg dat het genoeg water krijgt, al zal je in ons klimaat niet al te vaak bij hoeven wateren. 🌧️

Grassprieten

Extra tips

Groeit het onkruid toch weer terug? Met deze tip sta je sterker in de strijd tegen woekerend onkruid

  • Vergroeit het onkruid met andere planten? Splits het onkruid zo veel mogelijk van de gewenste planten – het liefst tot in de wortel.
  • Gebruik je een chemische onkruidverdelger? Let dan extra goed op de hoeveelheid die je nodig hebt voor een bepaalde oppervlakte.
  • Tussen het voorjaar en de zomer is eigenlijk het beste moment om aan je gazon te werken! Groeiend onkruid laat zich juist dan het beste verdelgen.
  • Verwijder je het onkruid handmatig? Draag dan kniebeschermers en doe het werk niet bukkend. Zo bespaar je jezelf al snel een hoop rugklachten.
  • Heb je geen zin om na het verwijderen van het onkruid ook nog eens handmatig je gras te maaien? Overweeg dan een robotmaaier.

Wanneer moet je het onkruid in je gazon bestrijden?

Wanneer je last krijgt van het onkruid en het begint te woekeren, wordt het tijd om de wildgroei te gaan bestrijden.

Tussen het begin van de lente en de zomer is het beste moment om te beginnen met het bestrijden van onkruid. Dit zit dan midden in de groeifase en neemt bestrijdingsmiddelen daardoor beter op.

Conclusie

Een feilloos gazon geeft je tuin een zekere esthetische upgrade. Wat daar ook bij helpt is een goede grasmaaier. Is het niet heerlijk om van een prachtige tuin te kunnen genieten? Ik denk dat iedereen daar wel blij van wordt! 

Heb jij nog een goede tip voor een extra mooi gazon zonder onkruid? Deel het in de feedback! 👇  Bedankt  voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?