Kan ik Mijn Oude Pannen op Inductie Gebruiken?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Het zit hem in het magnetisme.

Kan ik Mijn Oude Pannen op Inductie Gebruiken?

Kan ik mijn oude pannen gebruiken op mijn inductie kookplaat?

Alleen als je pan magnetiseerbaar metaal bevat, is hij geschikt voor je inductie kookplaat.

Je hebt een nieuwe inductie kookplaat aangeschaft en dat was een hele investering! Nu vraag je je af of je nieuwe pannen nodig hebt, of dat je oude pannen gewoon te gebruiken zijn op je nieuwe glanzende kookplaat.

Als jouw oude pan gemaakt is van magnetiseerbaar metaal, heb ik goed nieuws: je kunt deze gewoon blijven gebruiken.

Inductie werkt met magnetisme, dus de onderkant van je pan moet magnetiseerbaar zijn. Dit kun je simpelweg testen door een (koelkast)magneet tegen de onderkant van de pan te houden.

  • Plakt de magneet helemaal niet, dan kun je de pan niet op inductie gebruiken.
  • Plakt hij een beetje, dan is jouw pan minder geschikt voor je inductie kookplaat, maar kun je hem alsnog gebruiken
  • Plakt hij goed, dan is jouw pan prima te gebruiken op je inductie kookplaat

Een magneet heeft een noodpool en een zuidpool. De noordpool van een magneet wordt aangetrokken door de zuidpool van een andere magneet maar juist afgestoten door de noordpool van een andere magneet. Gelijke polen stoten elkaar dus af en tegengestelde polen trekken elkaar aan. Ook kan een magneet een ijzeren voorwerp dat van zichzelf niet magnetisch is tijdelijk magnetisch maken. Dit wordt magnetische influentie genoemd. Resultaat is dat een magneet niet alleen andere magneten maar alle ijzeren voorwerpen aantrekt. Ook de aarde als geheel vertoont aardmagnetisme waardoor een kompas altijd naar het noorden wijst.

natuurkundeuitgelegd.nl

Ongeschikte pannen

Niet iedereen weet wat magnetiseerbaar metaal is. Daarom is het gemakkelijker om te kijken welke materialen juist niet magnetiseerbaar zijn.

Weet je waar je pan van gemaakt is? Dan is de volgende stap het beoordelen van het materiaal. Valt hij onder de hieronder volgende soorten pannen, dan is deze niet geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat:

  • Aluminium pannen
  • Koperen pannen
  • Messing pannen
  • Glazen pannen

Inductiesymbool

Tegenwoordig vind je op bijna elke nieuwe pan wel een symbool.

Er is een speciaal symbool voor pannen die geschikt zijn voor inductie kookplaten.

Heeft je pan bovenstaand symbool, dan is hij zeker geschikt voor je inductie kookplaat.

Inductiesymbool

Nieuwe pannen nodig?

Tegenwoordig is koken op inductie erg populair in Nederland en is er een ruime keuze aan inductie pannen. Het is zelfs zo dat de meeste pannen tegenwoordig geschikt zijn voor inductie.

Qua prijs zijn ze niet veel duurder dan de standaard pannensets die je kunt kopen. De prijs hangt natuurlijk echter af van het merk. Je betaalt bijvoorbeeld meer voor een pan van Tefal dan voor een pan van de HEMA.

Winkels zoals Coolblue en Bol.com hebben een groot assortiment aan pannen: het is de moeite waard om op deze websites de prijzen te vergelijken.

Check op Bol.com →

Gladde bodem

Heb je nog een oude pan die geschikt is voor inductie? Controleer dan de onderkant. Als deze namelijk een beetje bol staat, beschadigt deze je nieuwe inductie kookplaat. Is de pan daarentegen naar binnen gebogen, dan kun je er niet goed mee koken omdat de kookplaat de pan hierdoor niet gelijkmatig verwarmt.

Wokken op inductie

Dat je niet kunt wokken op een inductie kookplaat is een fabeltje. Wokken gaat prima, mits je de juiste pan gebruikt!

Omdat een inductie kookplaat alleen de onderkant van de pan opwarmt, en niet de zijkanten van een pan zoals bij bijvoorbeeld gas, heb je een nodig met een platte onderkant. Met de juiste wokpan bereid je je wokgerechten vervolgens precies op dezelfde manier als op elk ander fornuis.

Alternatief voor inductiepannen

Als je pannen ongeschikt zijn voor inductie en je echt geen nieuwe pannen wilt kopen, dan is er nog een andere optie: een inductie geleidingsplaat. Dit is een plaat die je op een willekeurige kookzone op je kookplaat legt.

Daar bovenop plaats je vervolgens je (inductie-ongeschikte) pan. Je moet van tevoren wel je inductie kookplaat schoonmaken; zo ben je ervan verzekerd dat de hitte optimaal wordt geleid.

Je pan is nu geschikt voor je nieuwe inductie kookplaat. Het nadeel hiervan is dat je meer energie verbruikt omdat er warmte verloren gaat.

Conclusie

Ik hoop je met dit artikel geholpen te hebben met het beantwoorden van je vraag.

Blijft er een magneetje plakken aan de onderkant van je pan, dan kan je de pan gebruiken op je inductie kookplaat. Plakt hij niet, dan zul je andere opties moeten overwegen, zoals het kopen van nieuwe pannen of een geleidingsplaat.

Mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een berichtje achter! 🙃

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram