De Oven Schoonmaken met Een Vaatwastablet Doe Je Zo!

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Geen enkele klus is te groot voor een vaatwastablet!

De Oven Schoonmaken met Een Vaatwastablet Doe Je Zo!

De oven schoonmaken is een van die klusjes die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Hierdoor duurt het schoonmaken nog langer en word het nog intensiever. Gebruik daarom een vaatwastablet! Lees hier hoe je de oven schoonmaakt met een vaatwastablet en wat je nog meer schoonmaakt met een vaatwastablet.

Dit heb je nodig

Prehistorische etensresten zijn hardnekkig en met een schuursponsje aan de slag is tijdrovend. Bovendien krijg je er pijn in je handen van. Niet wanneer je een vaatwastablet gebruikt! Dit heb je nodig:

Grote kans dat je de glasschraper niet nodig hebt: een schuursponsje is vaak voldoende. Schoonmaakhandschoenen beschermen je handen tegen de agressieve reinigingsmiddelen in het vaatwastablet.

Gebruik je geen handschoenen, dan heb je kans op droge, ruwe handen. Hoewel een goede handcrème je hierbij kan helpen, voorkom je dit door handschoenen te dragen.

pasta met kaas en broccoli in de oven

Stap 1: Sopje maken

Los een vaatwastablet op in warm water. Let wel: niet elke vaatwastablet is hetzelfde. Wilt de tablet niet oplossen, dan gebruik je het vaatwastablet direct op je ovenschalen en je rooster.

Stap 2: Laten weken

Zet je ovenschalen en roosters in het sopje van warm water en laat dit een half uurtje weken. Zijn de etensresten erg hardnekkig, dan laat je het gedurende de nacht weken.

Gebruik je de vaatwastablet zelf, dan wrijf je deze in over de wanden van je oven, over de ovenschalen en over het rooster.

Stap 3: Schoonmaken

Gebruik een schuursponsje om het vuil los te krijgen. Bij glas en ander gevoeliger materiaal, gebruik je de zachte kans van de spons. Het vuil zou nu makkelijk los moeten komen. Als het toch wat lastiger is, gebruik dan een goede glasschraper.

Stap 4: Afspoelen

Spoel alles wat in aanraking is geweest met het vaatwastablet en/of het sopje goed af. De wanden van je oven neem je af met een vochtige doek.

Stap 5: Klaar!

Hou er rekening mee dat je oven iets minder prettig kan ruiken wanneer je deze voor de eerste keer weer gebruikt. Dit zijn de resten van het vaatwastablet die je ruikt. Hou je oven schoon door deze elke keer na gebruik even uit te vegen en af te nemen.

Wat maak ik nog meer schoon met een vaatwastablet?

Een vaatwastablet heeft nog meer mogelijkheden dan alleen de vaat reinigen in de beste (inbouw)vaatwasser of je oven schoonmaken. Lees er hieronder meer over!

1. De (combi)magnetron

Zet een bakje water met een vaatwastablet in je magnetron. Zet je magnetron aan voor tien minuten, op vol vermogen. Na afloop neem je alle wanden eenvoudig af met een vochtige doek. Dit hele proces is hetzelfde voor een goede combimagnetron.

Witte magnetron, vooraanzicht

2. Aangekoekte pannen

Zijn je aardappeltjes aangebrand? Daarna je vlees? Geen probleem. Zet een laagje water in de pan, voeg een vaatwastablet toe en lat het een paar minuten koken. Vervolgens gebruik je een sponsje en je pan is zo weer stralend schoon.

3. De vuilnisbak

Vaak een vergeten onderdeel van de keuken: de vuilnisbak. Een broeikas van bacteriën en hij stinkt. Daarom laten we het deksel zoveel mogelijk dicht en kijken we er niet naar om. Je lost dit probleem eenvoudig en snel op door je vuilnisbak met warm water te vullen en een vaatwastablet toe te voegen.

Je laat het geheel een uurtje weken en spoelt het water weg. Maak hem droog en klaar is Kees: je vuilnisbak is als nieuw!

4. Zweetvlekken op kleding

Zweetvlekken kunnen je favoriete T-shirt behoorlijk verpesten. Ook hier helpt een vaatwastablet je uit de brand. Gebruik hiervoor bij voorkeur een vloeibare vaatwastablet. Prik er gaatjes in en wrijf de vloeistof in op de vlekken. Was je kledingstuk vervolgens op de normale manier.

Je kledingstuk zou zonder vlekken uit de wasmachine moeten komen. Nog steeds een vlek? Herhaal het hele proces nog een keertje.

5. De frituurpan

Met een goede frituurpan maak je zelf je frietjes en frikandel speciaal. Het nadeel is wel dat je het apparaat zelf schoon moet maken, maar ook dat is zo gepiept met een vaatwastablet.

Maak de frituurpan leeg en vul deze met een laagje heet (kokend) water, of laat de frituurpan opwarmen tot 90 °C. Voeg vervolgens een vaatwastablet toe en laat het geheel een uurtje weken. Daarna maak je pan leeg en maak je hem goed droog. Je frituurpan is nu schoon en klaar voor de volgende ronde frietjes en snacks!

Conclusie

Ooit gedacht dat je een vaatwastablet zou gebruiken om je oven mee schoon te maken? Of je vuilnisbak? Hopelijk was dit artikel handig voor je. Als jij nog goede schoonmaaktips hebt, laat het me dan zeker weten! Bedankt voor het lezen.🧴

Was dit artikel behulpzaam?