De percolator maakt een comeback en daar word ik superblij van! Het gezellige gepruttel en de geur die mijn keuken vult; dit is al jaren mijn favoriete manier van koffie zetten. Ook op de camping is dit mijn beste vriend. Een gaspitje eronder en klaar. 😍

Daarom deel ik graag met jullie wat een percolator precies is, en hoe koffie zetten met een percolator in zijn werk gaat.

Wat is een percolator?

Hier is wat verwarring over. In de volksmond wordt de moka express, van bijvoorbeeld Bialetti, ook een percolator genoemd. Eigenlijk is dit niet helemaal correct, ook al komt de werking wel overeen. 

Om het simpel te houden behandel ik in dit artikel de moka express ook als percolator.

De percolator heeft vijf onderdelen:

  • Waterreservoir
  • Koffie filter
  • Filterplaatje
  • Filterring
  • Percolatorkan
Percolator op fornuis

Hoe werkt een percolator?

"To percolate" betekent sijpelen. Hierbij gaat het om het sijpelen van water door de koffie, waardoor het water de smaak hiervan op kan nemen.

Het waterreservoir wordt ten eerste gevuld met water. Dit water wordt door de warmtebron verwarmd. Door stoomdruk in de percolator wordt het water door het buisje in het filter naar boven gedrukt. Hier sijpelt het door de koffie en het filterplaatje verder omhoog in de percolatorkan. 🤓

Dit kan even duren, daarom moet je voor deze slow coffee methode wel even geduld hebben.

Wat heb je nodig?

Nu je weet wat een percolator is en hoe het proces in zijn werk gaat kunnen we aan de slag. We gaan koffie maken met de percolator!!

Eerst verzamel je onderstaande benodigdheden:

  • Middelgrof gemalen koffie
  • Water
  • Warmtebron

Stap 1: Water

Het waterreservoir is het onderste gedeelte van de percolator. Schroef de percolator uit elkaar en vul dit met water. Vul het waterreservoir nooit voorbij het veiligheidsventiel!

"I only need coffee on days ending with 'Y'."

Stap 2: Koffie

Het filter is het onderdeel dat je in het waterreservoir steekt. Vul dit met middelgrof (vers)gemalen koffie tot de rand en strijk het glad. Druk dit niet te veel aan, want dan kan het water niet goed door de koffie sijpelen met bittere koffie tot gevolg. 

Nadat het filter is gevuld met koffie draai je de bovenkant van de percolator er op. Draai dit stevig vast zodat er geen water kan ontsnappen tijdens het proces!

Stap 3: Warmte

Nu kun je de percolator op de warmtebron plaatsen. In geval van een gaspit zet je hem op middelgroot vuur. Het kan beter te langzaam gaan dan te snel. Bij hoog vuur is er namelijk een risico dat de koffie verbrandt.

Welk type fornuis gebruik je?

Een aluminium percolator kun je alleen op gas gebruiken. Een RVS percolator is geschikt voor alle warmtebronnen en zelfs op open vuur te gebruiken.

Houd de percolator op het vuur ten alle tijden in de gaten en loop niet weg!

Je mag af en toe onder het deksel kijken hoever de koffie al is. Zodra de percolator begint te pruttelen en je ziet dat er geen nieuwe koffie meer bijkomt in de percolatorkan, is de koffie klaar. Haal de percolator op dat moment van de warmtebron.

Toch te lang weggelopen en daarmee de rubberen filterring verbrand? Geen paniek; indien het een Moka Express van Bialetti betreft, kun je deze eenvoudig vervangen en kan de percolator weer even mee.

Stap 4: Genieten

Tijd om de koffie direct in te schenken en te genieten. De koffie kan er wat troebel uitzien, dat is verder geen probleem en doet niks af aan de smaak. De percolator is heet en ook het handvat kan heet zijn, dus pas op met inschenken.

Indien je de koffie niet meteen opdrinkt, kun je de koffie het beste bewaren in een andere kan. Doordat de percolatorkan nog even heet blijft, wordt de koffie na verloop van tijd bitter als deze in de percolatorkan blijft.

Als je meer koffie wilt zetten terwijl de percolator nog heet is, koel deze dan eerst af met koud water voordat je hem nogmaals gebruikt. Laat hem anders minimaal 30 minuten afkoelen aan de lucht.

Koffie wordt uit percolator gegoten

Stap 5: Schoonmaken

Het schoonmaken van de percolator is erg makkelijk. Draai de percolatorkan van de onderkant af. Haal het filter eruit en klop de koffie eruit boven de prullenbak.

Belangrijk hierbij is dat je het filter tegen je hand aantikt en niet tegen een hard oppervlak. Zo voorkom je dat het filter krom raakt. Spoel het filter vervolgens af onder de kraan. Zo nu en dan kun je ook de filterring en het filterplaatje eruit halen en schoonmaken.

De percolator mag niet in de vaatwasser. Ook is het voor de smaak beter om de percolator niet met afwasmiddel schoon te maken. Heet water en een sponsje of afwasborstel volstaat.

Conclusie

Inmiddels weet je waaruit de percolator bestaat, hoe de percolator werkt en hoe je de percolator kunt gebruiken. 

Ik hoop dat jij nu ook net zo’n grote fan bent van de percolator als ik! Indien je overweegt zelf een Bialetti aan te schaffen, doe dat dan vooral. Het kan zomaar de redding van het Italiaanse bedrijf zijn. 💰

Als je je eerste percolatorervaring met mij wilt delen, dan lees ik dat graag terug in een reactie!

Was dit artikel behulpzaam?