Je wilt je gaan wagen aan “slimme verlichting”. Vroeger was een lamp kopen simpel. Er was niet veel keuze: een gloeilamp of misschien een spaarlamp? Tegenwoordig heb je keuze uit talloze mogelijkheden, waaronder “slimme verlichting“. Dit zijn lampen die je bedient via een app of via een smart-speaker zoals Amazon Alexa of Google home.

Philips is met zijn Hue-lampen de marktleider in Nederland. Er zijn daarentegen goede alternatieven beschikbaar. Welke de beste alternatieven zijn, laat ik je hieronder zien.

De 5 beste Philips Hue-alternatieven in een oogopslag

  1. Xiaomi Yeelight Color E27 - Dit is hét beste Philips Hue-alternatief.
  2. Innr Starter Kit - Dit is de ideale starterset voor de beginnende smart home-gebruiker.
  3. Lifx Beam - Voor iemand die net even iets anders wilt.
  4. Lifx Mini White & Colour E27 4 stuks - Dit zijn lampen met verschillende mogelijkheden zonder hier een hub voor nodig te hebben.
  5. Veho E27 Intelligente verlichting – Bluetooth – 75 Watt - Ideaal voor als je een klein budget hebt.

Philips Hue

In 2012 introduceerde Philips de Hue range: een assortiment van de beste slimme verlichting die van kleur kon veranderen. Het Hue systeem met de app trad op in exclusieve samenwerking met de Apple Store.

De Hue range van Philips is enorm populair in Nederland: het assortiment is dan ook enorm. Philips Hue biedt veel diversiteit aan slimme verlichting. Je vindt startpakketten, verschillende lampen en zelfs led-strips van Philips Hue. Er zijn verschillende fittingen beschikbaar en het systeem is gemakkelijk uit te breiden.

Philips Hue maakt gebruik van het Zigbee-protocol. Dit communicatieprotocol belast je wifi-netwerk niet zoveel als meeste anderen, maar dit betekent ook dat je een hub nodig hebt. Je leest meer over protocollen in onze koopgids aan het einde van dit artikel.

Er zijn accessoires verkrijgbaar zoals bewegingssensoren en afstandsbedieningen. De meeste Philips Hue lampen werken alleen via de bijbehorende hub, maar er zijn tegenwoordig ook Philips Hue lampen verkrijgbaar waarbij geen hub nodig is: deze lampen werken via een Bluetooth verbinding.

Werkkamer met sfeerverlichting

De beste Philips Hue-alternatieven op een rij

Bediening

Je bedient de lamp via de Yeelight app voor Android of iOS – of via Amazon Alexa, Apple HomeKit of Google Home. Als je de app downloadt, let dan op dat je de juiste kiest, want er zijn twee. Download “Yeelight” en niet “Blue”. Die laatste is namelijk voor Bluetooth lampen van Yeelight.

Als eerste maak je een Mi account aan (Mi is het moederbedrijf en heeft meerdere slimme producten). Vervolgens selecteer je je lamp, kies je je wifi-netwerk waarna het verbinden bijna vanzelf gaat.

Zodra je verbonden bent kun je met de instellingen gaan spelen. Je stelt de kleuren in, maar kunt ook scenes selecteren. Zo zijn er kleurinstellingen voor tijdens het werken, voor lezen, maar ook voor feestjes.

Een leuke optie in de app is de flow mode waar je verschillende kleuren selecteert. De lamp geeft de kleur weer en wisselt continue tussen deze kleuren. Zo creëer je als het ware een veranderlijke sfeermet verschillende kleuren.

In de app stel je verder allerlei zaken in, zoals de naam van de lamp, kamers en een timer. Ook update je hier de firmware.

Bovendien maak je schema’s. Zo kun je bijvoorbeeld je lamp om 7 uur in de ochtend aan laten springen, hem daarna instellen zodat je rustig kunt lezen tot 8 uur, waarna hij om 9 uur gaat uit gaat om vervolgens weer om 17 uur aan te springen. De app is kortom enorm uitgebreid en makkelijk te bedienen.

Staande lamp met verschillende kleuren lampen

Voordelen:

  • De lamp is gemakkelijk te installeren
  • De app heeft veel mogelijkheden
  • Geeft ontzettend helder licht

Nadelen:

  • Niet compatibel met Philips Hue

De Innr lampen werken op dezelfde hub als de Philips Hue wat betekent dat je je Philips Hue systeem eenvoudig kunt uitbreiden met Innr lampen. Heb je nog geen hub, geen probleem! Er wordt met dit startpakket een hub meegeleverd.

De lamp heeft een andere vorm dan de Philips Hue, maar voelt wel stevig aan.

Bediening

Je bedient deze lampen via de Innr app die je downloadt op je Android smartphone of iPhone. Vanaf hier stel je gemakkelijk je lampen in. Je kiest de kleur, zet de timer en stelt profielen samen. De Innr app is gebruiksvriendelijk en spreekt voor zich.

Als je al een Philips Hue systeem hebt, voeg je gemakkelijk de Innr-lampen toe: je gaat naar de instellingen en kiest configuratie, kiest het plusje (+) en laat de app zoeken. Zet vervolgens de lamp aan en uit waardoor hij gaat knipperen, waarna je de lamp kunt koppelen.

Binnen een paar seconden vindt de hub je lamp. Het licht knippert nog een keer om te bevestigen dat de lamp succesvol is gekoppeld. Een paar minuten later zie je de lamp verschijnen in je Hue app. Voilá, de lamp is functioneel! Het klinkt simpel en dat is het ook.

Innr heeft ook een afstandsbediening uitgebracht waarmee je de lampen kunt bedienen. Deze is vooral handig als je geen fan bent van apps. Ik vind het gebruik van een afstandsbediening zelf soms iets omslachtiger, maar als je je hier niet voor afhankelijk wilt zijn van je telefoon is het een goed alternatief.

Bovendien koppel je de Innr-lampen aan Amazon Alexa en Google Assistant waardoor je ze met spraak kunt bedienen.

Wel viel me op dat bij het wisselen van kleur de lampen soms even knipperden. Dit was ook zo weer over en wellicht een productiefoutje bij mijn set, maar op een gegeven moment werd het – bij een programma waarbij de kleuren continu wisselden – een bron van ergernis.

Voordelen:

  • Met deze lamp breidt je je bestaande Philips Hue-systeem uit
  • Innr-lampen zijn voordeliger dan Philips Hue

Nadelen:

  • Wanneer je de kleur verandert, knippert de lamp soms

De LIFX-lampen liggen in dezelfde prijsklasse als de Philips Hue-lampen, maar werken via wifi zonder een hub nodig te hebben. In dit pakketje vind je vier lampen die zowel wit als kleur weergeven.

De lampen hebben een traditionele vorm en voelen robuust aan. Met 800 lumen stralen deze lampen daarbij genoeg licht uit om een grote kamer te verlichten.

Gebruiksgemak

Om de app te gebruiken op Android of iOS, moet je eerst een LIFX-account aanmaken door jezelf te registreren. Ik ben geen fan van registratie, maar het lijkt hetzelfde bij elke app die ik tot nu toe ben tegengekomen. Je schroeft de lamp vervolgens in de fitting, zet de lamp aan en volgt de installatiestappen in de app.

Zodra de lamp verbonden is aan het netwerk, kun je aan de slag met de instellingen. Je experimenteert met de kleuren, de helderheid en verschillende scenes. Er zijn veel mogelijkheden: je kunt je lamp optimaliseren om te lezen, voor een romantisch diner en zelfs Halloween met de “Spooky” instelling. 👻

Je bedient deze lampen via de app óf met de spraak assistenten van Google Assisstant, Amazon Alexa, Siri en de Apple HomeKit.

Voordelen:

  • Je hebt geen hub nodig om LIFX te gebruiken
  • De kleuren zijn erg helder
  • De presets zijn erg handig voor degenen die niet zelf te lang willen puzzelen

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze lampen

Het zijn zes plastic balken die je door middel van magnetische koppelstukken met elkaar verbind. Ze worden geleverd met klittenband als bevestiging voor aan de muur. Wat mij betreft is dit ideaal: er is ruimte voor correcties mocht je fouten maken tijdens het bevestigen aan de muur.

Gebruiksgemak

De installatie van deze lichtbalk is super eenvoudig. Je download de app op Android of iOS en voegt simpelweg de lichtbalk toe. Je hebt geen hub nodig. Vervolgens stel je de kleuren en eventuele programma’s in via de app.

lichtbalk aan de muur, met plant op voorgrond

Bovendien bedien je deze lichtbalk ook met Amazon Alexa, Google Assistant, IFTTT, Apple HomeKit en Flic.

Een gewone lamp is vooral functioneel. Als deze lamp meerdere kleuren heeft, is dit leuk, en het creëert een extra dimensie in de sfeer. Sfeer maken is daarentegen nooit de hoofdfunctionaliteit van een lamp geweest: deze functie is nieuw. Het maken van sfeer is precies waar deze balk in uit blinkt.

Met zijn lichtstroom van 1200 lumen is het licht sterk genoeg om dan ook functioneel te verlichten. Als je bijvoorbeeld aan het werk bent of als je een boek leest bieden de LIFX Beams genoeg licht zonder daarvoor een andere lamp nodig te hebben.

Daarnaast stel je hem anders in als je een film kijkt of tijdens een feestje. De mogelijkheden zijn eindeloos en de juiste toon is zo gezet!  Helaas hangt er wel een stevig prijskaartje aan de LIFX lichtbalk.

Voordelen:

  • De mogelijkheden van deze lichtbalk zijn eindeloos
  • Hij is makkelijk te bedienen via de app of via verschillende smart-speakers
  • Bijzonder helder met een lichtstroom van 1200 lumen

Nadelen:

  • Niet bepaald budgetvriendelijk

Kenmerken

Het eerste wat me opvalt aan deze lamp is de prijs! Hij is erg voordelig, en dat voor een Bluetooth lamp. Dit betekent bovendien dat je geen hub nodig hebt en dat je hem zo, uit het doosje, kunt bedienen. Nou ja, bijna dan.

Nadat ik de app (beschikbaar voor Android en iOS) heb gedownload, ga ik aan de slag.

Gebruiksgemak app

De installatie is eigenlijk identiek aan de installatie van ieder ander Bluetooth apparaat: je koppelt de lamp aan je telefoon en dit is zo gepiept. Zodra de lamp verbonden is, kun je met de instellingen gaan spelen. De app is eenvoudig en spreekt voor zich. Zo stel je groepen in als je meerdere lampen hebt, experimenteer je met kleuren en zet je een timer.

Je kunt bovendien een dagelijks schema maken zodat je lampen aanspringen zodra je wakker wordt, en weer uitgaan zodra je gaat slapen.

Ik kan niet anders zeggen dat de app gebruiksvriendelijk is en dat de lamp makkelijk te bedienen is.

Het feit dat deze lamp via Bluetooth werkt, beïnvloed het gebruik wel enorm. Je kunt deze lamp alleen bedienen als je in dezelfde kamer bent: Bluetooth connecties zijn gevoeligvoor muren, plafonds en andere obstakels en hebben een erg beperkt bereik.

Voor een bureaulamp is dit geen probleem, maar het is niet handig voor in de huiskamer bijvoorbeeld.

Drie telefoons met app demo

Voordelen:

  • De lamp is vriendelijk geprijsd
  • Je hebt voor deze lamp geen hub nodig

Nadelen:

  • De lamp werkt via Bluetooth wat de gebruiksscenario's wat beperkt

Koopgids: Smart-lampen uitgelegd

Welke smart lamp voor jou de beste keuze is, hangt af van wat jij verwacht en waar jouw voorkeuren liggen. Heb je al een bestaand systeem en wil je uitbreiden? Of ben je helemaal nieuw en ben je op zoek naar een compleet nieuw systeem? Misschien wil je geen bridge gebruiken en gelijk aan de slag.

Connectiviteit

Er zijn verschillende verbindingsmogelijkheden voor smart lampen. Sommige lampen werken op Bluetooth, sommige via wifien weer anderen werken alleen als je een hub of een bridge hebt. Hieronder leg ik ze in het kort uit.

  • Een hub (ook wel bridge of control station genoemd) is een station waar al je slimme apparaten mee communiceren. Een voorbeeld: je bedient een lamp met je app. De smartphone praat met de hub en de hub praat met de lamp welke vervolgens de opdracht uitvoert. Dit betekent dus dat alle slimme apparaten dezelfde taal als de hub moeten spreken, anders kunnen ze niet met elkaar communiceren. Als je dus een Philips Hue systeem wilt uitbreiden, kun je niet zomaar alle lampen toevoegen: deze moeten samen kunnen werken.
  • Bluetooth. Voor deze lampen heb je geen hub nodig, want deze werken via een Bluetooth verbinding. Deze lampen zijn over het algemeen een stuk duurder dan de lampen die via een hub werken.
  • Wifi. Een lamp met een wifi-verbinding sluit je draadloos aan op je thuisnetwerk. Sommige lampen hebben een hub nodig, terwijl sommige wifi-lampen functioneren zonder hub. Je bedient je wifi-lampen overal ter wereld, zolang er maar een stabiele internetverbinding is voor zowel je telefoon als je lampen.
iPad op roze achtergrond

Protocollen

Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Een protocol is als het ware de taal die je slimme apparaat spreekt. Zo maakt Philips Hue gebruik van het Zigbee protocol wat betekent dat alle andere apparaten die ook gebruik maken van het Zigbee protocol, op dezelfde hub werken.

Een communicatieprotocol zoals Zigbee zorgt ervoor dat je netwerk niet te zwaar wordt belast waardoor het systeem stabieler is dan een systeem zonder een communicatieprotocol.

Bediening

Je bedient je smart-lampen vrijwel altijd via een app of via een smart speaker. Uiteraard kun je je lampen ook bedienen met de schakelaar op de muur en sommige systemen hebben een optionele afstandsbediening.

Ben je niet zo enthousiast over de totale afhankelijkheid van je smartphone, dan kan een afstandsbediening goed van pas komen. Wil je juist zoveel mogelijk spraakgestuurd dan? Filter je mogelijke opties dan vooral op compatibiliteit met smart speakers zoals Alexa.

Smart home platform

Nu we het erover hebben: denk ook aan Google Home, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Deze werken allemaal via spraak waardoor je met spraak opdrachten geeft. Je geeft je lampen ook individuele namen wat voor hilariteit kan zorgen.

Zo hebben wij een Amazon Alexa speaker in huis, met daaraan een aantal smart lampen gekoppeld. Één van de leukste opdrachten hierin huis: Alexa, maak mama groen en maak papa roze. Vervolgens bevind ik me in een groen met roze verlichtte huiskamer. Hilarisch,volgens mijn kinderen.

Protocollen

Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Een protocol is als het ware de taal die je slimme apparaat spreekt. Zo maakt Philips Hue gebruik van het Zigbee protocol wat betekent dat alle andere apparaten die ook gebruik maken van het Zigbee protocol, op dezelfde hub werken.

Een communicatieprotocol zoals Zigbee zorgt ervoor dat je netwerk niet te zwaar wordt belast waardoor het systeem stabieler is dan een systeem zonder een communicatieprotocol.

Bediening

Je bedient je smart-lampen vrijwel altijd via een app of via een smart speaker. Uiteraard kun je je lampen ook bedienen met de schakelaar op de muur en sommige systemen hebben een optionele afstandsbediening.

Ben je niet zo enthousiast over de totale afhankelijkheid van je smartphone, dan kan een afstandsbediening goed van pas komen. Wil je juist zoveel mogelijk spraakgestuurd dan? Filter je mogelijke opties dan vooral op compatibiliteit met smart speakers zoals Alexa.

Smart home-platform

Nu we het erover hebben: denk ook aan Google Home, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Deze werken allemaal via spraak waardoor je met spraak opdrachten geeft. Je geeft je lampen ook individuele namen wat voor hilariteit kan zorgen.

Zo hebben wij een Amazon Alexa speaker in huis, met daaraan een aantal smart lampen gekoppeld. Één van de leukste opdrachten hierin huis: Alexa, maak mama groen en maak papa roze. Vervolgens bevind ik me in een groen met roze verlichtte huiskamer. Hilarisch,volgens mijn kinderen.

Slaapkamer en werkkamer met lampen

Installatie

Het installeren van smart verlichting is meestal vrij eenvoudig. Als je een hub gebruikt net zoals die van Philips Hue, hoef je eigenlijk weinig te doen. Je draait de lamp in de fitting, voorziet deze van stroom en volgt de instructies in de app.

Installeer je lampen zonder hub, dan kost het installeren iets meer moeite, maar is nog steeds eenvoudig genoeg.

Elke lamp installeer je op een andere manier, maar het komt erop neer dat je lampen verbinding moeten maken met je wifi – vaak knipperen ze tijdens deze zoektocht naar het netwerk – en daarna moeten ze nog worden herkent door de app.

Een Bluetooth lamp koppel je daarentegen op een iets andere manier, maar ook dit is vrij simpel. De hele installatie, of het nu Bluetooth of wifi is, neemt zo’n vijf minuten van je tijd in beslag. ⏱

Kleuren

Neem je genoegen met witte of warm-wit gekleurde lampen? Of wil je de boel opvrolijken met leuke felle kleurtjes? De mogelijkheden zijn bijna oneindig. Kijk hier wel naar voordat je een aankoop doet. Zogeheten RGB-lampen zijn vaak duurder dan de witte versies.

In de huiskamer is het leuk om met kleuren kunnen te spelen, maar een paars licht op bijvoorbeeld het toilet is vaak overbodig (maar stiekem toch ook wel leuk!). 

Aantal lumen

Hoe meer lumen een lamp heeft, hoe meer licht deze uitstraalt. Wil je een grote kamer verlichten, dan heb een je lamp nodig die meer licht uitstraalt dan bijvoorbeeld voor het verlichten van de badkamer. Er is dus een lamp nodig met een groter aantal lumen.

Tafeltje met lamp en plantje

Fitting

Voordat je een lamp koopt moet je weten wat voor fitting je nodig hebt. Het is uiterst frustrerend om thuis te komen met een lamp die niet in je fitting past waardoor je alsnog in het donker moet koken. Ik spreek zeker weten niet uit ervaring… 🤦‍♀️

Budget

De reden dat we op zoek zijn naar een alternatief voor Philips Hue is grotendeels omdat Philips Hue niet goedkoop is. We willen dezelfde resultaten bereiken maar tegen een voordeligere prijs.

Hoe goedkoper, hoe beter, maar dit betekent vaak helaas dat je niet dezelfde kwaliteit krijgt als de Philips Hue.

Combineren 

Als je meerdere lampen van verschillende merken gaat combineren, let er dan op dan de kleurweergave per lamp kan verschillen. Zo is de kleur groen van een Philips Hue lamp anders dan de groene kleur van een Innr-lamp.

Veelgestelde vragen over Philips Hue-alternatieven

Kun je smart verlichting buiten gebruiken?

Ja, er zijn speciale smart-lampen verkrijgbaar voor buitengebruik.

Hoe werken smart-lampen? 

Slimme verlichting maakt over het algemeen gebruik van mesh networking, waarbij elke slimme lamp draadloos verbinding maakt met de dichtstbijzijnde lamp. Dat netwerk wordt bestuurd door een hub die op je router wordt aangesloten, zodat je andere netwerkapparaten – zoals jouw telefoon of tablet – met de lampen kunnen communiceren.

Hoe lang gaat een smart-lamp mee? 

Smart-lampen zijn led-lampen en led-lampen hebben gemiddeld 15.000 tot 20.000 branduren. Dit staat gelijk aan zo’n tien jaar van gebruik.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld der smart verlichting oftewel slimme verlichting. Philips is met zijn Hue verlichting de marktleider in Nederland, maar er zijn andere opties beschikbaar.

Of je nu kiest om je Philips Hue systeem uit te breiden met Innr-lampen, of dat je je gehele huis gaat verlichten met LIFX lampen, je bent gegarandeerd licht wat je zelf, naar jouw voorkeuren, in stelt.

Mocht je nog vragen hebben, laat deze dan hieronder achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?