Zo Kook je Rijst in de Magnetron

rijst in witte kom op tafel
Yvette

Yvette

Inhoudsopgave

Rijst, het liefst eet ik het elke dag. Sinds jaar en dag gebruik ik een rijstkoker. De makkelijkste manier dacht ik altijd. Het kan echter nóg makkelijker: rijst koken in de magnetron.

Deze methode is niet alleen sneller, maar geeft de grootste kans op het beste resultaat en de kleinste kans op afwas. Klinkt als een droom! Hoe deze droom werkelijkheid wordt lees je hier.

witte ovenschaal en paars kopje met rijst op donker oppervlak

Benodigdheden

Er zijn 2 manieren om rijst te koken in de magnetron. Je kunt de rijst in een ovenschaal doen óf een rijstkoker voor in de magnetron. 

Voor beide methoden zijn de stappen en verhoudingen gelijk. Zelf gebruikte ik een ovenschaal. Een andere magnetronbestendige schaal of kom kan natuurlijk ook.

Stap 1: Afmeten

Doe de rijst en het water in de ovenschaal met een snufje zout. Je kunt onderstaande tabel aanhouden voor de juiste verhoudingen.  75 gram is een portie voor één persoon.

  • 75 gram rijst – 200 ml water – 10 minuten
  • 150 gram rijst – 325 ml water – 14 minuten
 

Zelf weeg ik mijn rijst en water nooit af maar gebruik ik de volgende verhouding: 1 deel rijst op 2 delen water. In dit geval vulde ik een kopje 1 keer met rijst en daarna 2 keer met water. Gaat altijd goed! 

rijst met water in ovenschaal op donker oppervlak

Stap 2: In de magnetron

Zet de schaal in de magnetron en zet de magnetron aan op de gewenste tijd. Meer rijst betekent langer in de magnetron. Je kunt de schaal afdekken met een deksel of plasticfolie. Zo kan het vrijgekomen vocht geen kortsluiting in de magnetron veroorzaken. Gebruik nooit aluminium folie in de magnetron.

Bij mij duurde het uiteindelijk 10 minuten op een vermogen van 800 watt voor mijn rijst klaar was. Onderbreek op ongeveer de helft van de kooktijd het proces even door te roeren.

Vind je de rijst na de aangegeven kooktijd te hard? Zet de magnetron dan nog een minuutje aan – of net zo lang tot je tevreden bent. Na een aantal keer experimenteren weet je precies hoe lang de rijst in jouw magnetron nodig heeft.

gekookte rijst in witte schaal met vork

Stap 3: Rusten en eten

Haal de schaal uit de magnetron. Pas op, de schaal is heet! Laat de rijst een paar minuten rusten en roer het door met een vork.

Als het goed is heb je dan het resultaat zoals op bovenstaande foto. 😍Smullen maar!

Conclusie

Rijst koken in de magnetron is de makkelijkste manier om rijst te koken. Minimale inspanning, maximaal resultaat. Mijn rijstkoker kan met pensioen.

Gebruik je toch écht liever een rijstkoker, dan kies je natuurlijk wel de beste rijstkoker.

Nog een bijkomend voordeel: met rijst kun eindeloos variëren. Ik maak van rijstrestjes bijvoorbeeld graag deze nasi.

Ben je zelf ook aan de slag gegaan met rijst koken in de magnetron? Laat het mij hieronder weten. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *