3 Tips om de Perfecte Rijst te Koken

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Er is voor ieder een methode.

3 Tips om de Perfecte Rijst te Koken

Rijst koken: dat is een makkie toch? Dat denken we allemaal, maar hoe vaak komt het voor dat je een bord plakkerige, overgekookte rijst krijgt voorgeschoteld?

Bij het bereiden van perfecte rijst draait het om de juiste verhoudingen water en rijst, de kooktijd en de methode die je gebruikt. Hieronder vind je drie manieren plus een aantal tips om de perfecte rijst te koken!

#1 Welke soort rijst past het beste bij mijn gerecht?

Verschillende gerechten vragen om verschillende soorten rijst. Denk bijvoorbeeld aan sushi: deze rijst kleeft aan elkaar. Italiaanse risotto heeft daarentegen rijst nodig die weer erg rijk is aan zetmeel. Om je gerecht zo lekker mogelijk te maken, gebruik je de rijst die er het beste bij past. Hieronder leg ik ze aan je uit.

Witte rijst

Witte rijst heeft geen zilvervliesje. Kiem en de zemelen zijn daarmee ook verwijderd. Dit komt omdat deze rijst bewerkt wordt; hij wordt als het ware gepolijst. De mooie witte kleur wordt hierdoor verkregen, maar er gaan ook voedingstoffen en smaak verloren.

Deze variant is de meest populaire en is een goede “all-rounder”.

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is onbewerkte volkorenrijst. Hij is steviger en heeft een nootachtige smaak. Deze gebruik je bijvoorbeeld om nasi mee te bereiden.

Pandanrijst

Deze rijst wordt ook wel Jasmijnrijst genoemd en komt oorspronkelijk uit Thailand. Deze rijst heeft een lange korrel en is vaak wat kleverig. Deze rijst ruikt bovendien heerlijk. Je gebruikt deze soort bij Aziatische gerechten zoals een Thaise groene curry of een Rendang.

Basmatirijst

Basmatirijst komt oorspronkelijk uit het Noorden van India, maar wordt ook veel gebruikt in de Pakistaanse en Bangladese keuken. Je kunt deze rijst vergelijken met Pandanrijst, maar Basmatirijst is dunner, langer en droger.

Basmatirijst smaakt heerlijk met Indiase gerechten zoals dahl, kedgeree of kip korma.

Sushi-, risotto- of dessertrijst

Deze rijst heeft een wat kortere en meer ovale korrel en heeft een hoog percentage zetmeel. Hierdoor wordt deze rijst het koken plakkerig.Deze rijst is daardoor ideaal voor het maken van sushi of risotto.

Bomba

Bomba wordt gebruikt voor paella. Dit is rijst met een korte korrel en deze absorbeert twee keer zoveel vocht als soorten met een lange korrel!

Wilde rijst

Wilde rijst is eigenlijk geen rijst, maar komt van het zaad van een bepaald soort gras wat afkomstig is uit Noord-Amerika. Het is rijk aan eiwitten, vezels en aminozuren. Wilde rijst smaakt goed in salades.

Verschillende soorten ongekookte rijst

Zwarte rijst

Dit is een volkoren rijst en wordt ook wel “verboden rijst” genoemd. 🤫 Deze rijst blijft stevig, maar plakt niet zoals sushi-rijst doet. Hij heeft ook wat langer nodig om te garen omdat hij al zijn “extra” laagjes nog heeft.

Je kunt deze zwarte rijst gebruiken in salades, maar hij is ook lekker als deze geroerbakt is. Ook wordt hij wel gebruikt om rijstepap mee te maken.

#2 De rijst meer smaak geven

Soms heeft rijst wat meer smaak nodig. Je kunt natuurlijk simpelweg zout toevoegen, maar er zijn andere, meer vindingrijke manieren om je rijst op te fleuren.

Kook de rijst in bouillon

Misschien doe je dit al, want het is een welbekende tip, maar daardoor niet minder effectief! Voeg een blokje kippen- of groentebouillon toe aan je kokende water en je rijst is veel voller van smaak. 

Let wel op: als je authentieke Aziatische gerechten maakt, wees dan voorzichtig met je bouillonblokje: De smaak van de bouillon mag niet overheersen,waardoor je gerecht niet meer smaakt zoals het moet smaken. Dit los je eenvoudig op door bijvoorbeeld een half blokje te gebruiken. 

Gebruik kruiden

Nadat je rijst gekookt is, voeg je kruiden toe en mix je het geheel goed. Als je bijvoorbeeld een kruidenmix aan het maken bent voor je rendang, houd dan wat apart zodat je dit kunt gebruiken voor je rijst! Op deze manier komt de smaak nog beter naar voren.

Gebruik gember en citroengras

Voeg wat gekneusd citroengras of een stukje gember toe en kook dit mee met de rijst. Hierdoor krijgt je rijst een heerlijk frisse smaak die niet overheerst.

Rijstgerecht in diep zwart bord

#3 De methode

De manier waarop je jouw rijst kookt, is misschien wel één van de belangrijkste aspecten van het koken van rijst. Hieronder leg ik de verschillende methoden aan je uit.

In een rijstkoker

De naam verraadt het natuurlijk al: de rijstkoker kookt… rijst! Een rijstkoker is vooral ideaal als je verschillende soorten rijst klaar maakt. De beste rijstkoker heeft hier ook instellingen voor zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de juiste verhoudingen.

Het proces is doodsimpel: 

 1. Voeg de rijst en het water toe. De algemene verhouding is 2 delen water op 1 deel rijst
 2. Stel de rijstkoker in en wacht af

Als het programma is afgelopen, is je rijst klaar en deze zou perfect moeten zijn. De meeste rijstkokers stomen, maar sommige koken de rijst in het water. Hier lees je hoe een rijstkoker werkt.

In de magnetron

Rijst koken in de magnetron is verreweg de makkelijkste manier om rijst te koken. Dit doe je op de volgende manier:

 1. Gebruik 1 deel rijst op 2 delen water. Zie je liever de precieze afmetingen? 75 gram rijst is voldoende voor één persoon; voeg hier 150 ml water aan toe
 2. Dek je schaaltje af met huishoudfolie (geen aluminiumfolie!) en zet het in de magnetron
 3. Stel je magnetron in op tien minuten, maar de precieze bereidingstijd is afhankelijk van je magnetron. Mijn magnetron loopt op 800 watt en tien minuten leidt hierbij tot de perfecte rijst

Is je rijst na tien minuten nog niet helemaal gaar, dan laat je het nog wat langer in de magnetron zitten. Elke magnetron is anders, dus het vergt wat experimenteren.

Tefal Multicooker

In een multi-cooker

Een multi-cooker is een pan die, je raadt het al, multifunctioneel is. Deze kan stomen, braden, maar je gebruikt hem ook als slowcooker en rijstkoker. Dat laatste is precies de functie waarmee je je rijst tot in de perfectie klaar maakt.

Een goed voorbeeld van zo’n multi-cooker is de Instant Pot.
Zo maak je rijst met een multi-cooker:

 1. Vul de multi-cooker met water en rijst. Elke multi-cooker gebruikt zijn eigen verhoudingen en het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Vaak is de verhouding ook hier 2:1, maar dit hangt af van het type rijst
 2. Zet de pan aan nadat je het juiste programma hebt geselecteerd
 3. Wacht tot de kooktijd is afgelopen en serveer!

In een pan op het fornuis

De meest voorkomende manier van het koken van rijst: simpelweg in een pan met ruim water. Dit is een eenvoudige manier, maar je moet wel tijdig checken of je rijst al gaar is. De beste resultaten behaal je op een inductiekookplaat, omdat je hier het meest nauwkeurig de temperatuur in kunt stellen.

 1. Vul je pan met een ruime hoeveelheid water: de rijst moet helemaal in het water liggen
 2. Voeg eventueel zout toe aan het water
 3. Voeg de rijst toe
 4. Breng het geheel aan de kook en proef elke acht minuten of de rijst al gaar is, en blijf dit doen totdat de rijst gaar is
 5. Weersta de verleiding om tussendoor de deksel op te tillen en te kijken 👀
 6. Zodra de rijst gaar is, giet je de pan af en laat je de rijst nog een paar minuten in de pan zitten met de deksel erop

Conclusie

Hopelijk heb je nu genoeg informatie om een heerlijk rijstgerecht te maken. Heb je nog tips of misschien een lekker recept, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram