Rooklucht uit je Huis Verwijderen Doe Je Zo

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Die nare lucht hoort officieel in de jaren '70 thuis.

Rooklucht uit je Huis Verwijderen Doe Je Zo

Dat roken een slechte gewoonte is, weten we allemaal. Helaas worden we vaak herinnerd aan onze slechte gewoontes, zelfs als we gestopt zijn met roken. Of soms maken we kennis met de slechte gewoontes van de vorige bewoners van ons huis… 🚬

Het is lastig, maar niet compleet onmogelijk om rookgeur uit je huis te krijgen. In dit artikel vind je verschillende tips waardoor jij je straks weer in een heerlijk, fris ruikend huis bevindt.

Een huis waar in gerookt wordt of werd, is gemakkelijk te herkennen. De muren zijn vaak geel en je ruikt het meteen als je binnenkomt. Als je een vochtige doek over de muur haalt, is je doek meestal bruin. Maak je een sopje, dan is deze binnen mum van tijd ook bruin. 

#1 Grote schoonmaak houden

Je komt er niet onderuit: je huis van top tot teen schoonmaken – in ieder geval de kamers waar er is gerookt. Nicotine laat een vieze, gele laag achter op plaatsen waar is gerookt. 

Een goede stoomreiniger is hier een geweldige hulpmidde voor. Stoom elk oppervlak in je huis en je ziet dat er gele of zelfs bruine druppels ontstaan. Deze haal je vervolgens weg met een vochtige doek. Soms is de aanslag zo hardnekkig dat je dit een paar keer moet herhalen.

Vergeet ook je ramen niet schoon te maken. Hiervoor gebruik je een goede ruitenreiniger of een simpele spons en trekker. Ook hier sta je hoogstwaarschijnlijk versteld van hoeveel aanslag je tegenkomt.

Heb je geen stoomreiniger, dan gebruik je een emmer met een sopje van heet water en wat allesreiniger of schoonmaakazijn. Dit laatste neutraliseert ook de geur wat hierbij goed van pas komt.

#2 Schaaltjes met koffiebonen

De geur van versgemalen koffiebonen: heerlijk! Als je een koffiedrinker bent is deze manier altijd het proberen waard. Als je een koffiemachine met bonen hebt en  elke dag een goede koffiemolen gebruikt om je eigen bonen te malen, maal dan een klein beetje extra.

Zet een paar schaaltjes met gemalen, goede koffiebonen op plaatsen waar je de nicotine het meeste ruikt. Voor deze methode heb je wel geduld nodig, want snel werkt het niet. Vervang elke dag de gemalen bonen met versgemalen bonen en wacht af… ⏳

#3 Houtskool gebruiken

Houtskool werkt hetzelfde als koolstof wat in verschillende apparaten wordt gebruikt om geuren te neutraliseren. Leg wat houtskool op schaaltjes en zet deze op verschillend plaatsen in je huis neer. Let wel op: houtskool neemt niet de gehele geur weg, maar helpt het neutraliseren.

Door alleen schaaltjes met houtskool neer te zetten, kom je dus niet van de rookgeur af. Het is zodoende zeer geschikt om bijvoorbeeld na het verven of na het schoonmaken schaaltjes met houtskool neer te zetten. Deze geuren krijgen zo niet de kans in de muren en dergelijke te trekken.

#4 Gebruik een luchtreiniger

Een goede luchtreiniger gebruikt verschillende filters. Deze filteren niet alleen allergenen zoals pollen uit de lucht, maar hebben ook een koolstoffilter die nare geurtjes neutraliseren

Bovendien kun je op de meeste luchtreinigers zien wat de luchtkwaliteit is. Hierdoor stel je het apparaat erg precies in. Sommige luchtreinigers hebben ook een ingebouwde hygrometer waardoor je ziet hoeveel vocht er in de lucht zit.

De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60%. Is jouw luchtvochtigheidsgraad te hoog, dan leidt dit ook tot nare geurtjes. Dat maakt een luchtreiniger een erg handig apparaat!

#5 Alle textiel reinigen

Gordijnen ruiken na verloop van tijd ook echt minder prettig. Dit is zeker het geval als er binnen wordt gerookt. Let wel: niet alle gordijnen mogen worden gewassen. Als je je gordijnen niet mag wassen, breng ze dan naar de stomerij en laat ze chemisch reinigen.

Banken met bekleding van stof maak je schoon met een goede stoomreiniger. Hetzelfde geldt voor vloerbedekking of kleden.Je kunt hiervoor natuurlijk ook een speciale tapijtreiniger huren.

#6 De ramen open zetten

Deze tip klinkt misschien als een inkoppertje, maar veel mensen vergeten om hun huis te luchten. Zet al je ramen en deuren open, zelfs als het koud is buiten. Een uur per dag is vaak genoeg om de meeste nare geurtjes tegen te gaan. 

Midden in de winter is deze methode minder ideaal, maar zelfs dan is het mogelijk. Trek gewoon je jas aan en ga aan de slag met de stofzuiger, de dweil of poets iets anders om warm te blijven. Je zult zien dat het echt helpt!

#7 Opnieuw verven

De geur van nicotine en de bruinkleurige aanslag hiervan kan zo diep in je muren zitten dat geen enkele methode helpt. In dit geval is verven de enige keuze. Door je muren een nieuwe laag verf te geven, fris je meteen de hele boel op en blaas je nieuw leven in je huiskamer. 

Kies bijvoorbeeld een compleet nieuwe kleur en koop nieuwe accessoires. Verwen jezelf om te vieren dat je bent gestopt met roken, of geef je nieuwe huiskamer een stijl die bij je past als je net bent verhuisd naar een nieuw huis.

Conclusie

Hopelijk hebben de bovenstaande tips geholpen en heb je nu weer een heerlijk fris huis waar je van kunt genieten. Neem een lekker kopje koffie en ontspan!

Heb je zelf nog suggesties? Laat dan hieronder een berichtje achter. ⬇️  Bedankt voor het lezen en geniet van je rookgeurvrije huis!

Was dit artikel behulpzaam?

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot accountmanager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram