Zelf Sap Maken, Hoe Doe Je Dat en Welk Apparaat is het Beste?

Sylvia Leeuwenberg

Geschreven door: Sylvia Leeuwenberg

Lees hier hoe je zelf een heerlijk glaasje sap maakt.

Zelf Sap Maken, Hoe Doe Je Dat en Welk Apparaat is het Beste?

Een glas vers sap bij je ontbijt is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gezond. Het zit boordevol vitaminen en zorgt voor een goed begin (of midden, of eind) van je dag. Hoe maak je zo’n heerlijk glaasje vers sap? Dat lees je in dit artikel uitgebreid. 🍊

Er zijn verschillende manieren waarop je vers sap kunt maken. Je doet dit met een sapcentrifuge, een slowjuicer, of een blender. Lees je vooral even in over de verschillen tussen een blender, sapcentrifuge en een slowjuicer?

Sap maken met een slowjuicer

Een goede slowjuicer maakt sap van zowel groente als fruit. Je groente en fruit worden langzaam geperst, waardoor er geen wrijvingswarmte vrij komt. Hierdoor blijven voedingsstoffen beter behouden. 

Het meeste vruchtvlees blijft achter in het filter waardoor je een helder sap krijgt. Er zijn horizontale en verticale juicers en ze zijn in het algemeen allemaal eenvoudig in gebruik. Je voert je voedingswaren in via de invoerbuis en de machine doet de rest voor je. 

Om een heerlijke, frisse Berry Boost te maken, volg je het onderstaande stappenplan. 

Banaan, aardbeien en blauwe bessen

Dit heb je nodig:

 • Slowjuicer
 • 2 handjes blauwe bessen
 • 2 handjes zwarte bessen
 • 2 handjes frambozen
 • 2 blaadjes verse munt
 • 2 rauwe bietjes

Stap 1: Het fruit invoeren

Stop alle vruchten geleidelijk in de slowjuicer en laat de machine zijn werk doen. Hou het pulpfilter in de gaten: als deze vol is, werkt de machine minder goed. Bij dit recept zul je overigens weinig pulp zien, in tegenstelling tot een sap met bijvoorbeeld veel citrusvruchten.

Stap 2: Inschenken

Afhankelijk van het merk en het model dat je hebt, zet je een glas onder het schenktuitje en laat je het sap in het glas lopen. Als je slowjuicer geen schenktuitje heeft, dan schenk je een glas in via het reservoir.

Stap 3: Genieten

Klaar! Ga even zitten, relax en geniet van je glas boordevol vitaminen en smaak. Je bewaart je creatie tot 24 uur in de koelkast, maar je vriest je sapjes ook net zo makkelijk in. Zo heb je altijd een vitaminebommetje in huis.

Heb je bevroren fruit?

Je bevroren sapjes kun je op een later punt ontdooien en vervolgens weer opdrinken, maar je kunt bevroren sap ook anders inzetten!

Zo kun je je overgebleven sap in een ijsblokjesvorm gieten, zodat je op een later tijdstip je volgende sapjes of smoothies kunt koelen zonder deze te verwateren.

Je kunt er ook fruitijsjes van maken. Giet het sap in een vormpje, steek er een stokje in en voilá, de volgende dag heb je fruitijsjes! Houd je van iets romiger ijs in plaats van sorbetijs, dan kun je er een beetje yoghurt doorheen mengen voordat je het geheel invriest.

Stap 4: Schoonmaken

Erg belangrijk! Maak je slowjuicer goed schoon en wacht hier niet te lang mee. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het schoonmaken is. Spoel alles af en was vervolgens alle onderdelen af in een sopje.

Sommige onderdelen zijn overigens vaatwasbestendig, maar toch is het beter om alles met de hand af te wassen. Hierdoor blijven je onderdelen langer mooi.

Sap maken met een sapcentrifuge

Een sapcentrifuge raspt met grote kracht je groente en fruit. De beste sapcentrifuges hebben verschillende zeven waardoor je zelf bepaalt hoe troebel jij je sap wilt. Er blijft altijd vruchtvlees achter in je sap waardoor een sapcentrifuge ideaal is voor liefhebbers van troebele sappen.

Om een heerlijke wortel-gember sap te maken, heb je het volgende nodig:

 • 5 wortelen
 • 1 sinaasappel
 • 1 citroen
 • 3 cm gember
 • snufje kaneel

Stap 1: De ingredienten toevoegen

Voeg de ingrediënten één voor één toe aan de sapcentrifuge. Let er op dat je pulpreservoir niet vol raakt en maak deze leeg indien nodig. 

Stap 2: Extra mixen

Als alle groente en fruit zijn omgetoverd in sap, haal je de kan weg en mix je alles. Voeg een snufje kaneel toe. Met een goede staafmixer zorgt je ervoor dat alles goed gemixt is. Heb je geen staafmixer, gebruik dan een garde of een lepel om alles goed om te roeren.

Stap 3: Genieten

Schenk je sap in een glas en geniet! Je sap is het lekkerste als je deze meteen op drinkt, maar je kunt deze 24 uur in de koelkast bewaren of zelfs invriezen.

Stap 4: schoonmaken

Nu de minst leuke klus: het schoonmaken. Dit kan beste een lastige klus zijn. Spoel eerst alles goed af. Gebruik een oude tandenborstel om de kleinste onderdelen schoon te maken. 

Kunnen de onderdelen in de vaatwasser? Weersta de verleiding en doe dit niet te vaak: vooral hard plastic heeft veel te lijden onder hoge temperaturen, zout en agressieve reinigingsmiddelen. 

Sinaasappels en sap op tafel

Sap maken met een blender

De hoofdfunctie van een blender is het pureren van fruit en groente. Je maakt met een blender vooral smoothies, geen heldere sappen. Er zijn blenders verkrijgbaar die een verwarmingsfunctie hebben waardoor je er ook soep mee kunt maken.

De beste blender maakt heerlijke smoothies. Let op: smoothies bevatten veel suikers en zijn daarom niet altijd de beste keuze. Geniet met mate!

 Om een bosvruchten-smoothie te maken heb je het volgende nodig:

 • 250 gram bevroren zomerfruit
 • 3 perssinaasappels
 • 2 bananen
 • 350 ml milde yoghurt

Stap 1: Voorbereidingen

Haal het zomerfruit uit de diepvries en laat het een paar minuten ontdooien. Vervolgens pers je de sinaasappels uit. Heb je geen tijd? Pel ze dan en mix ze tegelijkertijd met de rest van ingrediënten. Snijd ten slotte de bananen in stukjes.

Stap 2: Blenden!

Doe al het fruit in de blender en voeg de yoghurt als laatste toe. Doe deksel op de kan en blend het geheel totdat het een egale, gladde consistentie heeft.

Stap 3: Inschenken en genieten

Verdeel de smoothie over hoge glazen, steek er (idealiter herbruikbare) rietjes in en geniet direct van je versie smoothie!

Stap 4: Schoonmaken

Zoals bij elke juicer is het schoonmaken van het apparaat niet het leukste gedeelte van het sap maken, maar het hoort er wel bij. Spoel eerste de losse onderdelen af. Vervolgens was je deze af in een sopje of je kiest ervoor om het in de vaatwasser te stoppen, mits de onderdelen vaatwasbestendig zijn.

Zoals al eerder uitgelegd is het geen goed idee om de onderdelen altijd in de vaatwasser te reinigen. Het plastic wordt dof en gaat minder lang mee. Beter was je alles met de hand af en gebruik je de vaatwasser alleen incidenteel.

Een berg appels

"An apple a day keeps the doctor away."

Benjamin Franklin

Conclusie

Hopelijk heb je nu genoeg informatie om de lekkerste sapjes mee te maken. Of je nu besluit een vitaminebommetje te maken met een sapcentrifuge, een blender of een slowjuicer: gezond en lekker zal het zijn.

Heb je nog tips of een goed recept? Laat dan hieronder een bericht achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Schrijftalent gezocht! 

Heb jij het in je? We zijn altijd opzoek naar nieuw schrijftalent. Klik op de knop om te solliciteren. 
Dat wil ik! 
Sylvia Leeuwenberg

Sylvia Leeuwenberg

Sylvia is een 30-something moeder van drie jonge kinderen. Van stewardess tot account manager bij een bank, maar nu houdt ze zich vooral bezig met het schrijven voor Paarshuis. Als ze niet met de kids bezig is, leest ze graag fictie of is ze wel ergens buiten in de natuur te vinden. Altijd wel te vinden ergens op social media.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram